Vi har hittat en sjötomt som vi gillar men den är väldigt brant.
Den övre delen som vetter mot gatan är endast 6-8 m djupt och därefter kommer ett stup.
Stupet är ca 6-8m och sen är det plant fram till vattnet (insjö).

Nu funderar vi på hur svår denna tomt egentligen är? Och hur 17 vi bäst för kläm på om vi vågar satsa på tomten eller ej? Är stupet ett problem eller en fördel (mindre sprängning)?
Vi tänker oss ett hus med två våningar, varav det övre är i nivå med gatan.
 
Det låter snarare som om ni tänker er ett souteränghus med tre våningar, varav ett i övre markplan och ett i nedre markplan. Alternativet är ju en väldigt hög grund, då ett våningsplan i allmänhet är max 3 meter högt.

Ett förslag är då kök, ett sovrum, litet badrum och allrum/matsal/vardagsrum med balkong uppe, sovrum och dusch/tvättstuga på mellanplan och stor badrum, bastu, ev ett sovrum eller gästrum och vardagsrum med stor altan nere.

Såg för några år sedan i nån tidning (Allt i Hemmet eller nåt?) ett husi funkisstil, som en kub, byggt vid en brant, där huset var fristående med en "brygga" fram till den plana övre marken, det är ju ett sätt att undvika branten men ändå få kontakt med övre delen av tomten, om nu nedre delen av tomten är stor nog för ett från branten fristående hus.

Tomten påminner om Bill Gates förresten ;-)
 
Tanken har slagit oss att man får ha 3 våningar, alternativt låter parkeringsplatsen vara på gatuplanet och sen en trapp ner till entren.

Tomten är på 1400kvm och då är i princip allt i nedre nivån, så det borde räcka.

Med tanke på att det är så nära sjön oroar jag mig för att marken inte ska bära ett stort hus. Man brukar ju påla gamla sjöbottnar men räcker det alltid eller finns det andra sätt att göra grunder?
 
Kan de påla för höghus så ska det väl gå för ett trevåningshus?

http://www.bryggudden.com/
Markförhållandena här är sjöbotten och gammal utfyllnad. Okej, huset är inte byggt än, men det står massor med stora hus på andra sidan viken som det inte verkar vara några problem med.

Beror ju också på vilka grundförutsättningar det verkligen är där.
 
Ok då låter det inte som att pålning skulle vara något problem. Däremot har vi precis upptäckt en remsa av "prickad mark" som ligger alldeles hemskt dåligt till. Får vi inte bygga ett garage eller åtminstone en carport där så blir det nog till att strunta i tomten.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.