Hej på er!

Jag hade tänkt koppla in en rörelsevakt till utebelysningen. Men jag vill även kunna välja att ha den tänd hela tiden om jag vill. Alltså från strömbrytaren vill jag kunna slå på utebelysningen. När jag "släcker" den vill jag att rörelsevakten aktiveras så att belysningen tänds om någon går förbi.

Hur ser ett sådant kopplingsschema ut?

mvh

Pär
 
Smartaste sättet att åstadkomma det du vill
a kunna ha tänt och släkt som vanligt
b.automatisk tändnig och släckning om lamporna är släkta

Du använder nexas radiostyrningar själva lampan finns i styrbar version sätt en/flera sådan i armaturen
du köper en vanlig sensor som du kopplar mot en nexas enhet som slår på när du släcker lamporna!

Det betyder att när du släcker lamporna så kopplas sensorn in obs köp inte nexas sensor för då släcker den efter ett tag och du kan inte ha tänt utan köp en vanlig...
 
koppla en vanlig strömbrytare över rörelsesensorn, så att du helt enkelt kopplar förbi den när du slår på strömbrytaren. ;)
 
aa0201162927P5ab3.jpg

Skratta inte åt min gulgröna ! :)
 
Timor skrev:
[bild]

Skratta inte åt min gulgröna ! :)
de va ungefär så ja mena ja.. o de va inge fel på den gulgröna. ;)
 
Tackar för inläggen! Nu har jag redan en strömbrytare på insidan och en kabelstump på utsidan (genomföringen är tätad med 1 kg silikon) så jag kan inte dra någon ny tråd från den. Antar att jag måste koppla på en till strömbrytare på utsidan helt enkelt...

mvh

Pär
 
Nu vet jag inte hur det ser ut hemma hos dig, men som den fina ritningen skall det kopplas, enklast och billigast.
Antar att du kan tända å släcka som det är idag?
Du vill koppla in en rörelsevakt som tänder på natten när du sover, typ...?
Då monterar du rörelsevakten där du ska ha den, drar en fyrledare från till den dosa där ytterbelysningen är ihopkopplad med din strömbrytare inne, nolla ihop med nolla, fast fas till rörelsevakten, samma fas som är på ovansidan på strömbrytaren, tändtråden på strömbrytaren ska ihop med tändtråden på rörelsevakten och ihop med fasen till lamporna.
Då kommer du kunna tända när du vill, är brytaren ifrån så kommer rörelsevakten att tända.
Du bör köpa en rörelsevakt med inbyggt skymningsrelä.
 
Jag kanske var otydlig (eller så förstår jag bara inte). Jag vill göra precis det du säger. Idag kan jag tända och släcka belysningen från strömbrytaren inne via kabelstumpen som går genom väggen. Men det finns ju ingen "fast" fas. Ström kommer ju bara ut om strömbrytaren är på, så rörelsevakten får ju ingen ström när strömbrytaren är av?
 
Jag förstår hur det är kopplat, men får att få rörelsevakten att funka så måste du ha en fast fas... alltså behöver du en tråd mer än du har idag. Misstänker att du har 3st idag? Tändtråd, Nolla och Jord. Annars måste du ha brytaren på för att rörelsevakten ska funka, stänga av å sätta på dom e inget bra, då dom tänder upp en stund när dom spänningssätts.
Så Det absolut bästa är att fixa fram en tråd till från den brytaren du har inne och tänder det hela med nu.
 
Aha, ok bra info om rörelsevakten. Japp jag har tre trådar idag.Problemet är att jag inte kan dra en ny tråd utan att ta upp ett nytt hål i fasaden vilket jag helst vill undvika. Kan jag "sno" en fas från ett uttag på utsidan?

Tack för all hjälp!
 
Kan du inte byta ut kabelstumpen mot en med fyra ledare i? Exk 4G1,5
 
Nej, inte ta en fas från nåt annat, OM det inte ligger på samma säkring som belysningen.
Men då blir kopplingen lite annorlunda.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.