Nu är köket på väg och det enda kvar att bestämma sig för är belysningen i köket. Vi har gått lite off-course och kör på nexus-svartbruna luckor, svart bänkskiva samt vit mosaik på väggarna. Det verkar vara krångligt det här med spottar osv. Vi kommer dessutom att ta in elektriker för detta i efterhand då vi ska göra resten själva, så jag är egentligen ganska lost på alternativen, och hur mycket de olika kostar.

Första funderingen är angående dekorlisten som kommer med. Tycker ni vi måste ha en sådan mtp att allt är genomsvart? Blir det konstigt att se det vita under skåpen?

Ifall vi kör med dekorlist känns det överlägset enklaste att köpa ikeas spot-ramper. Totalt för de 2,5+1.2m vi behöver belysning för skulle detta landa på ca 2.5k i inköpskostnad. Antar installationen för dessa sen blir ganska mycket billigare än att fräsa in spottar osv.

Säg att vi skippar dekorlisten och väljer infällda spottar. Hur många skulle ni säga vi behöver? Läst om att man ska ha nånstans kring 30cm mellanrum? Isf blir det 8-9 spottar längs den längre sidan, och 4 längs den kortare. Vad skulle totalpriset inkl installation av varje spot kunna tänkas bli för detta? Elektrikern vi anlitar kommer ta 445kr/h, men sen är det väl rotavdrag på detta också. Läst om att många som fäller in lägger en extra skiva i skåpet. Vad är detta för sorts skiva? Bara att köpa på ikea?

Ställer det till problem med eventuell installation av infällda spottar eftersom vi kommer ta dit elektriker först när allt sitter uppe?

Såhär kommer köket se ut! Vitvaror ska ju in också då. Och bänkskivan ska som sagt vara svart, men det blir den av någon anledning inte i programmet

66008126.jpg

Tack på förhand
 
Redigerat:
Eftersom du har ett svart kök och svart bänkskiva, kommer du att behöva väldigt mycket ljus. 30 cm mellan spottarna kanske räcker.
Men du pratar väl om LED-spottar? Det behöver du ingen elektriker till, det är ju lågspänning, så dem får du installera själv.
 
andersmc skrev:
Eftersom du har ett svart kök och svart bänkskiva, kommer du att behöva väldigt mycket ljus. 30 cm mellan spottarna kanske räcker.
Men du pratar väl om LED-spottar? Det behöver du ingen elektriker till, det är ju lågspänning, så dem får du installera själv.
Hela lägenheten är väldigt ljus så jag misstänker att trots att vi skaffar svart kök så kommer det inte krävas lika mycket belysning som man kan tänka sig. Hade inte tänkt led spottar. Ljuset från dessa är väl alldeles för vitt? Det har jag iallafall fått för mig. Att sen hålla på att fräsa i skåpen osv övergår mina kunskaper
 
IKEAS program (ser ut som det) är lite underligt, våra vita luckor är gråa och den röda väggen blir vit... men det får man väl leva med.

När det gäller belysning för det kök som vi planerar kommer vi att köra på infällda halogenspottar av typen "hide a light". Vi kommer att lägga en extra skiva i nedersta hyllan för att få plats med spotten, och sedan kommer kökssnickaren att fräsa spår i undersidan och baksidan för kablarna. Dessa kommer sedan att mynna ut högst upp i ett av skåpen där vi sätter en transformator av typen "hide a light trafo hex". Denna kommer att styras av en vanlig 1-pol brytare som monteras vid dörren nära köket, där det sitter en brytare för takbelysning. Jag kommer att utnyttja uttaget för fläkten (belysningsgrupp kök) för att dra kablaget. Lite svårt att beskriva men det kommer att bli bra.

Vi har tittat på lite olika led-spottar men hittade ingen vi gillade.

Jo, IKEAS spot-ramper är absolut billigast och enklast, men det tar köks-snickaren ca 2 timmar att borra de fyra hål som behövs för skottarna samt fräsa spår i skåpen. Det tycker vi är helt överkomligt, och så slipper vi dekorlisten under väggskåpen också. Det svåraste var faktiskt att välja om det skulle vara vita eller rostfria spottar, men det blev vita då skivan under är vit.

Kör med elektrikern om han godkänner att ni eller en kökssnickare monterar spottarna, så kan han sedan koppla in det hela med transformatorn och spänningssätta det. Olika spottar har ju krav på hur nära skivan får komma.

Planera kabeldragningen noga så ni får in spottar + transformator +brytare innan ni skruvar upp skåpen. Det är betydligt enklare.

/S - elektriker
 
Patrik_Hed skrev:
Jag rekommenderar som vanligt LED-strip. Blir ett bra och jämnt ljus. Dessutom är "armaturen" minimal och är enkel att installera och en extra detalj i köket som än så länge få har.
[länk]

//Patrik
Kan bara instämma... blir så jäkla bra med dessa... d^_^b
 
Paul-Staffanstorp skrev:
Kan bara instämma... blir så jäkla bra med dessa... d^_^b
Ja, visst blir det! När din elektriker har monterat sådan, har du fräst in en aluminiumprofil i t.ex. en baldakin då eller har elektrikern klistrat upp den direkt under överskåpet?

//Patrik
 
Vi har oftast satt dem ovanpå skåpen typ bakom/på ex. krönlister och fått ett riktigt häftigt uppåtljus...

Sen har vi fräst in spår iöverhänget på granit-"lock" över vägghängda toaletters inbyggnader m.m och fällt in den i detta spåret... skithäftigt...

Dessutom har vi satt under bänkskåpen som sockelbelysning vilket är fräckt om man är renlig av sig och i annat fall bör man undvika det då det ju samlas mycket skit längs socklarna i ett kök... ;)

Under överskåpen är det fortfarande så pass populärt från köksleverantörerna att sälja in spotskivor med spottar som ingår i deras koncept så det har aldrig skett ännu att man lyckats få folk att välja något annat alternativ...
 
har 2,7 meter ledstrip, dimtrafo och monteringsclips på väg hem från hide a light.
tänkte bara sätta fast den under väggskåpen och inte ha ngn list i framkant. borde väl funka?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.