Vi har rivit ut en matta i ett gammalt rum och under ligger ett vackert bärnstensfärgat fernissat golv. I ett av hörnen har det inte varit fernissat och det är alltså ett vitt golv där. Vi skulle gärna vilja fernissa det här golvet igen men då blir det ju ett ljusare parti där skåpet stått, Finns det något knep man kan ta till här? Färga fernissan?

Var köper man fernissa och vad köper man?

Tacksam för alla tankar i ämnet.
 
Vi har köpt vår fernissa grån Gysinge (www.gysinge.nu) nu är det några år sedan vi fernissade men det blev väldigt bra. Den är tillverkad så som fernissa gjordes förr och borde med andra ord fungera bra på ert gamla golv. Man kan blanda i linoljefärg direkt i fernissan för att få olika nyanser. Jämför deras färgprover med ert golv och testa er sedan fram. Eftersom det är så liten bit ni ska färga kan ni köpa små provburkar av ett par olika bruna och se vilken/vilka som stämmer bäst. Lägg på ett eller två lager med den färgade fernissan på det obehandlade golvet och stryk sedan hela golvet med en eller två lager ofärgad fernissa för att ge ett bra skydd.

Prova på en annan bräda först så ser ni hur mycket färg ni ska ha i och även om ni ska göra en eller två strykningar. Det beror på hur täckande det ska bli.
 
Tack precis den info. jag sökte.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.