Jag håller på att renovera en lägenhet som ska se ut som skissen. Har tänkt sänka hela taket och sätta in spottar vilket kommer bli den enda belysningskällan förutom en ljuslist som ska gå längs taket intill väggen. Har däremot ingen som helst aning om hur jag ska placera spottarna för att det ska bli estistisk snyggt. Hade tänkt ha ca 30-40 st (lägenheten är ca 50 kvm)

Kan ni hjälpa mig med att komma på bra förslag hur de ska placeras, skulle bli så tacksam.
 
Och här är planlösningen
 
  • planlsning3.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Alla dessa spottar, det måste snart finnas en miljon trådar om spottar på forumet, finns det verkligen inget annat i belysningsväg som går hem i dessa dagar?

Dels drar de massor med energi vilket är ohållbart i längden  >:(, dels kommer de förmodligen att vara totalt omoderna om några år när "alla" har dem.

Ser fram emot de första trådarna med frågor om hur man snyggast pluggar igen de där eländes spothålen.  ::)

Men om du nu nödvändigtvis skall ha spottar, se då till att välja sådana där det blir möjligt att byta ut själva lamporna mot dito med LED eller lysrörsteknik.
 
Det beror ju även på vilken effekt du hade tänkt dig. Med 50W blir ju 40 stycken 2000W och det är väl lite i häftigaste laget... Sen är det ju inte säkert att du kan ha 50W heller pga säkerhetsavstånd till gamla taket etc.

Med 20W spottar brukar en spot per m2 vara lagom. Jag skulle nog placera ut dem symetriskt på något sätt, t ex i rader där varannan rad är förskjuten ett halvt avstånd (oj, förstod du den)  ;-) Sedan skulle jag nog köra några extra spottar över arbetsytor.

Dela upp i några olika kretsar, samt använd dimmer!
 
Det är väl bara att välja mellan två principer. Antingen placerar du ut dem i något geometriskt mönster, matris, ciklaer etc. Eller så placerar du ut dem synbarligen slumpartat. Det senare tror jag är vanligare.

Beroende på vilken typ av spottar (ljusstyrka) som du tänker välja så skulle jag välja att ha lite större koncentration i köket. Dessutom, om du har möjlighet så skulle jag välja spottar som kan riktas om lite, det finns. Om det då skulle visa sig att en eller ett par spottar bländar när man sitter i soffan, så går det då enkelt att vinkla bort dem något. Det kan vara svårt att i förhand upptäcka vilka plceringar som kan ge bländning.

I övrigt så tänk på att spottar har säkerhetsavstånd även nedåt. Om du kommer att ha en hög möbel någonstans så får den inte komma för nära lampan (ofta 0,5m). På samma sätt så tror jag att man måste tänka i sidled, dvs spotten skall inte sitta så nära en vägg eller en kökslucka att avståndet mellan lampan och förmålet blir mindre än säkerhetsavståndet, inom ljusgloben. Så om du har en lampa som sprider 36grader så får man räkna avståndet mellan ett sidoföremål längs en linje som går halva vinkeln (18 grader) från lampans lodlinje. Just det är oftast inget problem, så nära väggen vill man ändå inte sätta lamporna.

Det gäller också att planera installationen så att du klarar maxavståndet mellan transformatorer och lampor på 2m.
 
Jag ska ha 20W spottar. Vet inte om jag tror på det där med slumpartat, är det verkligen vanligast? Var lite inne på något matrisaktigt, t.ex. 3x3 i sovrum (som är mindre) och 3x4 över kök/hall och detsamma över vardagsrummet. Kommer inte placera spottarna nära kanten eftersom jag har en ljuslist där och det kommer inte heller finnas några höga möbler eller överköksskåp.

Eller är det bättre att bara tänka belysning över ytor, t.ex att utgå från kök osv och sen planera utifrån det? Annars bryter man ju symmetrin om slänger in extra spots där det behövs.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.