Hejsan!
Tänkte höra om det är någon som kan hjälpa mig med ett råd. Vi satte en häck, thuja brabant ca 90 cm hög, för två år sedan. Där vi köpte den fick vi tipset att sätta plantorna med 70 cm avstånd mellan varandra, så det gjorde vi.
Nu har vi förstått att det optimala hade varit att sätta 50 cm avstånd, hört att andra gjort så. Vill ju att häcken ska växa ihop ordentligt. Kommer den att göra det? Eller måste/bör/kan man flytta plantorna (de har växt på höjden så de är säkert 120 cm höga nu)? Eller ska man gödsla/vattna?

Hoppas på lite råd!
 
Man brukar rekommendera 2 per meter så det är som du säger att de sitter lite glest.
Att toppa plantorna kan vara en lösning på problemet. När man börjar toppa thujor blir det inte då lika snabbt höga utan växer på bredden istället, Nackdelen är ju dock om du var ute efter en hög häck så kommer det ta mycket längre tid nu när du toppar.
Hoppas att du finner svaret någolunda bra,
annars att gödsla och vattna gör att du också får starkare växter.
Lycka till.
//Stefan
 
Tack Stefan för ditt svar! Lutar nog att vi gör som du råder att gödsla och vattna.

Tack igen!
 
De kommer ju inte att bli snygga om du toppar dem före full höjd. Men håller du in sidorna dvs 'fram-o-baksida' flera gånger/säsong kommer häcken att förtätas naturligt. Du ska alltså bara pytteklippa yttersta topparna på sidorna. Jag använde en riktigt välslipad brödkniv och skar med långa skär nedifrån och upp just för att få en snabb förtätning (hade på den tiden en väldigt nyfiken granne :)). Tillför du kompost och vattning kommer du se att den växer till sig ganska snabbt.
 
Tack Yonna för dina tips! Ska göra så!

Mvh Ann
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.