Hej!

tänkte kolla om någon har koll på om det går koppla 12v LE lampor i serie? Grannen kom över idag och bad mig kolla på hans spottar han har satt i taket, dom lyser olika starkt nämligen

Han sa att han har seriekopplat lamporna, han har totalt 10st lampor fördelat på 2 faser.

Antar att han får energiförlust när han seriekopplar? Lamporna har han dragit direkt till strömbrytaren, alltså ingen transformator vad jag förstod.

Han hade också klippt av en del av tråden för den inte passade, men det ger väl garanterat effektförlust? Enbart detta kan väl inte vara orsaken till dåligt ljus som jag trodde?

ska också nämna att han har satt igen taket redan d^_^b
 
Det där låter verkligen som en elektriker borde ta sig en titt på! Spottar ska man INTE leka med om man inte vet hur man ska göra! Seriekopplat, fördelat på 2 faser, 12 V utan transformator.. jag får inte ihop det hur han har löst det.

Edit: Vänta nu, har han seriekopplat 12 V spottarna (halogen?) för att fördela ut 230 V över dem?

//Patrik
 
Med all respekt, men av din fråga får jag intrycket att du vet väldigt lite om spänning, effekt, energi, faser etc. Och grannen, som tydligen har kopplat ihop detta, ber dig om hjälp, så han vet rimligen ännu mindre. Det låter definitivt som om grannen bör anlita någon sakkunnig innan det händer något otrevligt.
 
Hoppsan! Jag får instämma med övriga, ekvationen går inte ihop och det där är livsfarligt och troligen också olagligt, koppla ur och ring elektrikter.

Med lite tur går det att dra i mer sladd och ordna parallellkoppling även om taket är igensatt. Har han fuskat där med är det nog bara att riva ner och börja om. Det kanske kan bli ett fint litet inlägg i den där tråden om tabbar man gjort under sin renovering ;)
 
Det står att det är 12V Lågenergilampor (finns det ?).

Men det är inte läge att laborera med el en bostad. Om man kopplar något så måste man vara absolut tvärsäker på att man har kopplat rätt, och även förstå varför det är rätt. Sedan funderar man en gång till på om det verkligen är rätt. Och ytterligare en gång på hur det kan vara fel, vad kan jag ha missförstått, vad kan vara fel. När man sedan är säker på att det är rätt, man förstår varför det är rätt, och man kan inte hitta några möjliga fel, då funderar man en gång till, om det fortfarande bara måste vara rätt. DÅ kan man slå på strömmen.
 
Det finns lågenergilampor "lysrörslampor" som man kan mata med 12V, vanliga i asien men jag har bara sett sådana ett par gånger i sverige - och då i importerade armaturer. Så det verkar osanligt att det är sånna.. snarare att det står lågvoltslampor i sådant fall..

Är det halogenlampor så ska man nog "ringa en vän" som får koppla om det och kolla så att det finns sjysst med luft kring armaturen - annars är risken stor att det tar fjutt..
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.