Martin_B
Tack för ett utförligt inlägg Mats!

Ja det är verkligen inte ett lätt val alltså. Självklart skulle man ha haft båda, om man hade haft råd. För några skräpmärken vill jag inte ha. Varför skall allt vara så komplicerat :)
 
Martin_B skrev:
Tack för ett utförligt inlägg Mats!

Ja det är verkligen inte ett lätt val alltså. Självklart skulle man ha haft båda, om man hade haft råd. För några skräpmärken vill jag inte ha. Varför skall allt vara så komplicerat :)
Det är inte komplicerat, bara dyrt, och därför tar det lång tid att komma dit man skulle vilja vara. Du måste eftersom det är dyrt lösa de behov du har i den ordning som är den viktiga. Vad som är viktigt beror på vad du är ute efter att åstadkomma, men du har två faktorer, resultat (blir det bra) och kostnad (egen tid, investering, rörliga inköp, skador, ...)

Så det tog mig lång tid att nå dit jag ville (och jag är ännu inte riktigt framme). Du kommer alltid att ha hörn och kanter, så du måste alltid kunna slipa dem (med hörn och kanter menar jag ytor som skall slipas som slutar med uppstickande sidor på sidan eller framför/bakom, eller både och). Detta är typiskt i trappor, i spegeldelen av dörrar och i hörnen på golv, och i vinklar och vrår på fönster och mot glaset på fönsterramen och i dörrkarmar och ...

För dörrar och fönster är ytan inte så stor, så hörnen blir väldigt viktiga. planslip och deltaslip är verktygen som klarar det. Planslipar har svårt i själva hörnen, därav kom mössen. Om de fäster pappret med spännanordning kommer den förr eller senare att göra enorma märken längs sidan (på glaset eller på träkanter) så man vill ha kardborrfäste. Exempelvis en DTS400 är det bästa du kan ha för den typen av problem. Den kan då också hantera ytor. Utan den måste du lösa hörnen och sidorna på något sätt, med den kan du lösa ytorna men det tar längre tid på ytorna än med något effektivare. Var jag tvungen att välja ett enda verktyg skulle jag välja en sådan, och hyra en golvslip.

Men visste jag att jag gjorde stora ytor (trappor) skulle jag köpa något annat också. För att klara "också" får jag köpa sämre prylar (en B&D mus plus bandslip). Jag vet att jag inte vill ha dem, men jag vet att jag inte har råd med mer (i själva verket började jag med en skil planskip och en bosch grön deltaslip, men deltasliparna är idag inte värda pengarna jämfört med en mus). När jag är på dörrar och fönster kan jag använda musen, det tar längre tid, men det förstör inte som en bandslip. Med tiden får man sedan ihop till en usel excenterslip (jag köpte en bosch). Den avverkar bättre än musen, och den förstör mycket mindre än bandslipen. Först efter det köpte jag bandslipen, och i mellantiden slipade jag ibland med sandpaper under vinkelslipen. Alla dessa köp ger dig verktyg som fungerar och löser dina problem, men verktygen är inte toppbra. Hellre billiga verktyg som löser problemen, än ett enda dyrt verktyg som lämnar dig hjälplös i en massa fall. Med ovanstående ordning löser du det du skall, även om du önskar allt var bättre.

När du sedan får pengar, så köper du det som är viktigast. Mitt första steg efter ovan var DTS400 som är suverän, den är så mycket effektivare än vanliga möss, och planslipar, så när den är köpt ignorerar du alla planslipar fram tills du har råd med en riktigt dyr (jag kommer att köpa en med rak rörelse någon gång).

Nästa steg igen kommer när du har råd. Rotexen kanske inte är lika effektiv som en bandslip, och inte lika billig i drift, men hemskt mycket tryggare, och kan göra hemskt mycket mer. Så den blev mitt nästa steg.

Jag har fortfarande en B&D bandslip, och den är fullt tillräcklig. Det är ett så grovt verktyg, så en bandslip behöver ite vara bättre än B&Dn (tycker jag, andra tycker annorlunda, men för grova verktyg köper jag billiga modeller). Istället lägger jag pengarna på fler specialiserad slipar. En fingerslip är väldigt bra när det är smalt, även om den är till och med farligare än en bandslip på att förstöra, så en sådan har jag (B&D, för grova verktyg, billigare modeller).

Sedan kommer det intressanta, Nu har man en rejäl arsenal supereffektiva saker med motor. Ett antal av dem absolut toppklass (DTS och Rotex). Vad köper man härnäst? Förr eller senare om du fortsätter är nästa slipverktyg en sickel, och sedan en hyvel, och sedan 5 hyvlar till. Du är nu på området att köpa specialiserade verktyg för att göra jobbet snabbt. Jag byggde ett trädgåsrbord för några veckor sedan. Det effektivaste sättet att slipa det var inte bandslip och inte Rotex. Det jag gjorde var att slipa hela ytan med en Rotex, och då fick jag autoamatiskt en markering av alla områden rotexen inte nådde (svackor, andra skulle jobbat med linjaler och pennor och ritat cirklar). Sedan tog jag en handhyvel modell gigantisk (dyr leksak) och hyvlade bort allting runt de ställen Rotexen inte kom åt. Finns inget snabbare sätt att åstadkomma plant och slätt trä.

enkel tumregel: slipverktyg gör saker slätt. Det är inte samma sak som att göra saker plant. Slipverktyg är inte bra på att göra saker plant, det gör man bättre med hyvlar.

--- Mats ---
 
Det där med billiga papper till färg håller jag absolut inte med om! Välkommen in stället rätt papper från kvalitetstillverkare och du får trots priset bättre ekonomi på papprena.
 
phl skrev:
Det där med billiga papper till färg håller jag absolut inte med om! Välkommen in stället rätt papper från kvalitetstillverkare och du får trots priset bättre ekonomi på papprena.
Kanske får förklara mig om billigare papper. Jag menade inte billiga papper i den bemärkelsen du läste det, jag är fortfarande hos kvalitetstillverkarna. Kvalitetstillverkare, till exempel Festool (som ju håller på att ändra just detta), tillverkar just olika sorters papper för färg/inte färg. Finns ingen anledning att gå på deras rubin till annat än för färglös slipning. Har du färg, gå istället på deras Brilliant.

--- Mats ---
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.