Hej igen!

Detta huset jag hjälper till med bjuder på en aldrig sinande ström av små utmaningar. Nu har turen kommit till ett garage där man vill komplettera.

1) Man har beställt en garageport från garageportsexperten med elektrisk styrning. Här vill man tydligen ha möjlighet att kontrollera garageporten inifrån via en jalusier-brytare och vill att jag ska förbereda för detta (installera apparatdosor och beställa) och sedan i samarbete med garageportsinstallatören koppla in detta. Är detta vanligt, jag trodde att garageportar endast manövererades med fjärrkontroller/nödkopplare vid själva motorn. Stödjer ens garageportens kontreollenhet en jalusier-brytare månntro? Jag kan dock se logiken att enkelt kunna öppna porten när man står i garaget. Dock hade jag hellre använt en brytare som man bara trycker en gång för att öppna respektive stänga porten. En jalusier-brytare måste man hålla inne.

2) man vill i garaget installera ett tidur (eljo trend elektroniskt) för garage + trädgårdsbeslysning. garageytterbelysning finns redan men man vill ha det förberett för att trädgårdsbelysningen ska kunna kopplas in på samma tidur. Hur förbereder jag detta med tanke på att det ska bli snyggt och säkert? Jag har tänkt mig ett vp-rör genom väggen samt en metallskena utanpå fasaden ner i marken. Och så lite isolering i hålet. Dock undrar jag vart man skall koppla samman alla individiella ledare från lamporna, kanske får jag förbereda med en kopplingsdosa enbart för utebelysningen? Eller lägger man lamporna i serie så det räcker med en kabel?

Den trädgårdsbelysning de har tänkt sig är ett 10-tal uplights vid diverse buskar och träd, samt ett antal lampor monterade på ett plank. Jag antar att det är halogen det är fråga om.

Vänligen
Steve
 
Tack för svaret. Trädgårdsbelysningen är inget som är inköpt än och kommer förmodligen att dröja både ett och två år... det man vill är att jag skall förbereda i garaget innan man gipsar väggarna så att man enkelt kan ansluta trädgårdsbelysningen när den inköps. Den ska kopplas in på ett infällt tidur (eljo trend)i garaget.

Låter smart med en nergrävd kopplingsdosa och sedan endast en kabel in i garaget.


Vänligen
Steve
 
På min garageport från Hörman är inkopplat en "ringklockeknapp" på väggens insida.
Ett tryck öppnar porten, nästa tryck stoppar, nästa tryck stänger, nästa tryck stoppar, och sen från början igen.

Mycket bekvämt att kunna manövrera porten på detta sätt.

Edit tillägg:
Det är en klen 2-ledarkabel av typ högtalarkabel som går till knappen.
Det är ett lågvoltssystem, och det behövs bara en puls, alltså ett kort tryck på knappen.
 
Redigerat:
Vi brukar sätta en återfjädrande konbrytare för garageportar, har aldrig kopplat in det själv men det står nog hur man gör i bruksanvisningen.

tror bara motorn behöver en puls för att startas, Mer får den ju inte av fjärrkontrollen.
 
Hej!

Tack för svaret. Det får nog bli en återfjädrande brytare. Kan någon hjälpa mig att hitta en speciell sort. På mitt jobb satte vi upp många UPL eljo återfjädrande brytare med en liten bild av en nyckel på. Jag har för mig att det var med en fjäder, men kommer inte ihåg var vi fick bilden ifrån....

Har i alla fall beskrivit detta för de som jag hjälper och de vill ha det på samma sätt.

Jag ska prata med garageportsinstallatören så att vi kopplar in knappen så som beställaren vill ha det ( i kombinationsramen). Vabeltyp spelar ingen roll då vi drar det i väggen i vp-slang.

Vänligen
Steve
 
Har en ytterligare fråga som dök upp idag under förmiddagskaffet med de som jag hjälper. Gubben i huset tycker att det hade varit "jädrans fräckt" om taklamporna i garaget hade tänts när garageporten går upp. Idag är det två lysrörsramper i taket med en trappkoppling, en brytare vid varje dörr.

Jag vet inte exakt hur garageportens motor/styrkrets är uppbyggd, men kanske finns det ett relä som aktiveras när man öppnar och stänger porten. Då borde man på något sätt koppla vidare till ett 220V relä som styr tändtråden till lamporna? Bara en tanke... Man vill ju även kunna tända och släcka även utan att öppna garageporten?

Vad tror ni?

/Steve
 
Om det är en Hörmanport så går det att köpa till ett relä för att fixa belysningsstyrning, men det kostar säkert. Alternativt sätter man en rörelsevakt och får ett minst lika bra system, som dessutom tänder lyset även om du inte just den gången ska öppna garageporten.

Vippa med nyckelsymbol finns att köpa hos din elgrossist, både till Trend och QuickRot-serien. Eller så tar du bara dymon och märker vippan "Garageport" eller nåt sånt
 
Hörman har en liten inbyggd lampa i motoreneheten som tänds när man öppnar. Jag tror lampan är en 12-voltare. Jag har även sett andra fabrikat med inbyggd lampa.
Den händige kan ju bygga vidare på detta själv utan att köpa Hörmans dyra tillsats.

Men jag håller med Rikard Ågren: En rörelsevakt som tänder taklamporna är betydligt bättre.
Fast inget hindrar att man har båda systemen.
 
Om jag minns rätt så finns det en reläutgång och då kan man ju köpa valfritt relä som går på den spänningen.
 
Annars finns ju möjligheten att sätta en gränslägesbrytare som reagerar mekaniskt på portbladets rörelse.
 
Hej!

Stort tack för alla tips. Garageporten kommer från garageportsexperten och är deras egna GPE 200. Jag har ingen aning tyvärr om hur motorstyrningen ser ut.

Har pratat om detta med rörelsevakt och man vill hellre ha en "override" som tänder lamporna när garageporten öppnas. "Kunden har alltid rätt". Så jag ska ta mig ett snack med installatören när han dyker upp så hoppas jag vi kan ordna det. Man vill ju ha allting inbyggt i väggen/taket också, det hade nog varit enklare att klamra.

Vänligen
Steve
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.