Vi har lite span på en bit mark som är taxerad som Lantbruksenhet på 1300 kvm. Idag står där ett förfallet hönshus. Marken är avstyckad och gravitationsfri.

Hur gå tillväga om man vill bygga ett hus där? Kan man behöva ansöka om rivningstillstånd för det förfallna hönshuset?
 
Du sitter på en guldgruva! Gravitationsfri mark på jorden är få förunnat!
 
Prata med stadsbyggnadskontoret om förhandsbesked. Det kan du göra utan att äga den aktuella fastigheten.
Gravationsfri = obelånadd^_^b
 
Tack för svaren, då vet vi lite mer =)

Men har ännu en fråga, i pappret står "omfattar hel registerfastighet". Vad menas med det?
 
Om det inte är "hel registerfastighet", är det "del av registerfastighet". Då kan det bli svårare att belåna den.
 
Men "omfattar hel registerfastighet" betyder väl att det är en hel registerfastighet?
 
Jag tyder det som att det är en hel registerfastighet
 
Eftersom marken inte tidigare verkar ha varit bebyggd med bostadshus kan du inte hävda "pågående markanvändning".

1. Kolla om fastigheten berörs av någon detaljplan. Om så är fallet framgår byggrätt direkt av planbestämmelserna.

2. Om fastigheten inte berörs av någon detaljplan stämmer du av med Översiktsplanen (ÖP). Denna plan visar hur kommunens politiker vill använda mark i framtiden. ÖP är INTE juridiskt bindande, men väger ändå tungt när du ansöker om förhandsbesked eller bygglov.

3. Om dina byggplaner inte krockar med några andra intressen i ÖP kan du börja fundera på detaljer. Du kan börja med att ansöka om förhandsbesked för ditt bostadshus. En sådan ansökan syftar till ett principiellt tillstånd med ganska vida ramar. När du väl fått ditt positiva förhandsbesked kompletterar du med ett detaljerat bygglov. Poängen är dels att ansökan om förhandsbesked är mycket billigare än en komplett bygglovsansökan. Dessutom slipper du kasta en massa pengar i sjön på geoundersökning, arkitekt och konstruktör ifall du ändå inte får bygga.

I förhandsskedet måste du visa hälsovårdsnämnden att du kan förse en bostad med godkänt vatten och avlopp. Man ska höra vad grannar och andra sakägare tycker. Du måste visa hur man ordnar väg, med mera med mera.
 
Tack för svaret!

Vet lite, lite mer om marken nu. Det hus som står där är förmodligen ett gammalt torp med någon form av djurstall i halva + hönsgård på baksidan (där är inga dörrar/fönster kvar så man ser allt inne).

El/tele-skåp finns på tomtgränsen, trekammarebrunn (?) finns på tomten, och där är en grusväg i anslutning till tomten, som man enligt papper från lantmäteriet har rättighet till (har just nu bara glömt vad det hette). Tomten ligger dessutom mellan ett nybyggt område (några hundra meter i riktning mot byn) och ett stort företagslantbruk så har man tur finns det chans till kommunalt vatten, om detta inte redan finns där. Mycket kvar att kolla upp!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.