Hej!

Vi håller på att renovera ett hus där den äldre delen är bygd nån gång runt 1880. Den har varit rätt illa skött under några år och vi försöker få bort skadade delar och få det beboeligt igen.

Foto0291.jpg


Syllen är rätt illa rutten runt om så vi tänkte byta ut den. Delar av väggen har tidigare haft tjärpapp under väggpanelen och ca 30mm isolering på insidan. Nu när vi tar loss panelen och isoleringen för att undersöka skadorna så funderar vi på om det ska vara byggt just så. Ska det vara tjärpapp mellan väggpanel och timmerväggen?
Hur mycket isolering ska det vara på insidan? Ska det vara diffspärr även där? Är det en bra idé att sätta en distanslist mellan timmerväggen och tjärpappen?

En del av huset som är byggt -79 med regelvägg och 45 + 120 mm isolering. Nu när vi får dränering runt huset och ventilation mellan plattan och golvet blir det nog bättre där också.

Foto0309.jpg

Timret ser rätt ok ut runt om så vi vill inte slita loss mer än nödvändigt men inte heller ha det onödigt kallt och dragit inomhus. Sen är det det där med lukten ...
I entrén var det en bit timmersyll kvar med grova femtiotals reglar i väggen på drygt hälften av en fyra meter lång vägg. Kan säga att lukten där inne förändrades en del när vi hivade ut det svampiga syllen. Vi bevarar gärna det gamla men hälsan får ändå gå före.
 
Tjärpapp inne är inte bra kan vara giftigt utan byt ut till cellulosa och speciell vindskydds väv.
En sådan vägg andas utan att vara vindkänslig!

Cellulosan är vattenupptagande före trät så ev fukt tas upp och avges på ett bra sätt!
Ruttna delar måste vara utbytta
 
Tjärpappen satt på utsidan och det är där vi tänkte satta upp den igen. (Ursäkta ett lite ostrukturerat inlägg, bygger hemsida, bakar bröd o tvättar samtidigt.)
Och med diffspärr på insidan så borde både ev. gift i tjärpappen och lukten i timret bara kunna gå utåt?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.