Vi har renoverat ett gammalt hus och har lånat till det mesta. När vi nu skulle dra in fiber och bygga ny avloppsanläggning i byn ville vi låna lite till på banken, men efter de nya reglerna och tuffare kraven så så då banken att vi redan hade belånat huset upp till gränsen.
De erbjöd oss ett lån utan säkerhet istället vilket innebär högre ränta. När vi gick till banken för att fixa papper på lånet visade det sig att en granne hade haft ute en värderingsman från banken för att värdera sitt hus. Värderingsmannen hade då även lagt märke till vårt hus och när vi nu kom till banken fick vi beskedet att värderingen på vårt hus hade stigit men ett antal hundra tusen.
Helt plötsligt var det inga problem med summan vi önskade låna. Vi kunde även förmodligen förhandla om storleken på vårt topplån.

Tack för det Handelsbanken.
 
Hade de värderat huset bara genom att tittat utanpå? Det är bara att gratulera!
 
Ja faktiskt var det så.
 
Jösses....that Sveriges bostadsmarknad 2011!
 
Undrade du något eller var det bara ett konstaterande?
 
I det läget vi är var det bara positivt så jag blev bara glad. Vi har slitit i 5 år med att renovera huset så jag kände mest en lättnad. Man vill ju på något sätt att pengar och slit betalar sig.
 
Självfallet skall det (eller bord ei alla fall) det öka värdet att renovera, speciellt om man gör det grundligt och inte bara ytor. Mitt tidigare inlägg var att tolka som lite kritik mot banker som värderar utan att ens se husen på insidan, utan att fråga någonting....
 
Det är bara och konstatera att lånekarusellen fortsätter i oförminskad skala när man kan få huset uppvärderat genom en flyktigt utvändig okulär besiktning. Då har ändå Handelsbanken rykte om sig att vara den bank som är mest noggranna med sina krediter.
 
Varför inte ta dig en mäklare som värderar huset på ett riktigt sätt, kostar inte överdrivet många kronor och det kan kanske göra att er värdering blir högre än den från utsidan. Känns som en väldigt konstig värdering ni fått nu i alla fall. Det kanske är dags att starta en firma som sysslar med värdering av hus med namnet som säger allt, "Drive by värdering".
 
bankerna kolla på värdet rakt statistiskt på samt kollar lite med kunden. låter det rymligt så är de nöjda. beroende på hur bra samarbete banken-mäklaren har så rekommenderar de att du träffar en mäklare för värdering.

mäklaren struntar i vad du har gjort för renoveringar och framför allt hur det var innan. det har inte med saken att göra.

man tittar på vad har vi framför oss och hur marknaden svarar på det.

det är att föredra att värdera om huset ca 3 månader efter att man har flyttat in och lägga om lånen då.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.