En leverantör av prefabhus har ju lätt att presentera offert på ett kataloghus,
även ett lätt modifierat hus är inga problem att offerera och specificera.

Helheten i projektet omfattar ju så mycket mer än husbyggsatsen, och även om tomten
kan finnas så är den stora osäkerheten i projektet entreprenaden.

För att få offerter från entreprenörer krävs givetvis detaljerade underlag, som husleverantören tillhandahåller, men som förutsätter att köparen ingår ett köpekontrakt.

Är det inte rimligt att kunna avtala om att husleverantören tar fram underlag för
bygglov och entreprenad, utan att ingå avtal om köp av husbyggsatsen?

Det känns som det borde regleras på annat sätt än genom ett köpeavtal.
 
Jovisst, sådana underlag borde ju husleverantören ha färdiga, ditt hus är väl knappast det första och inte heller fortfarande under "utveckling", får man hoppas. Dom håller nog på sitt material i syfte att få till ett köpeavtal, inte helt seriöst i så fall kan man tycka.

Fråga husleverantören om varför dom inte kan tillhandahålla infon utan köpeavtal. Dom kommer kanske säga att det krävs arbete för dom att ta fram materialet och det vill dom inte göra utan ersättning. Då kan man säga att det får dom se som en marknadsföringskostnad, man frågar också så klart hur mycket arbete/stor kostnad och erbjuder sig kanske att betala halva eller del av kostnaden, självklart mot att den dras av om man sedan ingår avtal om köp. En annan anledning kan vara att dom vill knyta upp en speficik entreprenör, men kommer det väl till kritan säljer dom nog hellre ett hus utan entreprenad inkluderat än inget hus alls.

Ifrågasätt varför, så kan du sedan utifrån deras svar föreslå en lösning. (Något som man tycker att dom skulle vara måna om att göra för att tillmötesgå en köpare)
 
Det verkar vara det vanliga upplägget att binda köparen med ett köpeavtal som nästa steg efter att en standardmodell identifieras, (eventuellt med någon modifiering). Köpeavtal som har som allmänna villkor "Allmänna avtalsvillkor vid köp av monteringsfärdigt husmaterial" (AA 05) som är anpassad till ett läge där man vet väldigt exakt vad som skall levereras. Enligt AA 05 har har säljaren rätt till ersättning om köparen avbeställer ordern (efter säljaren accepteras) som motsvarar sina kostnader och det kan vara omfattande och svårt att vara överens om hur mycket det är.

Hellre då ett avtal om att ta fram underlag fram till avrop, och därefter ingå ett mer omfattande avtal. Det är ju först vid avropet som säljaren börjar säkra material och dra på sig kostnader.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.