Hej. Har en kompis som köpt nybyggt hus i ett tättbebyggt område. Enligt detaljplanen skall ett bullerplank uppföras på tomtgränsen. Efter att bullerplanket satts upp och lantmäteriet varit på plats, så visar det sig att ca 15% av tomten befinner sig på fel sida bullerplanket och således är fullständigt obrukbar.

Var har man för möjligheter/rättigheter? Få entreprenören att flytta bullerplanket? Troligtvis grymt dyrt då det efter bullerplanket sluttar ca 45grader ner mot en gångbana, och det kommer behöva gjutas L-stöd, grävas och återfyllas.

Få kompensation, t.ex. 15% tillbaka på tomtvärdet?

Kan tilllägga att det är två eller tre hus till som är drabbade, alla har tappat 5-10%.
 
Pengar tillbaka eller flytta. Är tomten tillräckligt stor för att tappa 15%?
Finns väl bara 2 val.

Protte
 
Vem hade ansvaret att uppföra bullerplanket?

Kommunen? Tidigare ägare? Eller din "kompis"?
 
prototypen. Nja. Frågan är väl om man har nån chans att vinna en eventuellt tvist. Tomterna är runt 500m2, så det är ganska mycket som försvinner.

aedwall. Husen ingår i ett område med ett trettiotal villor. Bullerplanket uppfördes av entreprenören, som jag tror hade krav på sig från kommun att sätta upp det. Tidigare ägare finns ej då det är nybygge..
 
Planken är ju uppenbart inte byggda i enl. med bygglovet. Det bör väl gå att få kommunen att kräva rättelse av entrepenören. En intressant detalj är ju också vem som skall äga och underhålla planket, finns det en samfällighte för det? Eller är det de enskilda fastighetsägarna?
 
Nej, det är samfälligheten.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.