Hej!

Nej, jag har gjort (tror jag) en likande grej hemma och det blev kanon. :)
Det enda som du skall titta efter är vilken typ av lampor det sitter i och vilken typ av belysning du vill ha, stark, bred, smal etc..

Mvh
Magnus
 
Hemmakatten
På vårt förra hus hade vi armaturer från Vinga och Annell, 220V, med halogenlampor. Dels lampor som satt under tak vid entré och balkong och belyste väggen, dels låga lampor i grus vid entré och i grusträdgård på baksidan. Det var mkt snyggt, Punktbelysningen på fasaden var riktigt läcker. Dock skall man komma ihåg att de lyser ganska skarpt, det blir ingen "skymningsbelysning" om det nu är det du är ute efter. Det är riktigt som skrivits tidigare att lamporna inte räcker lika länge som vanliga glödlampor, men snyggt är det!
 
Det är inte alls rätt, 12 volts halogenlampor har en brinntid på ca 5000 timmar 230 på hälften. Dimmrar du dessutom ner dom ökar livslängden ytterligare.
 
Intressant diskussion. Själv har jag för länge sedan bytt perspektiv. Lärde mig att glödlampors livslängd varierar, (vilket dessvärre även lågenergilampors gör). Reklamens siffror stämmer definitivt inte med verkliga förhållanden utomhus. Inte hos mig i alla fall med fukt och annat (gissar jag).

Kör nu 100% lågenergilampor utomhus. Då blir effektförbrukningen så låg att jag kan gödsla med dem. Deras låga värmealstring gör att jag kan dessutom bygga in dem, nästan hur som helst, men "systemen" borde kunna utvecklas långt längre än vad jag upptäckt.

Finns någon leverantör - hemsida för någon som tillhandahåller sådana lågenergi utomhuskomponenter?
 
LeoBalk skrev:
Finns någon leverantör - hemsida för någon som tillhandahåller sådana lågenergi utomhuskomponenter?
Lysrörsarmaturer för utomhusbruk borde väl gå att finna både här och var?

Nu spånar jag bara fritt men om man har tak som hänger ut hyffsat från husväggen så borde man kunna göra en konstruktion där man med speglar, lite lagom diffust plexiglas o.s.v. sprider ut sken från lysrör så att det täcker hela fasaden, och få till så att det inte lyser rätt på sovrumsfönstret o.s.v.... om man ogillar den blåaktiga färgtonen så kan man köpa ljusljusgul bokplast på bokhandeln.

Lysrör blir för övrigt så kalla att det går rätt bra att linda in dem i vanlig bokplast som färgfilter, men då skulle jag ha sånadär säkerhetsglimtändare med en "automatsäkring" som löser ut om lysröret blinkat för länge, eller låta bli att klä den sista decimetern i varje ända där värmen blir som högst, om det nu är en installation man inte övervakar hela tiden.
 
Vi tänker precis lika, men jag trodde någon redan hade kommersialiserat sådana ideer. Är de för enkla för att vara kommersiella? Färger, reflektorer, strålkastare - kanske till och med juldekorationer som håller året om i många år (inte bara för någon/några jular) ;D
 
Husbyggarn skrev:
Livslängd för en vanlig glödlampa är runt 1000tim, för lågenergilampor ca 8-10000tim och för lysrör (T5) 18000tim...
För lågenergilampor resp lysrör räknas inte timmarna fram till dess att de slocknat utan då "x % av teströren förlorat y% i ljusstyrka!"

Livslängden hos halogenlampa verkar skilja en hel del beroende på tillverkare. Just i det fallet verkar man få vad man betalar för!
Det verkar som om de kortare 18W-lysrören nog klarar sig längre innan de börjar "blinka" jämfört med 36W-lysrören. Glimtändaren har ju samma spänningsgräns där den startar tändningen ("blinkar") medan 18W-rören har ju halva spänningen över sig när de lyser jämfört med 36W-rören också. Å andra sidan brukar armaturer på 2*18W vara snålkonstruerade med gemensam reaktor, när ett rör börjar blinka så tror jag att även det andra röret slits.

Om det är panik och man bara måste ha ljus från ett blinkande lysrör så kan man ofta köra det en stund till om man tar ur tändaren när lysröret väl lyser, nödlösning som är bra att känna till.

Undrar vad man får för brinntidsiffor innan man kommit upp i den spänning där glimtändaren börjar "blinka"?

Finns det optiska glimtändare, som styrs av om röret lyser istället för spänningen? Säkert meningslöst eftersom man med elektronik kan avgöra om röret lyser eller inte genom att titta på vågform o.s.v....
 
Nuförtiden används oftast hf don till lysrören. Då slipper man både tändare och reaktor.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.