Vi har efter lång betänketid beslutat oss för att köpa ett hus som behöver ganska omfattande renovering. Vi skulle behöva hjälp med att strukturera upp oss i renoveringen. Vart börjar man? I vilken ordning tar man tag i saker? Vi bnor nu i hyresrätt och skulle vilja undvika alltför långdragen renovering så vi slipper betala dubbla hyror i flera månader.

Huset skall tilläggsisoleras från insidan, ett fönster skall tas väck, vatten och el skall dras nytt, stammen skall bli ny, ny värmekälla troligtvis pellets panna. nytt badrum på övervåningen dit vatten och avlopp behöver dras. Planlösningen skall ändras en hel del på övervåning. Taket behöver ny papp men pannorna kan nog återanvändas.

Var börjar vi? Vatten, avlopp och el?
Planlösning?

Hjälp från kloka och erfarna tack!! :)
 
Det är ju en fördel att ni inte bor där medans ni håller på! En annan slaggar i husvagn just nu. :)

Mitt tips är att börja med rivningen. Försök göra ett moment i taget. Sortera avfallet så gott det går. Om ni inte redan har en släpkärra så köp en stor täckt.

Därefter tycker väl jag att det är lämpligt att gå på vatten och avlopp. Under arbetets gång jobbar ni med planlösningen och funderar igenom hur ni vill ha det.

Därefter är det väl dags för isolering och "snickarrenoveringen". I samband med detta drar ni ju all el.

Problemet man har är att allt liksom hänger ihop. Börjar man riva i en ände så märker man att man får göra en massa annat någon annanstans. Dessutom har man årstidernas skiftning att ta hänsyn till också.

Lägg upp en projekttråd och ta en sak i taget så kommer ni nog få en massa bra och detaljerade tips inför varje moment.

En sista sak är väl också att det är viktigt att båda inser hur stort jobb detta är - särskilt om ni skall göra allt själva. Dessutom kostar det en jäkla massa pengar - mycket mycket mer än man först kanske räknat med. Lycka till!
 
vår tanke är att vi ska klara oss på 500 000:-
kök + badrum inklusive rördragningar 300.000:-
ny värmekälla 100.000:-
tak, planlösning, golv, tapet etc 100.000:-

är vi helt ute och cyklar?
 
huset står i nuläget tomt då personen som bott där gått bort... Vi kommer köpa det av nära släktingar...
just nu pågår utrensning av alla prylar som samlats i 85 år... =)
förhoppningsvis kommer vi ha genomfört affären i slutet av sommaren, men vi vill börja förbereda oss så att vi vet vad och hur vi tar tag i saker när det väl börjar ske... så att inte onödig tid går till spillo...
 
Spännande! Ja, 500 000 är ju mycket pengar men allt beror ju på hur huset ser ut och hur mycket ni skall göra själva. I Sverige är ju arbetskostnaden hiskeligt hög varför man kan spara ganska mycket på att göra saker och ting själv.

En annan sak som gör mycket på slutkostnaden är ju hur exklusivt man vill ha det. Finns ju folk som bränner hela eran renoveringsbudget på köket. Själv är jag åt det modesta hållet när det gäller ytskikt och annat emedan min bättre hälft gärna drar åt det andra.

En annan kostnad som ni kanske missat är den för verktyg och maskiner. Jag tyckte att jag hade en ganska ansenlig arsenal innan vi köpte kåken (har bara hyrt förr). Men efter att ha satt igång på allvar inser man att det inte duger med skruvdragare från Jula för ett sådant omfattande arbete. Du kommer att behöva köpa på dig en hel del verktyg.

Ett annat tips - börja med att göra iordning en redig verkstad. Det första vi gjorde vara att sätta upp lysrör och ordna till det riktigt bra i garaget. Det har vi haft igen många gånger!
 
Riv så lite som möjligt och inte på alla ställen samtidigt... En sak i taget.
 
Taket börjar man med, mycket bättre att hålla på inne när man vet att det är tätt.
 
känner igen mig precis hur ni funderar o vad ni har framför er, vi var i samma sits i september förra året.
nu är taket bytt o isolerat (det lejde vi bort), fönster bytta, isolerat, dragit el vatten o avlopp, isolerat insidan och golv osv osv..

vi tänkte oss runt 500K också i budget, nu har vi passerat den :)

dyraste enskilda var för oss vatten o avlopp som vi lejde bort, hela huset med nya rör o element o dragning i o till badrummet gick på dryga 100K

vi tog inte o bodde i det hela, o det var nog ett av de bästa beslut vi fattat. en sak som vi skulle ha gjort annorlunda är att satt oss ner med fler o diskuterat planlösningen för att få så många input's som möjligt.
 
Tack för alla svar.
Vi har nu börjat ta tag i planeringen, har varit på banken och gått igenom lånen. Verkar inte vara några problem =)
Huset köps för 1 miljon jämt och bra, och 500 tkr renovering.
Vi kommer bara göra det absolut nödvändigaste till en början och sedan ta resten allt eftersom.
T.ex. byta de 2 fönster som måste bytas och vänta med övriga.
Slänga ut oljepannan och istället sätta in pelletspanna och en värmepump, men behålla de gamla elementen så länge. funktionen är det inget fel på!

Vi ska börja med taket, tar en snickare till hjälp och är också 2 st som hjälper till, återanvänder troligtvis/förhoppningsvis tegelpannorna som ligger, om de är så pass bra...

Skall ta in offerter på VVS-arbetet - stambyte, omdragning av vatten&avlopp

Vi hoppas kunna flytta in innan jul/nyår, bara allt flyter på!
 
hade ett möte i huset med en släkting idag, han jobbar inom byggbranschen och skulle uppskatta och rekommendera lite åt oss. Han verkade tycka det var ett ganska rejält projekt vi tagit på oss.. =) och det är vi ju medvetna om...

Han rekommenderade oss att strunta i pelletspanna och istället sätta in värmepumpar och en kamin, vilket vi tycker låter bra. Huset är ju inte stort, ca 90 kvm så det blir inte så svårt att värma upp.
 
Vad hände sen???

//AA
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.