Vi skulle vilja ha häck, ex.vis. avenbok, men kan inte gräva så djupt som kanske krävs (berg väldigt nära under marken)
På sina ställen kanske man inte kommer ens 20cm ner.

Man skulle ju kunna lägga lite extra jord för att komma upp en bit så man kanske har säg 30cm jord. Går det då att plantera häck? Till saken hör att vi vill inte ha en häck som är 2m hög utan den skall max vara ca 1m.
Är det görbart eller bör vi bygga staket istället?
 
Ska häcken inte vara högre än 100 cm tycker jag personligen inte att du ska välja bok, som gör sig bättre med höjd. Ett annat alternativ är att dubblera häcken om du absolut vill ha bok - då blir det lite 'form' istället.

Nej - finn ett annat alternativ. Kanske staket/lågt plank just där stenen hindrar grävning och buskar där du får minst 40 cm djup. Om plankpartiet upprepas på ett par ställen kan du få en varierad men ändå enhetlig trädgårdslinje.

Det finns lägre typer av friväxande spirea - som faktiskt också kan klippas (man klipper årligen efter blomningen) som kuber.

Det är just såna här saker landskapsarkitekter som specialiserat sig på trädgårdar kan ;D ;D ;D.
 
Vi har liknande problem och valde då att höja upp istället och tillföra jord. På så sätt kan man välja en ännu lägre häck och få en snygg kant.
En snygg roshäck kanske? Rosor kan växa bra i 50 cm jord.
Blommar och doftar gott :) sprider glädje. T ex rugosa-rosor :)

Alt är ju staket som Yonna beskriver. Avenbok är out - inte lönt.
 
F
Vi har samma problem och vi har ännu inte kommit fram till någon lösning. Jag tyckte det var snyggt med stålkanter som Ernst K hade i Sommartorpet. Det skulle tydligen vara Cortensstål.
Men det blir nog en landskapsarkitekt som får hjälpa oss när tiden är mogen att ge sig i kast med planteringen.
 
Någe mer opraktiskt än vad Ernst hade för sig där får man tyvärr leta efter :(
Javisst han satte en uppslitsad gummislang på den vassa toppkanten i sista programmen - men ändå! Och sedan ett annat praktiskt problem med plåten - om man har klent jorddjup så är den svår att ha i högre höjder d v s en lagom liten höjd är vad den duger till det här med förankring och stöd spökar en del sedan.
Då är det bättre med trä - sten betong mm.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.