Hej alla

Vi söker lite råd angånde våra fönster... Situationen är så att vi beställde vårt hus (Myresjöhus) Våren 2008 då Boverkets regler om härdat glas i fönster under 80cm från golv började gälla men var fastställd sedan sommaren 2007 men huset tillverkades efter att regeln trätt ikraft.

Nu undrar vi om det var på vårat ansvar att beställa härdat glas i fönstren? vi tycker att detta är någon Myresjöhus borde lägga med automatisk och någon inte vi skulle behöva tänka på.

Om vi vill gå vidare med detta har ni någon tips på vart vi skall vända oss? GARBO? KO? å självklart myresjöhus men det vore bra att få lite kött på benen inna vi kontaktar dem.

Nästa fråga är om någon vet va det innebär att inte följa boverkets normer i detta fall gällande härdat glas?
 
Regler om härdat glas i glasytor som har en bredd som är mindre än 1 meter blev tvingande 1/7 i år efter ett år med övergångsregler då man fick välja det gamla eller nya kravet. Tidigare var det krav på 4mm glas i dessa fönster.
Hör med er KA hur ni ska göra.
 
volvo skrev:
Regler om härdat glas i glasytor som har en bredd som är mindre än 1 meter blev tvingande 1/7 i år ....
Mer än 1m måste du väl mena? Annars lär ju vartenda hus behöva härdat glas i samtliga fönster.
 
Johan Gunverth skrev:
Mer än 1m måste du väl mena? Annars lär ju vartenda hus behöva härdat glas i samtliga fönster.
Förtydligande:

Före 1/7 var det tvingande med härdglas i glasytor som går ner till golv som översteg 1 m bredd, dock klarade man sig med 4mm glas i glasytor som går ner till golv och understeg 1 m bredd. Kravet gällde den inre rutan.

Efter 1/7 Är det krav på härdglas i båda typerna om det inte rör sig om ett så smalt fönster att varken barn eller husdjur riskerar att falla igenom. Kravet gäller nu såväl innerrutan som ytterrutan.
De nya kraven innebär att fönsterkostnaderna kommer att öka mot tidigare.
 
B
Hej!

Gäller detta även vid byte av tex en befintlig altandörr? Finns det några fall där det är ok att sätta in en fönsterdörr med vanligt glas? (finns på utförsäljning...)

mvh
Anders
 
http://www.elitfonster.se/Documents...ga_/glassakra_miljoer__bostader_mars_2010.pdf

Om du bara byter bef dörr till en ny är det varken ny, om eller tillbyggnad varvid så gäller inte BBR

Sen skall det påpekas att denna tråd innehåller lite otydligheter, Härdat glas är ett av alternativen, Går i många fall eller rättare sagt i alla fall bra med laminerat glas. Det är till och med så att i vissa fall skall härdat glas ej användas utan det är laminatglas som gäller
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.