Jag dreglar över ett trevligt hus i Borlänge och det mesta ser bra ut, tills man läser besiktningsprotokollet som säljaren tillhandahåller.

Det jag hoppar till över är att radon ej är mätt, det är mikrobiell tillväxt på yttertakpanelens insida, en torr fuktfläck i taket på trappan och avvikande lukt under trappan.

Så här skriver besiktningsmannen i sin analys.

Kommentarer och riskanalys
Yttertak: Äldre takpannor förekommer och den underliggande takpappens teknisk livslängd anses vara förbrukad, underhållsbehov avseende takpapp och läkt föreligger därför. Se även info sidan 7 pos. 2. Vindar: Lokala missfärgningar, mikrobiell påväxt, finns på yttertakspanelens insida. Om detta är något som är aktivt idag är omöjligt att säga. Utrymmet bör kontrolleras årligen, detta för att kunna sätta in kostnadseffektiva åtgärder i tid om så skulle behövas. Källaren uppvisar tecken på fukt i såväl golv som delar av ytter- o innerväggar. Om dessa märken är från tiden före grundrenovering eller senare är svårt att avgöra. Detta beror sannolikt på brister i det utvändiga fuktskyddet samt i underliggande markfukt. Detta kan dock anses vara fullt normalt med tanke på husets ålder och rådande konstruktion. Detta kan leda till mikrobiella skador på organiskt material som ligger an mot den fuktiga konstruktionen. Växter och rabatter förekommer i grundens
.

Det jag funderar på är hur man ska förhålla sig till fukt/möglet på vinden - är det dags för takbyte nu, kan det klara sig 10-15 år till eller finns det någon billig åtgärd man kan ta till? Dessutom gick det inte att inspektera ena vindssidan, men den som gick att inspektera hade mögel.

Fukten i källaren är väl inte lika allvarlig, men då källaren dränerades år 2000 så borde den väl vara hyfsat torr? Eller hänger det ihop med att undergrunden är lera och grunden grundsulor?
 
Taket är i ganska akut behov av byte. Vi hade en liknande skrivning när vi köpte hus 1998. besiktningsmannen utryckte att vår takpapp under pannorna höll tätt enl läskpappersprincipen, pappen absorberade ev. vatten istället för att stöta bort vatten.

Vi planerade att byta tak inom en 5 årsperiod, men det blev akut under vintern 99.
 
Källaren är nog inget stort problem så länge du inte vill använda den som boyta, det kommer alltid att vara fuktigt i en sådan källare, men OM dräneringen som gjordes 2000 håller måttet så är det OK att ha den som förråd, tvättkällare, snickarbod osv.
 
Fukt/mögel på insidan yttertaket behöver inte ha ett samband med att yttertaket är otätt.
Det är mycket vanligt att insidan av råsponten på en kallvind får mögeltillväxt, detta beror på att hela konstruktionen med kallvind är en riskkonstruktion, hela insidan av yttertaket är en stor köldbrygga där fuktig luft kan kondensera.

Problemet kan avhjälpas med avfuktare, plastning av taket mellan bostaden och vinden, förbättrad ventilation av bostaden, mindre vindsiolering = varmare vind.

Däremot är jag personligen skeptisk till standardlösningen som de flesta verkar rekommendera, nämligen att ventilera vinden mer.
 
låter som helt normalt. ta en tuschpenna och ringa in ytan med påväxt kontrollera efter ett år. så ser det ut på 98% av fastigheter.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.