T
Vi har 2 ekar och 3 tallar som står nästan dikt mot vår tomtgräns, dessa är runt 60 -90 år gamla och har nu så sakta börjat trassla in sig i varandra, dessutom så ympar båda ekarna rejäla grenar som faller ner på vår tomt och nästan hade ihjäl lillgrabben för ett tag sedan.

Problemet är att ekarna är fridlysta och de står på stadens parkmark. Kommunen anser att denna mark inte ska skötas i vanlig ordning med rensning av sly etc, utan döda träd och dylikt ska ligga kvar typ naturmark till förmån för olika insekter.

Vi skulle helst vilja beskära dessa 2 ekar, alltså INTE fälla dom, utan ta bort de döda grenarna som är i tjocklek typ stuprör och samtidigt ta ner kronan ett antal meter så att de inte blir lika vindkänsliga då de har sönder träden omkring vid kraftiga stormar.

Grannen har det än värre, dom har 2 jätte-ekar långt över 100 år som står dikt mot tomtgränsen där dom har sina bilar, förutom kladd från dessa så har ekarna vid 2 tillfällen gett rejäla bucklor när grenar har ramlat ner vid storm, sen går även grannskapets telefoni i stolpledningar som nöts sönder av ekarnas grenar, dom har tjatat flera ggr om att ta bort vissa grenar men det händer inget.

Alltså funderar vi på en s.k arborist, problemet är att han/hon direkt kommer att se var tomtgränsen går och lär vägra utföra något jobb. Då vi knappast är ensamma om denna problematik vill jag kolla hur andra ev har löst detta när man har och göra med en kommun som inte vill göra något. Kan man locka kommunen med att man står för kostnaden om man vill ta ner kronan eller blir det bara en massa mer tjafs då..?
 
I första hand är det - förstås - markägaren som tar ansvar för sin skog. Ni bör påtala problemen och be kommunen själv åtgärda saken, alternativt be om lov att själva ta hand om saken.

Normalt ska man hålla ekars kronor frilagda från sly och inbördes konkurrens. Ekstammarna ska hållas solbelysta. Om man frångår dessa grundläggande skötselregler har man troligen missuppfattat elementa. Det förefaller mig otroligt att ett område så nära bebyggelse är officiellt urskogsklassat. Vilket fallet är förstår ni ganska snabbt vid en kontakt med fastighetskontoret.

Kan också tilläggas att er egen försäkring skyddar mot egendomsskador vid storm (vindstyrka över 20 sekundmeter).
 
Ekar har inte något generell fridlysning. Eller är det något annat slags skydd du menar? Biotopskydd, natura 2000, naturreservat eller liknande. Annars ger ju jordabalken er rätt att avlägsna grenar och rötter som tränger in på er fastighet efter att markägaren själv har fått möjlighet att utföra åtgärden. Det är dock inte att rekommendera att ta ner ekar på höjden. Om man bara kapar rakt av har man verkligen skapat ett farligt träd då infästningen för de nya grenarna blir svaga. Detta är ju heller inget ni kan göra då ni endast kan utföra åtgärder på eran sida gränsen, övriga åtgärder kräver ju er grannes tillstånd.
 
T
Svar till Peterltj:
Anledningen till att sänka kronan var som sagt att minska vindfånget, då träden svajar bra vid storm.
En granne längre bort har flera ekar som är långt över 100 år på sin tomt, där beskar man toppen och sidorna och träden blev ursnygga, istället för stora spretiga jättegrenar. Problemet hos oss är att dessa 2 ekar trasslar ihop sig med varandra samt med 3 olika tallar, ekarna hamnar i skuggan av 2 jättetallar och konstigt nog har sydsidan av tallarna (som inte är skymd) börjat vissna, barken har fallit helt av i toppen på ena tallen och på den 2:a börjar det att bli dåligt.

Har haft telefonkontakt med kommunen tidigare och dom själva verkar ha noll koll, så hur kollar man om området har s.k urskogs-klassning. På plankartan är det parkmark som anges som typ 1:78, inget mer.
För att göra det extra jävligt- tallarna verkar bebos av hästmyror, jag vet att min far fällde en tall nära vårt hus för runt 30 år sedan-då kom det en hög med hästmyror som blev hemlösa så farsan tvingades ringa efter Anticimex, som var tvugna att gasa hela kåken då dessa myror anses vara rena termiter (dom käkar trä) och alla hus i omgivningen är funkis med trästomme.....
 
TN-Funkis skrev:
Svar till Peterltj:Anledningen till att sänka kronan var som sagt att minska vindfånget, då träden svajar bra vid storm.
Svajar kanske de gör, men mer stormfasta träd än ek finns inte i vårt land. Det såg kul ut efter Gudrun på vissa ställen, där granplanteringarna låg platt på marken medan ekarna stod kvar som om inget hade hänt. Däremot har ek en tendens att få knäckta grenar av tung snö.
 
Om de står på kommunens mark så hoppas jag verkligen att en expert (arborist) kommer ut och beskär så de får en proffessionell beskärning och blir snygga samt att man undviker att göra något riktigt dumt. Skulle något träd behövas tas bort så har ni ju experter som kan yttra sig i frågan.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.