Vi är väldigt intresserade av ett hus som desvärre visade sig ha fuktskador i källargolvet. Huset är byggt -72 och inte dränerat sedan dess. Det föreligger med andra ord ett stort behov av dränering, frågan är om det kommer lösa problemet med fukten? Grunden är betongplatta.
 
Det är inte helt säkert att det räcker med dränering utan plattan kan vara felaktigt utförd med för litet kapilärbrytande skikt eller felaktigt skikt
 
Vad blir man tvungen att göra då? Vad är värsta tänkbara scenario?
 
Ett fuktigt källargolv är inget större problem i sig, det är först när man bygger in eller förvarar organiska material (trä mm) i källaren som det kan bli problem. Så fråga dig först vad källaren ska användas till? Är det bara pannrum, tvättstuga, matkällare, verkstad eller dylika utrymmen där du kan tänka dig klinker eller betong som golv, så är det egentligen inte så mycket du behöver oroa dig för.
Men om du tänker börja inreda källaren som bostadsutrymme så hamnar du i en helt annan situation. Isåfall måste du antingen ventilera bort fukten (läs på om ventilerade golvkonstruktioner) eller bila bort golvet, gräva ur, lägga dränerande och isolerande lager och gjuta nytt golv (förslagsvis med golvvärme).
 
Fukt i källarväggarna går att få bort med bra dränering, men fukt i plattan går sällan få bort på gamla huso oavsett dränering, det går ju inte gräva under huset nämligen...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.