Vi har har googlat och letat fysiskt men inte hittat vad vi är ute efter, nämligen bra belysning till taket i köket ovanför diskbänken.
Strömmen kommer komma från sidan, och det är lågt i tak. Därför skulle det vara kanon med lampor på skena och där strömmen kan dras i/vid/genom skenan på något vettigt sätt. Ska också gå att dimra.

IKEA har nästan rätt med en produkt, men den är för halogen och det vill vi inte ha.
http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/S19874619

Har också hittat en EVO Beacon LED, men där ligger prislappen på 700 för skenan, och sedan 2800:- per lampa. Den vore perfekt men känns lite väl dyr:
http://www.ljusguiden.se/catalog/product_info.php?cPath=191_239&products_id=15640

Är det någon som sett något motsvarande ?
 
Du kan ju byta ut halogen mot led. Ser inte vad det är för sockel på Ikeas armaturer men förmodligen är det GU10, och till den finns det ju utbytesled som passar och går att dimmra.

Denna skena från Xerolight är rätt lik. Hade nog hellre satsat på den än Ikeas.
Det är snyggt om du kompletterar med någon armatur som hänger ner också. tex denna som passar i skenan. Den har en E14 sockel, och till den kan man också sätta en dimbar ledljuskälla.
 
Tack för tipsen, ser bra ut. Jag trodde att själva armaturen styrde om lampan blir dimbar eller inte - men så är alltså inte fallet?! Elektrikern ska sätta en dimmer, och vi ska välja lampa. Om jag förstår dig rätt så kan vi alltså köpa vilken armatur som helst, t.ex. IKEA:s - men att vi sen byter själva lamporna till LED som är dimbara?
 
Ja du förstår rätt. Så länge det inte är en transformator i armaturen. Då är det den som måste vara dimbar och anpassad för Led.
 
Kingston skrev:
Ja du förstår rätt. Så länge det inte är en transformator i armaturen. Då är det den som måste vara dimbar och anpassad för Led.
Ah... Jag är nu nästan på spåret. Två följdfrågor om du har möjlighet::

Många spotlights brukar ju ha en klump som konverterar strömmen till 12 volt eller nåt, och då det är golvlampor så har de istället en klump till stick-kontakt (väggvårta) - och jag antar att det är sånt du menar kan hindra att lampan blir dimbar. Men kan inte transformatorn inbyggt i lampan? Finns det något lätt sätt att söka ut ifall en armatur saknar transformator och går på 220 Volt?

Vidare. De flesta armaturer som jag tycker ser rätt ut för mina behov är gjorda för halogen. Dvs. två små koppar-stift, ingen gänga. Finns det LED-lampor med sådan fattning?
 
Ja det lättaste sätter är att se vad det är för sockel. Denna sida visar en översikt över socklar http://www.badrumslampor.se/kundtjanst/?p=guide

Halogenlampor finns till de flesta socklar. Om det är 2 raka stift är det en 12v lampa. Om det är 2 svampformade stift (bajonett) är det 230v lampa. Det finns led lampor till i stort sett alla socklar. Men det är enklare för dig att välja en 230v sockel. E27, E14 eller Gu10.
 
Är också ute efter en skena till taket i köket, som skall vara bra belysning i samt gärna med led. Samt dimbar.
 
Tyvärr fick vi sämre hjälp av elektrikern än jag hade väntat mig. Jag har letat upp ett antal alternativ och skrivit ut och visat upp, men han kunde inte svära på om det funkar att sätta LED i någon av dem, och i så fall om det skulle gå att dimra dem.

Därför - kan någon kunnig kolla om någon av dessa funkar:

Euro G12
http://www.elbutik.se/product.html/euro-g12?category_id=15176

Euro E27
http://www.elbutik.se/product.html/euro-e27?category_id=15176

Euro ES111
http://www.elbutik.se/product.html/euro-es111?category_id=15176

Euro QRB111
http://www.elbutik.se/product.html/euro-qrb111?category_id=15176
 
Jag tror bara att det finns Dimbara ledlampor till "Euro E27". Eller jag vet att det finns till den, men dom andra har jag inte sett några till. Tex Philips Novallure
 
Hm.. Det låter ju bra att en av spotarna borde funka. Just den LED-lampan du hittat verkar dock användas för prydnadsljus (motsvarar 15 w). Så just den borde ju inte vara lämplig för arbetsljus vid diskbänken?! Däremot borde det väl inte vara svårt att hitta en annan LED-lampa som har rätt styrka och är dimbar?

Enligt dina tidigare uppgifter fick jag uppfattningen att allt var OK om jag valde "230v sockel. E27, E14 eller Gu10". Om det stämde som du har sagt så borde väl dessutom ES111 vara OK? Enligt Elbutiks info om lampan så framgår:
Euro Spot ES111 finns i silver-grå och vit. 230V. Armaturen är vribar 350° och vippbar 100°.
Sockel/ljuskälla: GU10/ES111 75W max (exkl.)
Material: Aluminium
L/B: 24/16,5 cm
Lamphuvud Ø/L: 12,5/14,5 cm
Inklusive: 3-fas adapter
Leveranstid 1-2 veckor.​

EDIT: T.ex. borde ju ovanstående Spotlight funka med denna LED som uttryckligen är dimbar och har rätt sockel (GU10).
http://www.ledhandel.se/gu10/35-dublin.html
 
Redigerat:
Ja det är sant. Den var nog lite klen. Det fanns ju 2 andra Philips också PHILIPS MASTER LEDBULB 8W och PHILIPS MASTER LEDBULB 12W men jag tyckte dom va lite dyra. Men det finns säkert billigare märken än Philips.

Nja alltså den Gu10 lampan passar ju i sockeln men en GU10/ES111 är mycket större i framkant. Det kanske ser lite dumt ut med en liten lampa och tomrum runt om. Här ser du en bild på en Led GU10/ES111. Men den är vit i ljuset och förmodligen ej dimbar.
 
Aha. ES111 är alltså modellbeteckning för att lampan är bred framtill?!
 
Japp. GU10/Par16 heter den vanliga lilla egentligen, men det är sällan det står.
 
Tack för all info Kingston :)
 
Hur har det gått "bjogul". Har du hittat någon skena? Hur är den i så fall?
Står själv inför samma situation. Har tittat på skenan från XeroLight som länkas ovan och sen ev. komplettera med dimbar 230v LED-lampa.
Är dock lite fundersam på om LED räcker till mer än (kall?) mysbelysning, om dom inte skall kosta mer än själva armaturen.
Gjorde ett ytterst ovetenskapligt test i morse med min ganska seriösa ficklampa med en Cree XP-G R5 diod, som skall ge uppmätta 230lumen ut ur lins. Visserligen är spridningsvinkeln låg, men mer än led(!)belysning blev det inte.. Jag hade nog förväntat mig lite mer.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.