Så har man då gått och köpt hus som är byggt 1909. Projekten som ska avverkas är många, men vi börjar med källaren!

Källarens golv är väldigt varierande höjd, vilket givetvis innebär att takhöjden varierar precis lika mycket - uppskattningsvis mellan 1,70 och 2,20 cm. Huset står på en murad stengrund med minst sagt massiva stenblock (lätt en meter tjocka). Källargolvet är betong som jag misstänker ligger direkt på berggrunden eftersom det varierar så mycket i höjd.

2009 installerades bergvärme, och även om jag inte upplevt någon vinter i huset än så kan jag tänka mig att bytet från någon form av panna kommer innebära att källaren troligen kommer vara svinkall i vinter, vilket inte är helt optimalt då den är tänkt att fungera som tvättstuga.

Drömmen är ju ett plant golv med vattenburen golvvärme. Men jag kan tänka mig att göra avkall på takhöjden i halva källaren så länge jag kan få till en vettig tvättstuga i den del som har åtminstone 2,10 m, vilket är ca: 15 kvm. Om det nu är berggrund direkt under har jag räknat ut alldeles på egen hand att det skulle bli en kostsam historia att jämna hela ytan. Vet dock inte HUR kostsam. Det lär ju inte direkt vara aktuellt att spränga inomhus =)

Var f*n börjar man? Tänker inte göra ett smack själv då jag inte litar det minsta på mina hantverkar-skills. Problemet är att jag litar nästan lika lite på hantverkarbranschen. Finns det något företag som specialiserat sig på liknande ingrepp?

Några målsättningar:

- Vill ha en dräglig temperatur i källaren. Åtminstone 15 grader.
- Har för avsikt att köra både tvättmaskin och torktumlare där, och samtidigt hänga tvätt.
- Vill gärna ha vattenburen golvvärme utan att skapa någon gigantisk energiförlust.
- Är inte så sugen på fukt som transporterar sig till ställen den inte ska vara på.

Låt svaren välla in!!
 
Tror inte det är ngn god idé att lägga golvvärme utan att isolera stenväggarna.
Metertjocka stenväggar isolerar sämre än några mm av ngt modert isoleringsmaterial.

Mitt förslag är alltså: Isolera väggarna och montera vanliga vattenradiatorer.
(Har ordinerat detta till flera kunder med lyckat resultat!)
 
Har gjort samma övning i en källare med naturstensmurar och vi har inte isolerat väggarna utan bilat och grävt ut golvet och lagt in isolerering och golvvärme. Väggarna har fått ny puts och öppen färg. Blir kanonbra. Det är ett riktigt tungt jobb som de flesta svenska firmor verkar välja bort. Hittade en firma med tjeckiska hantverkare som gjorde det helt OK till kanonpris. Fast pris dessutom. Vet inte om man får posta länk men deras länk är www.fixaditthus.se. Vi hade en del bergknallar som vi var tvungna att spränga bort. Använde oss först av snigedynamit men det var för mycket så det blev en firma som spräckte stenen med mikroladdningar. Det var dock väldigt dyrt och på slutet hittade vi istället en elektrohydralisk stenspräckare "Hulken" som man kan hyra på Cramo som fixade jobbet. Dammar dock något jävulusiskt när de borrar i berget så även om man tätat allt upp i huset får du stendamm överallt. Det enda som jag ångrar är att jag valde bort att låta betongbilens killar gjuta. Blev rätt mycket ojämnheter som vi fick ta bort med flytspackel och kostnaden för att låta proffsen gjuta skulle man ha tagit så här i efterhand. Lycka till och hör av dig om du har mer frågor. Bor i närförort väster om Stockholm om du vill kolla på hur vi gjort för att få idéer.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.