Hej!

Har nu dragit in pem-slang 32mm genom plattan i sommarstugan. Nu återstår att koppla pemslangen in i köksblandaren och varmvattenberedaren (en liten biltemaberedare på 10liter).

Just nu sitter en en rak PRK-koppling (se foto) 32mm på slangändan men vad ska jag köpa nu? Jag tycker det är besvärligt med alla konstiga facknamn så om någon vänlig orkar länka till vad jag behöver vore det underbart!

Tack!
 
  • koppling.jpg
Vad har du för vatten i slangen? Kommunalt eller eget brunnsvatten? Vilket tryck har du?

Sista frågan kan vara svår att svara på, men de första frågorna handlar egentligen om att ge ett ungefärligt svar på den första frågan.

Ett enkelt svar på frågan är att skruva ur plastdelen i den lösa ändan och skruva dit en sån här med 8-10 varv gängtejp emellan: http://www.rinkabyror.se/?showart.aspx?id=1242
Dimensionerna kan jag inte hjälpa dig med.
 
Redigerat:
Ok! Förstår, en klämringskoppling in i 32mm mässingskopplingen.
Men sen vad kommer då? Klämringskopplingens andra sida ser ut att gå på vanligt vattenrör. Ska man koppla på röret då sen rakt in i beredaren, brukar väl vara en stoppventil nånstans också va?

Vattnet är från en ebskild brunn med ett gäbg användare, vet ej trycket.
 
Sen går du vidare med kopparrör och klämringskopplingar.

Kopparrören förslagsvis 12 mm. Halvhårda kopparrör om möjligt och mjukglödgade där du behöver göra en snygg böj. Nakna kopparrör om du inte bryr dig om utseendet (tex i källaren eller under diskbänken) och förkromade där du vill att det ska vara snyggt.

Kallvattnet drar du till blandarens högra ingång och till VVBns ingång. Varmvattnet som kommer ut ut VVBn drar du till blandarens vänstra ingång.

Under VVBn borde du egentligen ha en blandningsventil. Tanken är att vattnet i beredaren ska hålla 70-80 grader för att vid lägre temperaturer kan tråkiga mikrober föröka sig om de får tid på sig. Sen blandar man ner vattnet till 50 grader innan man skickar ut det till kranar där man kan få det på händerna och skålla sig om det är för varmt.

Men med en så liten beredare kanske du har såpass stor omsättning på vattnet att det inte blir något problem om du ställer in beredaren på 50-60 grader. Jag vet inte hur olämpligt det kan vara. Eller också ställer du in beredaren på 70 grader och varnar alla användare för att varmvattnet är mycket varmt!
 
  • Gilla
Tyra1969
  • Laddar…
Krilleman
För det första använd aldrig gängtape! Alldeles för lätt att få läck, och den går inte att efterjustera, lin och locherpasta SKA det vara.
http://www.vvsonnet.se/lin-plastfrp-p-5268.html
http://www.vvsonnet.se/locher-pasta-250-tub-p-5261.html

Bussning som passar i din 32 PEM:
http://www.vvsonnet.se/bussning-r32xr10-p-40150.html
Repa gängan lite med ett bågfilsblad, dra på lin så det lagom täcker gängorna, avsluta med locher.
I bussningen sätter du:
http://www.vvsonnet.se/vatette-rak-koppling-utvandig-rorganga-12xg10-p-44345.html
Har du ingen lättåtkommlig ventil gängar du i denna istället för den raka kopplingen ovan:
http://www.vvsonnet.se/kulventil-aj3613-klkpl-p-681.html


Nu kan du koppla vidare som du vill med 12mm kopparrör, sätt förslagsvis som redan skrivet, ett T-rör för att gå till beredare och till blandare. Sen vidare från beredare till VV på blandaren.

Använder du prisolrör (mjuka kopparrör) får du EJ glömma stödhylsa:
http://www.vvsonnet.se/cu-stodhylsa-12-x-10-p-44425.html


12mm koppar går alla tiders till ditt kök, ska du förbereda för något mer tappställe bör du koppla första biten fram till beredaren med 15mm. (bussning 32x15 och ventil 15.

Blandningsventil är att rekomendera på din beredare, även fast jag skulle köpt en större, minst 20L.
 
Redigerat:
Krilleman_215: Tack för en jättebra beskrivning!
Men vad menar du med att "repa gängan lite med ett bågfilsblad"?

Jag kollade in i grannens stuga hur det var gjort där och det såg ut såhär!
Jag tycker det ser ut som många grejer det där men jag kanske ser fel?
 
  • in.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Redigerat:
Krilleman
Repa gängan, alltså dra fint med ett bågfilsblad så det blir små repor tvärs över gängorna, ibland är det gjort från fabrik, ibland inte. Om det inte är några repor gjorda brukar inte linet fastna utan bara tryckas framför gängan och följa med när man snurrar på bussningen eller kopplingen eller vad det nu är man gängar ihop.

Jo, lite omständigt gjort, en gängad 15 vinkel innan ballofixen utv/inv och ett kopplingsset hade reducerat antal skarv betydligt! Och det hade inte byggt något på höjden!
 
Redigerat:
Äsch nu när jag skulle ta och beställa grejerna du länkat till så funkar inte deras hemsida. Knas på länkarna? :(
 
Krilleman
Jädrigt konstigt, jag länkade ju från rätt sida sist, men nu har dom tydligen gjort om... Helt ombyggt på vvsonnet. Suck vad trött man blir!

Hade du tänkt dra allt med 15 eller 12 rör?
 
Det blir med billigast/enklast möjligt! Rören från kökskranen är på 10mm.
 
  • Gilla
Hawthorne
  • Laddar…
Den där muffen med invändiga gängor du visade hittar jag ingen annanstans..
 
Behöver alltså:

Muff som gängas in i raka prk-kopplingen sen direkt i muffen skruvas en balofixventil i och i andra änden balofixen ska det va 12mm kopparrör sen på något sätt/koppling ska detta anslutas till varmvattenberedare och sen till 10mm rör på köksblandaren
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.