Kan låta konstigt men:
Vi har ett uthus av tegel på cirka 80m2. Osäkert när det är byggt, bostadshuset är byggt
1920. På uthuset som har 2 våningar håller takbjälkarna på att murkna sönder. Det
är gammalt uttjänt eternittak. På ena sidan är det så illa att balkarna sakta börjar kasa neråt och konstruktionen på huset gör att de motsatta långväggarna (en hög och en låg) trycks isär.
Vi är rädda för att en av tegelväggarna ska pressas såpass långt att den välter och det är inte önskvärt eftersom grannen har sin trädgård bakom den höga väggen.
Vad finns det för alternativ?
Kan man ta detta på försäkring på något vis? Det måste ju åtgärdas och det är bättre att göra det innan det blir värre. Problemet är ekonomiskt då bostadshuset sugit ur alla renoveringspengar...
 
Grundtanken med all form av försäkring är att skydda sig mot "plötslig, oförutsedd händelse". Försäkring kan aldrig vara en finansieringsform för eftersatt underhåll.

Om ditt uthus skulle rasa pga en plötslig, oförutsedd händelse, t.ex. att en annan person (inte du själv) råkar backa in en lastbil i väggen, så skulle ersättning kunna utgå (i just detta fall via lastbilens trafikförsäkring). Ersättningen blir i så fall en marknadsvärdering av vad byggnaden var värd före skadan inträffade. Motsvarande gäller om en storm inträffar (krav på över 25 m/sek vindstyrka) inträffar och fäller ett träd över huset. Återigen får du marknadsvärde av huset om det kollapsar.

Jag kan inte se att det finns någon möjlighet att få ersättning för kollapsat tak via försäkring. Enda möjligheten skulle vara pga kraftigt snöfall som gör att taket faller in. Dock sker alltid teknisk besiktning av konstruktionen, och ersättning lämnas inte om konstruktionen varit bristfällig.

Du kan själv bli skadeståndsansvarig mot din granne om du inte underhåller huset och det slutar med att det rasar över honom. Ansvarsdelen i din egen hemförsäkring kan i detta läge täcka kompensationen till din granne, såvida inte försäkringsbolaget kan visa att du varit grovt vårdslös genom att inte åtgärda väggen.

Än en gång, försäkring är ingen finansieringsform för bristande underhåll.

Tänk också på att försäkringsverksamhet bygger på en solidaritetstanke där de som inte drabbas av skada i praktiken finansierar de som har oturen att drabbas av skada. Varför ska andra försäkringstagare finansiera ditt renoveringsbehov?
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.