Jag har här tidigare berättat här om våra problem med mannen bakom PH Villaentreprenad / Nya Tidens Hus.

Jag tänkte berätta lite om hur det går till då man stämmer, vilken bevisbörda/ Hur man stärker sina påståenden och framför allt vilka undanflykter med mera som motparten kan tänkas komma med.

Förhoppningsvis så kanske vi kan genom att delge våran historia, medverka till att färre familjer råkar ut för samma öde, och inte minst, VÅGA gå vidare fastän det är jobbigt för det är det definitivt, både psykiskt och ekonomiskt.

Å andra sidan så är det oftast den rättsliga biten man drar sig för då den kan medföra stora kostnader

Jag kommer inte att gå in på slutbesiktningar mm då det skulle ta allt för stor plats och bli svårläst. Detaljerat på min egen site det snaraste, det finns bilder från byggnationen att beskåda på www.erikzzon.se (alla bilder är "klickbara, visas i fullformat)

Jag har valt att kalla den ansvarige personen för Herr PH Villaentreprenad / Nya Tidens Hus då vi haft affärer med båda hans företag varav PH Villaentreprenad är de som vi stämt, vill du veta vem det är så kan du använda dig av www.allabolag.se eller www.emfas.se , sök på PH Villaentreprenad eller Nya Tidens Hus.

Tvisten omfattar idag följande
Felmonterade takfönster med läckage drag och kallras som följd.
Felaktigt monterad diffussionsspärr på övervåning, avsaknad av isolering, kallras och drag i väggar och mellanbälklag som resulterar i kyla och drag inomhus.

Fakta
Besiktningar gjorda av Besiktningshuset och OCAB där följande har konstaterats (OBS endast delar av den 20-sidiga rapporten)

OCAB
Se de bifogade bilderna, notera temperaturen speciellt på kattvindarna, och golvet i sovrummet. 13mm gipsskiva på stödbensväggen mot kattvinden, denna är oisolerad eftersom kattvindarna är, eller flåt skall vara isolerade. Det blir alltså kondens på väggen

Besiktningshuset
Se bifogad bild
En del av utlåtandet från besiktningsmannen

Vad vi gjort
Från den dagen huset slutbesikigades så har vi mailt, ringt, skickat brev mm till PH Villaentreprenad/Nya tidens hus där vi påtalt bristerna, bjudit in PH till besikningarna, mm Allt vi mötts av är tysthet.

Vi beslutade oss då för att anlita en jurist som skickade brev, rekommenderade brev, ringt allt utan svar. Då han skrev att han nu kommer att skicka det vidare till tingsrätten, ja då kom det ett svar.

Kort och gott, det är inga fel på familjens hus, de har bara något mot mig personligen

Nästa steg.
Juristen skickade hela klabbet vidare till tingsrätten som inte heller hörde något av Herr PH Villaentreprenad/Nya Tidens hus. Tingsrätten dömer då till vår fördel och det blir en så kallad treskodom.

Nu började det ta fart, Herr PH Villaentreprenad/Nya Tidens hus begärde då något som kallas återvinning, dock så har han redan ett krav som bifallits på sig så nu har hans företag fått betalningsanmärkning för just detta ärende

Men det är dock samma visa här, han beklagade sig att han missat detta brev (som alla andra 85 stycken vi skickat :) )

Nästa steg.
Tingsrätten kallar till en muntlig förhandling där man vill att parterna skall försöka komma till en uppgörelse, vi avböjde hans skambud på ca 30% av vårat krav. Det han erbjöd var knappt så att det täcker våra jurist och besiktningskostnader

Nu till det intressanta i det hela. Hur bemötte han våra krav och den bevisbörda vi lade fram

Våran fråga.
Anser du att du har utfört montering på ett fackmännamässigt sätt och gjort enligt det som avtalats i kontraktet där det klart framgår att montageanvisningar skall följas.

Herr PH Villaentreprenad/Nya Tidens hus svar.

Eftersom det inte finns några krav på varken täthet eller isolering i boverkets regler så anser jag att det inte föreligger något fel.

Våran fråga
Anser du att takfönstren är monterade på ett fackmännamässigt sätt samt enligt de från hus och materialtillverkaren bifogade handlingarna tillika det som står i avtalet

Herr PH Villaentreprenad/Nya Tidens hus
Jag har aldrig hört att de haft problem med huset, därför så kan inget vara fel.

Våran fråga.
Du anser alltså att det inte föreligger några fel alls i entreprenaden

Herr PH Villaentreprenad/Nya Tidens hus
Inga allvarliga fel.

Våran fråga.
Men då föreligger det ju fel, och du har ju fått ta del av besiktningarna och alla protokoll.

Herr PH Villaentreprenad/Nya Tidens hus
Av vad jag googlat på nätet så kan jag säga att besiktingsmannen och OCAB har helt fel i sina utlåtanden, exempelvis så hade man ingen klimatskärm i hus på 1800-talet och vissa står kvar än idag, kan ni förklara det?

Våran fråga.
Jaha, men nu diskuterar vi inte andra byggnationer utan det hus som du åtagit dig att uppföra och där har du inte gjort det som avtalats oavsett vad du jämför med.

Har vi köpt ett hus med isolering och som skall vara monterat på ett visst sätt för att uppfylla tillverkarens garantier så är det också vad vi skall ha, det borde du veta som varit anställd på Anebyhus.

Så här fortgick hela diskussionen alltså, han hänvisade till att det inte finns några krav på isolering, rätt monterade fönster mm och avfärdar alla krav och hävdar att inga fel föreligger, jo att det fanns brister samt att han erbjöd en förolämpande förlikning, vilket för oss är det samma som att i grund och botten erkänna att man gjort fel, men inte vill göra rätt för sig.

Jag börjar nästan undra om han själv egentligen vet vad han säger, för ena stunden erkänner han felen, nästa så är det inget fel.

Vem är då denne person bakom PH Villaentreprenad / Nya Tidens Hus
Tidgare var han anställd hos Anebyhus där han helt plötsligt slutade, skälen får ni själva fråga Anebyhus om :) Sedan gick han till Dekorhus där han verkade i några månader endast, jag kunde inte låta bli att ringa deras VD och fråga lite om Herr PH Villaentreprenad, och svaren jag fick gjorde att jag brast ut i ett smålende som övergick i ett garv.

Efter Dekorhus så vände han kappan mot LB-HUS där han är deras representant för stockholm söder i dagsläget

Hurvida man skall göra affärer med denne person får du själv avgöra, jag kan endast säga hur jag skulle agera med facit i hand, och jag skulle avstå det bestämdaste.

Jag vill också framhålla att jag tidigare varit mycket negativ till Anebyhus agerande i vårat fall, jag är inte sämre människa att jag kan erkänna mina felaktiga antanganden men tyvärr så lyssnade jag allt för mycket på PH Villaentreprenad i det skedet.

Anebyhus har hjälpt oss en hel del och åtgärdat flertalet problem orsakade av PH Villaentreprenad, bla en felmonterad trappa där den hängde på trefjärs med spruckna vagnstycken pgr av spänningar.

Vi har haft stor hjälp av Anebyhus i våran rättsprocess där de försett oss med material som underlättar våra krav och talan

Även tack till ATAB-Trappan som gick in och bytte det skadade materialet. Om jag skulle våga köpa ett Anebyhus igen? Definitivt. Om jag skulle våga välja en ATAB-Trappa igen? kvaliteten och hjälpen är det i alla fall inget fel på.

Anebyhus och ATAB har alltså hjälp oss och tagit dessa kostnader fastän ansvaret egentligen legat på PH Villaentreprenad.

Vad bör man då göra när man uppttäcker en brist eller något som man antar är fel.

På en slutbesiktning så måste du be besiktningsmannen anteckna detta i protokollet även fast han anser att det inte är ett fel.

Om du upptäcker felet/bristen efteråt.
Kontakta genast en oberoende besiktningsman, specialister finns på Boverket

Använd dig av en jurist
Försök hitta någon som haft entreprenadmål, det underlättar.

Rättsskydd
I hemförsäkringen så har du rättsskydd, brukar normalt vara upp till 140-160tkr med en självrisk på 20% högst 20.000kr. Detta låter jag vara osagt hur det är med andra bolag, så är det i alla fall med vårat.

Var inte rädd att gå vidare.
För många är kostnaden ett problem, speciellt om man är i läget med ett "felbyggt hus" där kostnaderna redan skenat.

Villaägarna
Är man medlem i villaägarna så har man rätt till en timmas gratis konsultation hos de jurister som de har avtal med. Man kan även ringa deras jurister och konsultera dem kostnadsfritt.

Dokumentera allt
Skriv ner allt, spara alla mail alla fakturor, dra dig inte för att spela in telefonsamtal

Håll dig till fakta och var objektiv
Kan vara svårt då man har en knut i magen och är skitförbannad, men ett kallt huvud vinner man mycket i längden.

Ju mera fakta du kan komma med speciellt utlåtanden från fackmän, specialister mm, detsto mera krut i bössan har du.

Undvik att hänvisa till, jag hörde att man, jag läste på nätet, jag googlade osv.

Vad vi själva tror
Med den fakta, expertis och alla utlåtanden vi har så är vi övertygade om att vi kommer att vinna.

Vi kan dock antaga att Herr PH Villaentreprenad / Nya Tidens Hus kommer att bolla bort alla pengar i sitt entreprenadbolag och flytta namnet precis innan konkurs så vi inte får en spänn.

Om vi är beredda att ta den risken?
Har vi gått så här långt så, ja då kör vi hela vägen, vi täcks ju ändå till en viss del av Garboförsäkringen i sådana fall, och den pengen är större än det skambudet vi fick.

Om jag varit luddig eller otydlig så är det bara att säga till så får jag tillägga eller styrka mina påståenden.

Hoppla, långt vart det i allafall, hoppas att det är någorlunda lättläst ;)
 
  • besiktninshuset.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • term1.jpg
  • term2.jpg
  • term3.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • term4.jpg
  • term5.jpg
  • term6.jpg
  • term7.jpg
  • term8.jpg
  • text1.jpg
Redigerat:
Det verkar ju uppenbart så att du skulle vinna en tvist.
Boverkets Byggregler som beskriver hur Plan och ByggLagen (PBL) skall tolkas innehåller föreskrifter om isolering. Alltså har han i princip erkänt ett lagbrott/formellt fel. Självklart skall du fullfölja processen, även om Herr PH säkert kan slingra sig ur att genomföra betalningarna. Men konkurser tar tid och kostar pengar, liksom att starta en ny firma, så han har nog mer än 30 lax att vinna på en förlikning. Sen kostar ju dåligt rykte en del också.

En advokat lärde mig att man bör skriva in både firman och dess huvudägare som ansvarig för slutförande och garantier för entreprenaden. Iallafall när det handlar om småfirmor. Ett annat enkelt råd är att aldrig betala i förskott, dvs vänta tills det är besiktigat. Många delbetalningar ger många besiktningar!
 
Beckborg skrev:
En advokat lärde mig att man bör skriva in både firman och dess huvudägare som ansvarig för slutförande och garantier för entreprenaden. Iallafall när det handlar om småfirmor. Ett annat enkelt råd är att aldrig betala i förskott, dvs vänta tills det är besiktigat. Många delbetalningar ger många besiktningar!
Med facit i hand så skulle man gjort så ja, men frågan är också hur många småföretagare med aktiebolag som skulle skriva under på att de är personligt ansvariga.

I det här fallet så har företaget funnits i över 15 år, inget negativt resultat.
Omsatte:
2007 > 5 miljoner.
2008 > 13 miljoner
2009 > 10 miljoner

Det är inte illa på ett enmansföretag.
 
Upptäcktes felen innan eller efter slutbesiktningen?

Att hålla tillbaka en del av summan för just utestående arbete är superviktigt. Att hålla företaget ansvarigt i kontraktet för leveransen är inget konstigt. Går de inte med på det så ska de inte ha kontraktet. As simple as that.

Lycka till med processen och bra att ni beskriver vad som hänt. Om det räddar en person från en liknande situation så är det värt det!
 
Björn Grylls skrev:
Upptäcktes felen innan eller efter slutbesiktningen?
Efter slutbesiktningen.

Björn Grylls skrev:
Att hålla tillbaka en del av summan för just utestående arbete är superviktigt. Att hålla företaget ansvarigt i kontraktet för leveransen är inget konstigt. Går de inte med på det så ska de inte ha kontraktet. As simple as that.
Vi har innehållit en del pengar där entreprenören inte åtgärdat inom skälig tid. Den summan innefattar inte de fel som vi senare upptäckt.

Björn Grylls skrev:
Lycka till med processen och bra att ni beskriver vad som hänt. Om det räddar en person från en liknande situation så är det värt det!
Tack.

Lite våran tanke, om vi kan berätta om våran resa, så kanske det hälper nån att våga agera tidigare, det är absolut inte omöligt som många verkar tro.
 
Hej Taz.
Jag undrar hur det har gått för er? Har rättegången blivit av?
 
Hade tänkt att skriva lite om hur det hela fortlöpt och vad som skett unde de dryga två år som vi tvistat med denne entreprenör, tills dess så kan jag snabbt dra den korta versionen här. :)

Först så hade vi ett försök till förlikning i domstolen där entreprenören erbjöd ca 10 % av de som vi yrkade på, han menade fortfarande att alla våra besiktningar och besiktningsmän hade fel eftersom han hade googlat som han som fint uttryckete det till domstolen, han vägrade alltså att erkänna felen som föreligger.

Vi tackade alltså nej till detta skambud, så det blev alltså en slutförhandling i domstol ca tre månader senare.

Nu var han inte lika stöddig som han varit, utan nu hette det "detta är inte bra för familjen, jag har alltid velat lösa detta" Jo tjena, varför har han då vägrat att erkänna felen och hela tiden sagt att det inte föreligger några fel, även skyllt på hustilverkaren som han vid tillfället jobbade åt.

Käftsmäll, var en tanke som då for i mitt huvud :rolleyes:

Kontentan av det hela var att vi tog en förlikning på ca 70% av det som vi yrkat på, täcker inte våra kostnader på långa vägar.

Kanske så kommer denne skojare att förstå att om man gör fel så får man fixa, men å andra sidan så tror inte jag att en sådan här person som helt saknar empati eller känsla för rätt eller fel någonsin lär sig.

Vi kan alltid hoppas att flera vågar och orkar göra som vi, då kommer dessa oseriösa människor att försvinna från denna lukrativa marknad.

Och visst ja.... han ville att jag skulle ta bort alla negativa skriverier om homom på detta forum :)

Jag har hållit mig så objektiv jag bara kan, och bara gett våran bild av det hela, vad folk sedan väljer att ha för uppfattning om denne person eller om de vill köpa hus av honom, eller rent av låta honom bygga dem, ja det är deras eget val.

Skall tydligen vara flera som är drabbade av honom, och det trista är att han fortsätter att verka i husbranschen.
 
Mikael_L
taz skrev:
Och visst ja.... han ville att jag skulle ta bort alla negativa skriverier om homom på detta forum :)
Ja lämnar du bara kvar all objektiv information så har du ju gått han tillmötes .... :D
 
Mikael_L skrev:
Ja lämnar du bara kvar all objektiv information så har du ju gått han tillmötes .... :D
Som man bäddar får man ligga, skulle nog den vise mannen sagt :p
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.