Jag söker hjälp av någon som är juridiskt kunnig. Jag har ett bygge som håller på att totalt kappsejsa och en snickare som beter sig otroligt illa!

Är vansinnig och uppgiven på samma gång då mina juridiska kunskaper är ytterst sparsamma.

All hjälp tas emot tacksamt!
 
Låter som du behöver prata med en riktig jurist.

Kontakta villaägarförbundet. De ger har advokat som ger gratis rådgivning till medlemmar. Fixa medlemsskap först, ring dem och kolla hur du snabbast möjligt blir medlem. Tidigare kunde man söka medlemskap direkt när man pratade med advokaten.

Skulle du sedan behöva mer än vad som ryms inom deras rådgivningstjänst så kan man tydligen anlita deras advokat till förmånligt pris. Alternativt har de en lista med rekomenderade advokater med erfarenhet av bygg/fastighetsfrågor.
 
Då vill vi gärna veta mer, om vad som har hänt.

Utan mer vetskap i detta skedet, är det regel nummer ett som gäller:
Betala ALDRIG i förskott!
 
Jag ska försöka beskriva mitt problem kortfattat.

Vi skulle bygga till vårt hus. Vi hade en snickare som lovade oss underskrivna papper och att allt skulle skrivas under och så vidare. Plötsligt får vi reda på att det skulle börjas arbetas med någon dags varsel om det skulle hinna gjutas innan vinter osv. VI hann inte reflektera över det hela. Snickaren lovade dock att papperna var på gång. Värt att nämna i sammanhanget är att vi från början förklarat att vi velat ha fast pris och offerter på allt.

Så drog det igång och vi försökte få papper underskrivna gång efter gång men utan resultat. Den kalla vintern gjorde att bygget blev något fördröjt. Vi kunde acceptera det för vi tyckte vi hade en god dialog med snickaren. Vi krävde återigen att papper skulle skrivas på utan resultat. I dagsläget är bygget tre månader försenat. andra hantverkare som varit här under tiden har till och med reagerat över hur lång tid det tar!

Under byggets gång har det tillkommit lite saker. En del som blivit nödvändiga, andra har för att ursprungsritningen inte riktigt fungerade och vi velat ändra. Vi har vid samtliga fall velat ha ett pris men saker har byggts eller ändrats utan att vi fått det.

Det som finns underskrivet är ett anbud med fast pris. I detta finns givetvis inte tilläggen med.

Nu har vi fått en räkning på merparten av tilläggen som snickaren på eget bevåg valt att köra på löpande pris, mot vår vilja och utan skrivna papper (eller offerter). Räkning uppgår i dagsläget till ungefär 20% av den totala anbudskostnaden.

Vi vet inte riktigt hur vi ska gå till väga nu. Är vi totalt rättslösa eller hur fasen ska vi agera?
 
Vi satt dessutom och letade bland våra papper nu. Vi hittade anteckningar från ett möte med snickaren där extraarbeten skulle gå på 15 000 extra. Lite extra saker har förvisso tillkommit, men den senaste fakturan är 70 000 större och enligt snickaren ska det tillkomma mer...
 
man brukar säga att det är hantverkaren som löper störst risk när inget skrivs. Det finns relativt starkt skydd för konsumenter i lagstiftningen.

Det finns en pragraf som jag är lite osäker på om den gäller vid ombyggnad eller bara vid nybyggnad som säger att beställaren har tolkningsföreträde. Dvs Om du anser att du inte har beställt en åtgärd, elller tycker att en åtgärd är värd ex. 10 000 så är det det som gäller såvida inte hantverkaren kan bevisa att ni kommit övverens om ngt. annat.

I praktiken verkar det ofta vara svårt att hävda sig mot hantverkaren, de har ett mäktigt vapen i att helt enkelt sluta bygga om de inte gillar konsumentens eller rättens tolkningar av avtalen.

Enda sättet för sig som beställare att skydda dig är att hela tiden se till att hålla inne så mycket betalning att du med viss råge kan anlita ngn, annan för att bygga klart, om din hantverkare väljer att tröttna på ditt bygge.

När det gäller tilläggen så är det nog iofs ganska normalt att dessa tas på löpande räkning, ofta handlar det ju om saker som är svåra att bedömma i förväg. Risken är då att ett fast pris hamnar väldigt högt för att ta hänsyn till alla oväntade eventualiteter.

När du väl har ett fast pris, som du anlitar en hantverkare till så är troligen det bästa att ta alla tillägg till löpande, i det läget har ju hantverkaren monopol på ditt bygge, ett förslag till fast pris på ett tillägg då ger ju ingen reel förhandlingsmöjlighet för dig. Så länge hantverkaren då är ärlig med tidsskrivningen så blir löpande billigast för dig.
 
Tack för ett bra svar!

I huvudsak rör det sig om två saker:
1. En veranda som fanns med i ursprungsritning men som på grund av estetiska skäl förstorades med ca 50%. (Från ca 1 till 2.25 m2)
2. På vår ursprungsritning hade vi ett trädäck med. Detta skulle vi från början gjort helt själva men då tjälen höll sig länge och vi hade mycket på jobbet "lät vi" snickaren ta hand om underarbetet. Det vill säga gjutning av plintar och uppregling av stomme. Resten har vi själva fixat. Trädäcket motsvarar ungefär 24 m2.

För dessa två "tillägg", eller vad man ska kalla det, har snickaren fakturerat 85 arbetstimmar. Det visade sig dessutom nu (i ilskan) att vi har bilder (har försökt dokumentera så fort något nytt hänt) att det kan tagit maximalt 4 arbetsdagar att slå upp veranda samt stommen till trädäck. Under dessa dagar har snickarna dessutom hunnit med att lägga golv i en hall (omständigt handslaget terracottagolv), ett förråd (klinkergolv) samt ett badrum som dessutom fogats. Det betyder att minst en av två snickare ägnat huvuddelen av sin arbetstid åt detta istället.

Utöver detta verkar resterande "extra" vara ganska saltat.

Jag arbetar inte i närheten av juridik eller hantverk, men för oss framstår det som att snickaren försöker blåsa oss.
 
Tilläggas ska nog göra att själva "byggmästaren" slutade vara här i början av mars och det har bara varit hans anställda här sedan dess och vi har således inte kunnat för en dialog alls med honom sedan dess.

Bygget är dessutom, som nämnt, kraftigt försenat.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.