Hej,

Är på G att bygga ett uterum, eller rättare sagt min snickare är det. Han har föreslagit att gjuta 3 armerade betongsträngar (eller "limpor") istället för plintar. Strängarna kommer gjutas längs med uterummets hela längd, och sedan fästs golvreglarna på dessa (vinkelrätt). Anledningen är främst för att slippa gräva (inte bara för plinthålen, en lösning med plintar skulle kräva mer utgrävning under hela uterummet av olika skäl).

Är det någon som har erfarenhet eller tankar av denna lösning? Själv tycker jag den låter ganska bra (inte minst med tanke på att det blir billigare och mindre åverkan på trädgården under arbetet). Enda orosmolnet är att strängarna inte kommer ner lika långt som plintar (dvs inte på frostfritt djup). Detta kanske kompenseras av att de är mycket längre?

Tacksam för synpunkter :)
 
Jag har byggt många trädeck med 95*95 stolpar(A-tryckta) liggandes på samma sätt som du kommer att få dina "betonglimpor" pga att det krävts låg bygghöjd.På en av de första byttes trallen efter ca 20 år i fjol och då konstaterades att både de i rörgravsgrus liggande stolparna och reglarna var felfria och i våg, så bara ny trall behövdes.Så din konstruktion kommer att hålla.
Jag har dock aldrig kollat/hört ngt om hur "mina" deck beter sig avseende tjäle.

Men...i "mina" fall med bara en halv 95 alltså ca 45 mm + golvregel (oftast145) mellan mark och trall så ligger golvet/trallen så nära mark att jag inte skulle isolera och bygga uterum på pga markfukt, vilken höjd ska du/ni göra på limporna? Isolerat golv? Risk att det blir en variant av och samma problem som med en för låg torpargrund.

Tjäle...en stark j-vel det...och glasrum(?) på det..tycker åtminstånde du ska gräva ur så mycket du kan/orkar under limporna och skotta i singel så har du motverkat problemet iaf.

ojoj, vilket konkret svar...not:S men lite svammel att betänka kanske:)
 
Redigerat:
Tack för svaret!

Nu är grunden och golvet byggt. Det är väldigt lågt och inte speciellt urgrävt alls.... Inte jag som utfört arbetet utan en anlitad snickare. Dock upptäckte jag att hela byggplatsen (där det innan låg plattor) hade ca 50-60 cm sand i marken, och det är i denna som man gjutit limporna. Golvet är isolerat med cellplast och vindduk. Snickaren bedyrar att det kommer hålla sig torrt och fint länge, hoppas han har rätt. Nu har han för övrigt satt upp taket (uterummet mäter 5,2 x 3,5 m) med en lutning på 1 grad... 2 cm per meter. Dock limträbalkar 180x42 som takbjälkar. Hoppas det håller...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.