På vår inlämnade bygglovsansökan har vi fått klagomål på att vårt uthus inte är ett uthus. I ritningarna är det definierat som "uterum". Ett av klagomålen som framfördes muntligt från kommunen är att ett uthus inte kan ha stora fönster... Vad är definitionen av uthus egentligen? Har försökt leta en del men inte hittat någon definition.
 
Redigerat:
Ett uthus som jag tänker mig det är mer av en redskapsbod, ett ställe man förvarar saker i.
 
I Boverkets Allmänna råd 1995:3 (rev2004:2) heter det i "kap 2.2.5 Speciella bestämmelser för en- eller tvåbostadshus" bland annat att "Komplementbyggnaden skall vara av en art och omfattning som gör att den inte är så betydande att den kommer att dominera över det tidigare byggnadsbeståndet på fastigheten. Även tillbyggnadens karaktär av komplement innebär att den inte får dominera över den byggnad som
byggs till".

Det finns några rättsfall som gäller hur stora uthus får vara för att undgå bygglovsfrihet. Man har också prövat hur litet det måste vara för att över huvud taget räknas som byggnad. Däremot saknas rättspraxis för uthusens "karaktär". Om byggnadsnämnden avslår en ansökan om uthus därför att (vad man tycker) det har för stora fönster kan du överklaga beslutet. Då får vi andra så småningom veta vad förvaltningsdomstolen tycker om uthus.
 
Allmän definition uthus (Wikipedia): Uthus är en byggnad som oftast är oinredd och ouppvärmd, och som används som förråd, vedbod eller garage.
 
Uthus existerar inte i PBL. Det är en komplementbyggnad. Eller är det en tillbyggnad ni har gjort?

Vilket som så måste handläggaren motivera på vilka grunder ni ska ändra utformningen. Är det ett område med en viss karaktär/stil som byggnationen inte passar in i?
 
  • Gilla
Muthai
  • Laddar…
Ett försök till tolkning:
Det låter som att ni med definitionen "uterum" försöker överskrida tillåten bostadsyta/byggyta
men ända påskina att det inte är en del av boytan.
Byggnadsnämnden accepterar en viss "förrådsyta", men då skall det vara ett förråd,
och inte ett "förstorat vardagsrum" som väl är vad ett uterum är egentligen.
En vedbod eller ett verktygsförråd har inte stora fönster, det kan vi väl vara överens om?
 
Anders L skrev:
Definition uthus (Wikipedia): Uthus är en byggnad som oftast är oinredd och ouppvärmd, och som används som förråd, vedbod eller garage.
Språkligt sett är beteckningen "uthus" begränsat definierande medan begreppet "komplementbyggnad" i PBL – i vilket beteckningen "uthus" ingår – har generisk, allmän, betydelse som byggterm.
 
Redigerat:
Precis som KnockOnWood säger så är risken med våran lösning att det tolkas som att vi använder uthuset för att utöka boytan. Men vad är det som säger att detta inte skulle vara ok? Ser jag på tidigare godkända ritningar i området så är det tydligt att kommunen historiskt har tyckt det är okej att använda uthuset som gäststuga och detta är ju också en form av utökning av boyta...
Om jag väljer att markera uthuset som förråd istället, kan de då klaga på förrådet och säga att det har för stora fönster?
Frustrerande med termer som ingen vet egentligen vad det är utan alla har sin egen definition. Vid första tanken för mig är ett uthus ett utedass och det känns ju inte fel att ha möjlighet att ha ett utedass på 30m2 på tomten:)
 
  • Gilla
BellaF
  • Laddar…
Pudu skrev:
...risken med våran lösning att det tolkas som att vi använder uthuset för att utöka boytan.
All yta innanför huvudbyggnadens ytterväggar ingår i boarean. Ej balkong. Ej veranda, om den inte är inglasad. Inte heller s.k. uthus. Från huvudbyggnaden fristående byggnad är komplementbyggnad. Även i folkmun s.k. uthus. Termen definieras ej i PBL. Ingår i total byggnadsarea som tomtens exploateringsarea, men inte i boarea.
 
P Pudu skrev:
På vår inlämnade bygglovsansökan har vi fått klagomål på att vårt uthus inte är ett uthus. I ritningarna är det definierat som "uterum". Ett av klagomålen som framfördes muntligt från kommunen är att ett uthus inte kan ha stora fönster... Vad är definitionen av uthus egentligen? Har försökt leta en del men inte hittat någon definition.
Pudu, fick ni någon klarhet i huruvida ett uterum är ett uthus? Fick ni ett godkänt uthus tillslut?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.