Hejsan,

jag har nu äntligen fått av all målafärg på en gammal kökssoffa i furu. Mycket jobb - puh! Så långt har allt gått bra men nu ska den oljas in. Jag har köpt kokt linolja men hur gör jag? Ska jag anvädna pensel, trassel......? Hur många gånger ska den oljas in? Hur lång tid ska det gå mellan inoljningarna? Ska man torkar av mellan tillfällena? ???

Någon som har erfarenhet!!

Solig hälsning,
Ullis
 
Eg. skulle du skicka ett direktmed. till "jureit" och fråga, för när det gäller linolja är han expert ;) men jag vågar mig på ett svar ;).

Om det är kokt linolja du har så brukar jag personligen blanda den med terpentin, 2/3 kokt linolja och 1/3 terpentin, sen är det bara att olja in, själv brukar jag använda en liten svamp, tycker det är minst kladdigt.
Olja först ett varv, låt suga in och fyll på med ytterligare ett varv och håll på så tills träet är mättat, skulle gissa på åtminstone 2-3 varv, polera sen med trasa för att torka bort ev. överflöd och få upp glansen.

Hade du haft rå linolja så hade du kunnat strunta i terpentinet.

MVH/Christina.
 
Står det dessutom balsamterpentin på flaskan är det bra. Min erfarenhet av rå linolja är att den passar bäst ute eftersom den tar längre tid att få in i trä`t och kladdar. Gno-gno-gno in med gamla trasor flera gånger till soffans trä är ordentligt "mättat". Tänk på att soffan nu måste få ett annat skydd istället för färg. Sista gnoendet kan gärna göras med gamla (rena)strumbyxor...låter tokigt jag vet...men så fick jag lära mig av en gammal specialist i linoljebehandling en gång. Kan ha nåt med glans att göra. Glöm inte att trasor från linolja kan "självtända"!

Jag älskar doften av linolja....tyvärr ingen annan i familjen som gör.
 
Tackar för alla tips!
Soffan är nu klar o står köket o luktar gott o é jättefin med två gosiga fårfällar att sitta på.

Dax att hugga tag i bordet. Tjockt lacklager som ska slipas bort. Jag antar att slipa med maskin är det bästa?

/Ullis
 
Japp! :D
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.