hejsan
vi har fått en stor vattenskada och undrar om försäkringsbolaget behandlar oss rätt. normalt har vi en vattenräkning på cirka 80-90 kubik om året. (haft i flera år) denna gången har vi fått cirka 400 kubikmeter vatten. det är den stora vattenskadan som är orsaken till det men försäkringsbolaget menar att de inte ersätter vattenräkningen. är vi dumma eller ersätter inte försäkringsbolagen den vattenmängden som orsakat skadan. (det som är utöver cirka 100 kubik)
 
Det brukar framgå av försäkringsvillkoren vad som ingår eller inte ingår i försäkringen. Villkoren kan skilja sig mellan olika bolag, och också bero på vilka tilläggsförsäkringar man har till sin villaförsäkring. Vilket bolag har du? Vilken typ av skada har du råkat ut för?
 
vi har länsförsäkringar och huset är fullvärdesförsäkrat. detta är hus nr 2 på tomten som är helt inrett men ingen bor där. vattenröret gick sönder, enl bolaget sönderfruset vi har svårt att bevisa om det är sönderfruset eller en ren skada. värmen var på. hur som helst har troligen vatten sprutat ut i cirka tre veckor. den räkningen blir troligen 20 000.- nu säger bolaget att i villkoren ingår inte ersättning för en sådan vätska. enligt oss är det ju just detta som klart och tydligt har orsakat skadad men ingår enligt dem inte i skadan. bolaget har tagit på sig skadad och fixat till hela huset utan problem men just denna räkningen tar de inte.
 
Be dem berätta för dig var det står att de inte ersätter för själva vattnet.
 
Nyfniken skrev:
Be dem berätta för dig var det står att de inte ersätter för själva vattnet.
Försäkringar fungerar i princip som att det specificeras vad man får ersättning för, inte vad man inte för ersättning för. Byggnadsdelen i en Villahemförsäkring försäkrar ju byggnaden, men inte vattnet i sig. Samma princip skulle nog gälla om oljetanken läckte (oljan ersätts inte, men alla skador på huset ersätts) eller om det blir kortslutning (nya installationer ersätts, men inte förhöjd elförbrukning). Tanken är att din byggnad har blivit skadad, och försäkringen återställer byggnaden i samma skick som före skadan.

Jag förstår att det känns kymigt, men försäkringar täcker inte allt oturligt man kan råka ut för.
 
Sedan så tycker jag att det låter dyrt med 20 000 för 400 kubikmeter, det skulle innebära ca 50kr per kubik. mer normalt ligger det väl på ca 15kr per kubik.
 
Vargklo skrev:
Försäkringar fungerar i princip som att det specificeras vad man får ersättning för, inte vad man inte för ersättning för.
Du har såklart rätt. Ignorera mitt råd TS.
 
betala för vatten - normalt om man har kommunalt VA så betalar man en klumpsumma för båda per kubik. Har dina 400m3 vatten missat avloppet och runnit ut på marken så kan du i sådan fall förhandla med kommunens VA-verk så du betalar enbart för vatten och ej för avlopp eftersom den inte blev belastad vid skadetillfälle. Du kanske kan halvera din räkning? Värt att prova :).
gaia
 
hempularen skrev:
Sedan så tycker jag att det låter dyrt med 20 000 för 400 kubikmeter, det skulle innebära ca 50kr per kubik. mer normalt ligger det väl på ca 15kr per kubik.
Ja, det var ohyggligt dyrt vatten. Är ni säkra på att räkningen verkligen kommer bli så hög?

Vi betalar 10 kr/kubik (Mälarenergi). Om 300 kubik är det som orsakat vattenskadan skulle det motsvara 3000 kr och då är det kanske inte så mycket att bråka om.
 
Det normala är tyvärr att inte vattenförbrukningen bekostas av försäkringen.
Men som skrivet tidigare så kostar inte vatten 50kr/m3 utan snarare i spannet 15-20kr/m3 inkl. avlopp
 
Hemmakatten
I vår kommun kostar VA över 25 kr per kubikmeter.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.