Jag vill komma dit att du tyvärr är helt tokigt ute då du påstår att en halogenlampa ger betydligt mer ljus än en lågenergilampa vid samma strömförbrukning. Förmodligen är det reflektorn som förvirrar dig.

Jag repeterar: det finns inga halogenlampor som är lika effektiva som lågenergilampor.
 
Tomtebo har rätt. Du får tänka på att spottar strålar i en ganska smal kon medan en lågenergilampa strålar runt om.

Från Elfa(dåligt formaterat men de lutande siffrorna visar ljusutbytet per W):
Jämförelse mellan olika ljuskällors egenskaper.
Ljus- Ljus- Livs-
Typ Effekt flöde lm utbyte lm/W längd h
Glödlampa 60 W 730 12,1 1000
100 W 1380 13,8 1000
Lågvolthalogen 20 W 350 17,5 2000
Lågenergilampa 11 W 600 54,5 8000
Lysrör 36 W 3450 95,8 12000
Kvicksilverlampa 80 W 4000 50 15000
 
Får ej kallas Elinstallatören skrev:
Nej, jag säger att TRE 12V/20W spottar lyser upp mer än 1 lågenergilampa vid samma strömförbrukning.
Ja du gör ju det och jag säger att du tyvärr på något sätt har rört till det för dig. Beskriv lite mer i detalj exakt vad det är för spottar respektive lågenergilampa du använder, hur du mäter och vad du får för värden samt hur du skattar ljusstyrkan så kanske vi kan reda ut vad som gått snett.
 
Får ej kallas Elinstallatören skrev:
Nej, jag säger att TRE 12V/20W spottar lyser upp mer än 1 lågenergilampa vid samma strömförbrukning.
Jag skrev tidigare att detta inte gäller alla gånger men hos mig och i min applikation ger dessa tre spottar fanimej mer ljus än 1 lågenergilampa och det till samma pris.
Var hittar du en lågenergilampa som är på 60 W? Du kanske har läst lite galet på kartongen. Det brukar ju stå att lampan motsvarar en glödlampa på si och så många W.
 
Får ej kallas Elinstallatören skrev:
Nej, jag säger att TRE 12V/20W spottar lyser upp mer än 1 lågenergilampa vid samma strömförbrukning.
Jag skrev tidigare att detta inte gäller alla gånger men hos mig och i min applikation ger dessa tre spottar fanimej mer ljus än 1 lågenergilampa och det till samma pris.
Var hittar du en lågenergilampa på 60W? :surprised: Hur du än ser på det så kan inte 3x 20W halogen lysa starkare än en 60W lågenergilampa (om det nu hade funnits).
 
Nu är det ju helt irrelevant hur mycket en lampa lyser, skulle Tomten köpa in på sitt eget resonemang får jag utgå från att det endast finns lågenergi och lysrör hemma i tomtestugan. Själv tycker jag inte det känns bekvämt med lysrörsbelysning i vardagsrummet, blir lite skumma färger.

Kan inte diskussionen sammanfattas med att idag anses en generell indirekt belysning, kompletterat med direkt belysning där det behövs vara att föredra istället för starka centralt placerade ljuskällor och om man föredrar det första råkar spottar vara en enkel väg att uppnå resultat.

Jag själv struntar egentligen i armaturerna inledningsvis, bestäm hur man vill belysa, vilka vinklar, färginnehåll i ljuset osv, och välj därefter ljuskälla och armatur. Har väldigt svårt att se att lågenergi väljs speciellt ofta.

Själv har jag tröttnat totalt på lågenergi, förutom i ett par isolerade applikationer, de tar tid att tända, blir snabbt svagare, smalt färgspektrum vilket gör att man måste dra på med effekt för att det ska uppfattas som ljust, måste alltid döljas bakom skärm eller liknande för att inte blir bländande och kunde jag lagstifta mot synliga lågenergilampor i ytterbelysning skulle jag gjort det.... Ojdå, nu får jag halva forumet mot mig... :)
 

Jag håller med flera av Snailmans invändningar mot halogenspottar. Speciellt om man sänker taket för att få dem snyggt installerat. Då tappar man lätt kubikmeter av rumsvolymen vilket jag tycker är himla synd. Så det är en modegrej som säkert kommer ändras med tiden, precis som med allt annat inom heminredning.

 
skane67 skrev:
Nu är det ju helt irrelevant hur mycket en lampa lyser...

Själv har jag tröttnat totalt på lågenergi, förutom i ett par isolerade applikationer, de tar tid att tända, blir snabbt svagare, smalt färgspektrum vilket gör att man måste dra på med effekt för att det ska uppfattas som ljust, måste alltid döljas bakom skärm eller liknande för att inte blir bländande och kunde jag lagstifta mot synliga lågenergilampor i ytterbelysning skulle jag gjort det....
Energihushållning är alltså helt irrelevant enligt dig, ja då är det väl snarast dig det bör lagstiftas emot. ;)

Vad gäller lågenergilampor så utvecklas de enormt hela tiden, det du upplever ang. färgspektra, tändtid och mattning är vad man får om man köper bottenskrapet.
 
Visst sakll man hushålla med energi, men man måste ju hitta en balans mellan den funktion man vill ha och den ksotnad i form av energi som uppstår.

Belysning är inte en stor post i energiförbrukningen i ett hus. Dvs om jag har 2 helt likvärdiga lampor, vad gäller ljusutbyte, behaglig ljusfärg etc. Och den ena drar en femtedel så mycket el. Ja då är valet självkalrt, varför slösa. Men när det gäller lampor så är det annat än energiåtgången som är viktigt. hur ser det ut, bländar det, snubblar jag över stolen för att lampan inte tänds förrän jag är halvvägs in i rummet?

Energiförbrukning i lampor är väldigt låg i förhållande till den energiförbrukning som går åt för uppvärmning av huset och varmvatten, Förbrukning i elspis osv. Dessutom så blir ju en stor del av den energi som lampan gör av med, nyttig i form av uppvärmning. Lampor används typsikt bara under en del av dygnet etc.

Om man sedan skall vara lite elak mot lågenergilamporna så har jag för mig att de innhåller alltid kvicksilver som i alla andra sammanhang är bannlyst.
 
hempularen skrev:
Visst sakll man hushålla med energi, men man måste ju hitta en balans mellan den funktion man vill ha och den ksotnad i form av energi som uppstår.
Att värma hus och varmvatten med el är inget bra alternativ.

Belysning står för uppemot 20% av hushållselen och är den post som är enklast att spara på genom att göra kloka val. Vi har halvt om halvt energikris och priserna skenar, att då samtidigt tapetsera taken med halogenlampor istället för att planera för lågenergibelysning eller LED är på gränsen till kriminellt.

Varför skulle du skulle bli bländad och snubbla på stolen av att välja lågenergilampor? Dagens lampor tänder fort och du blir inte mer bländad än av glödlampor. Hur det ser ut kan du bestämma genom att välja snygga armaturer.

Att värmen från halogenbelysningen skulle vara nyttig nja, dels vill det till att lamporna är rätt placerade - placerar du dina halogenlampor i taket på övervåningen blir bara kråkorna glada, dels är det en form av elvärme och elvärme är dyrt, dels gäller det bara vinterhalvåret, och dessutom skall du ha ett styrsystem som drar ner din vanliga värmekälla motsvarande värmetillskottet. Det blir tyvärr inte många sekiner i slutänden.

Att lågenergilampor innehåller kvicksilver men ändå rekommenderas är kanske en fingervisning om nyttan med dem. För övrigt får du inte heller slänga halogenlampor i soporna.
 
Visst går det att spara på el. men när det gäller belysning så hävdar jag fortfarande att man skall välja lampor som fungerar praktiskt, och etstiskt i den egna hemmamiljön. I första hand. Den möjliga besparingen är för liten för att man skall optimera på den.

jag roade att mig med att räkna efter hur mycket vi gör av med på belysning hemma (inte uppmätt) och kommer fram till att under dygnets mörka hammatimmar så har vi ungeför 700w belysning igång (260 kvm). Detta har vi ungefär från kl 18-23, mindre under vår och sommar. Så antag att dte är i genomsnitt 4 timmar om dagen högt räknat. Det skulle göra ungefär 2kr och 80 öre per dygn, ca 1000kr per år. Om vi antar att allt byttes mot lågenergi så skulle vi kanske spara in 600kr per år. En del av detta skulle då kompenseras med mer värme, så i själva verket "slösar" vi kanske 400kr / år.

Vi har  elvärme (håller på att konvertera) och förbrukar el för ca 38 000 kr per år.

Till detta skall man komma ihåg att lågenergilampor som är bra, goda färgegenskaper , går att dimma etc innebär en avsevärd investering, så rent ekonomiskt skulle det gissningsvis ta minst 5 - 10 år att spara in konvertering till energisnålt, och det skulle fortfarande vara belsyning som var vald för att spara istället för att lysa. OCH jag skulle bidra till spridning av kvicksilver!
 
Noterar att du fortfarande är inne i villfarelsen om nyttig spillvärme från belysning, släpp det. Och att du förbrukar ohemult mycket el för uppvärmning är inget argument för att inte hushålla.

Glöm inte att bra lågenergilampor har lång livslängd, dvs motsvarar flera byten av andra ljuskällor och att kvicksilvret i lågenergilampor faktiskt återvinns.

Och om du slutligen höjer blicken lite från det egna hushållet och tänker i termer av många bäckar små så inser du förhoppningsvis poängen i att varje hushåll sparar ett antal hundra watttimmar om året.
 
Intressant ämne med många intresserade!

För mig kommer först och främst funktionen, dvs vilken ljuskälla uppfyller mina ljuskrav, därefter kommer designen på armaturen (går den att använda där den ska vara) och till sist totalekonomin, (investering, driftskostnad) och hittils har jag inte sett någon lågenergiljuskälla, inklusive LED, som kan fungera där jag idag väljer halogen.

Kort och gott, -jag skaffar en lampa för att jag behöver ett specifikt ljus, enligt specifika specar. Jag skaffar inte en lampa bara för att den drar lite ström, då är det bättre att inte skaffa någon alls.

Och tomten, man skaffar inte belysning ute för att spara energi, lågenergi funkar för det mesta inte alls och man måste gå upp till mycket höga ljusstyrkor för att kunna använda dem utomhus (om man vill kunna se), och med nakna energiglödlampor ställer man till med mer förtret för omgivningen än man kan spara energi. Släck lampan istället, det blir billigare på alla sätt!
 
Förresten, jag anser inte vi har någon energikris, vi har problem med energiproduktionen men det går att fixa med politik, det behövs inga sprakande lysrörslampor för det :) .
 
skane67 skrev:
lågenergi funkar för det mesta inte alls och man måste gå upp till mycket höga ljusstyrkor för att kunna använda dem utomhus (om man vill kunna se), och med nakna energiglödlampor ställer man till med mer förtret för omgivningen än man kan spara energi. Släck lampan istället, det blir billigare på alla sätt!
Det där är rent trams.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.