Om alla härinne skickar ett mail till dom med uppmaning att ta bort materielet så kanske det händer något?! Om dom nu är så erfarna "byggledare" som hemsidan säger så borde dom väl ha kunnat framställa eget materiel :p
 
Tack för den varningen, har precis köpt hus och och hade funderingar om de skulle få göra våran besiktning men de är nu strukna från våra planer, det får bli Eminenta istället.
 
Skum hemsida överhuvudtaget.
Man skulle ju vilje veta tex. vilka personer som finns i företaget, hur många anslutna konsulter etc.
Oftest är det just personerna i företaget som är företagets styrka. Byggsvängen är inte större än att de flesta vet vilka de andra är.
Då börjar man ju undra varför de inte vill skylta med namn.
Känns oseriöst, eller så har de missat hur viktigt det är hur någon uppfattar hemsidan.
 
volvo skrev:
Skum hemsida överhuvudtaget.
Man skulle ju vilje veta tex. vilka personer som finns i företaget, hur många anslutna konsulter etc.
Oftest är det just personerna i företaget som är företagets styrka. Byggsvängen är inte större än att de flesta vet vilka de andra är.
Då börjar man ju undra varför de inte vill skylta med namn.
Känns oseriöst, eller så har de missat hur viktigt det är hur någon uppfattar hemsidan.
Jo, jag har surfat runt på den en stund och det här kopierat från http://www.byggledarna.se/referenser.htm  skrämmer mig
"Småhusbebyggelse
Byggledarna samarbetar med flera ledande Småhusföretag och kommuner för att främja en sund småhusbebyggelse av hög kvalitet både på utfört arbete och estetiska värden. Vi samarbetar med våra uppdragsgivare som Byggledare, Kvalitetsansvarig, Besiktningsman och ombud i olika frågor som till exempel byggnadslovsärenden, samt handläggning av anslutningar och serviser för vatten och el."

Undrar också över detta kopierat från  http://www.byggledarna.se/foretaget.htm
"Under 2002 startade Arne Carlsson Byggledarna som en partner för byggherrar att köpa byggprojektkompetens så att de själva kan fortsätta att fokusera på sin kärnverksamhet"

Marlene, om det inte är OK att kopiera så här när man har länken med kan du väl ta bort det här inlägget. Börjar fundera på lagen om upphovsrätt :-/

[edit]Det är tydligen OK för nere till höger på sidorna står det "Sidan får citeras om källan uppges."
[/edit]
 
Utifrån de uppgifter du ger Marlene: Det här är, så vitt jag kan se, ett uppenbart och flagrant brott mot lagen om upphovsrätt från Byggledarna. Jag hoppas att du driver det vidare - oavsett om de ångrar sig och tar listorna från sin webbplats. Tala med en jurist som är specialiserad på upphovsrätt.
 
Marlene Eskilsson skrev:
Jag har för en tid sedan upptäckt att företaget Byggledarna utan tillåtelse har tagit material från Byggahus.se, bl a information om tomtköp och vår stora checklista över byggprocessen. Materialet publicerar de som sitt eget på sin sajt www.byggledarna.se.
Cheklistan har jag tagit fram tillsammans med medlemmar i det här forumet. Trots påtryckningar avlägsnar de inte det stulna materialet från sin hemsida.

Jag vill göra alla uppmärksamma på att Byggahus.se inte har något med företaget Byggledarna att göra och hoppas att ingen anlitar ett företag som gör sig skyldigt till stöld på det här sättet.

Skicka ett brev där det står:
"Tack för att ni valt byggahus.se som leverantör av textmaterial..."
"Vi bigogar en faktura för första månaden. Ni kan när som helst avbeställa er tjänst hos oss genom att medela byggahus.se samt avlägsna vårt material från er sida"

Sedan bifogar du en faktura på ett väl valt belopp som ska betalas inom 10 dagar. Om de inte betalar skickar du en påminnelse med 50 kr i påminnelseavgift. Om de fortfarande inte betalar lämnar du det bara till kronofogdemyndigheten för indrivning.

Sedan får vi väl se hur länge de väljer att behålla texten.
 
Problemet är väl bara det att det räcker för dom att ändra lite här och där i texten och så VIPS! är det deras skrivna ord. Ta en skärmdump på sidan för att kunna bevisa HUR det såg ut innan, ifall de modifierar texten i efterhand.
Det här är tyvärr en vanligt förkommande sak på internet. Hela hemsidor och affärskoncept kopieras rakt av och modifieras lite för att kringå upphovsrätten och voila! så har man en "egen" affärsidé. Sen behöver man "bara" skaffa kunder...
Tyvärr tror jag inte att det ger nåt att stämma dom men du kan ju alltid försöka.
Lycka till.
/jeppe
 
Problemet är väl bara det att det räcker för dom att ändra lite här och där i texten och så VIPS! är det deras skrivna ord.
Nja, i en rättslig prövning skulle det nog inte vara så enkelt. Ett fotografi blir inte ens eget (uppnår inte verkshöjd) för att man stulit och ändrat några bildpunkter. Samma sak för text såvida man inte skriver om hela texten förstås. Inte heller kan man citera en text i sin helhet och komma undan med det trots källreferenser, lagen om upphovsrätt kap. 2 §22: "Var och en får citera ur offentliggjorda verk i överensstämmelse med god sed och i den omfattning som motiveras av ändamålet". Men det kan som sagt vara en god idé att säkra bevisningen genom att ta skärmdumpar.

Vanligt förekommande eller ej på nätet - lagen om upphovsrätt gäller även internet och det kan bli kostsamt: En för mig närliggande kommun publicerade två tumnagelsstora fruktbilder på sin skolmatsedel på webben. Av en slump upptäckte fotografen detta (som bodde i andra änden av landet) vilket slutade med att kommunen fick betala 80 000 kr till upphovsmannen.

Ett bra råd är nog ändå att låta en specialiserad jurist titta på fallet och hota med stämning så vida de inte betalar för att bruka Byggahus.se:s material. Det brukar ta skruv såvida det är rätt person som använder rätt argument.
 
Självklart måste man formulera om texten och inte bara ändra nåt ord. Var lite otydlig där. Det räcker nog tyvärr för företaget att vända lite på meningarna för att rätten inte ska fälla dom.
Att inhämta "inspiration" kommer aldrig att bestraffas såvida den inte är plankad rakt av. I ett sånt fall där en text kan tyckas likna en annan så friar nog rätten hellre än fäller eftersom en fällande dom med all sannolikhet innebär att alla skulle börja stämma alla för intrång i upphovsrätten, även om kopian bara liknar orginalet till en viss del. Vårat rättsväsende skulle inte få annat att göra än att lösa tvister ang. uphovsrätt. Tråkigt men sant.

I detta fallet så funkar nog en skärmdump bra som bevisning.
 
Ser nu att det finns ett telefonnummer till byggledarna på deras sida. Varför inte ringa om de inte svarar på mail?
Om de inte vill prata med dig så kläcker du bara ur dig den klassiska filmrepliken:-See you in court! :)
 
Mail svarar de inte på iaf inte till mig som mailade för 2 veckor sedan om att de skulle få göra en besiktning av vårat köpta hus. Så ring om man vill ha svar.
 
Marlene Eskilsson skrev:
Vilken bra idé! Det ska jag minsann göra. Jag har inte fått tummarna ur och lämnat in någon stämningsansökan än ...
Gör så :)
Stämning är ingen höjdare att börja med. Ska du vinna måste du ha en advokat och det kan bli en mycket dyr historia.

De flesta betalar när de får brev från kronofogdemyndigheten och det kostar dig inget att låta ärendet gå dit så länge de betalar. Skulle de inte betala måste du betala avgiften som jag tror är på ca 350 kr, men det är ju mycket billigare än stämning. Om de betrider fakturan kan du låta ärendet gå till tingsrätten. Det är gratis förutom advokatkostnader, men vill du så kan du företräda dig själv. Det du dock ska veta är att rättegången alltid hålls i den rätt som ligger närmast den anklagade så finns de på en annan ort så blir det till att resa dit. I vissa lägen går det att få dispens och delta via telefon. Nackdelen är att det blir svårt att presentera sitt ärende via telefon, vilket kan göra att man förlorar.

Gör också som någon tipsade om, ta en skärmdump på deras sida så du har bevis. Lägg också till en copyrighttext på sidan med en länk till en beskrivning om vad som är ok och inte att göra med ditt material så kan du minimera denna typ av problem i framtiden.
 
Ja, detta var verkligen lusfräckt! Notera att de inte ens orkat redigera texten - flera länkar är kvar. Det står fortfarande "Läs info på avdelning Kök" och "Läs info på avdelning Värme"!!!
Fast jag tror inte riktigt på din teori om "äldre herrar". De hade nog fixat en egen checklista. Snarare är det någon/några som rätt nyligen slutat skolan. Så här går nämligen skolarbete till nuförtiden - plocka åt dig vad du hittar och sätt ditt namn under! The "cut-n-paste generation"...
 
Om jag säger såhär... Jag har aldrig stött på företaget i någon form i någon upphandling eller ens förfrågan... Och vi snurrar väl på cirka 15-20 projekt som vi tar och kanske 100 vi lägger anbud på...SÅ man får inte ta dem för allvarligt kanske....

Men dem kanske kan...vem vet...
 
Det här ska bli en kul tråd att följa. :D
Stå på dig Marlene, du har vårt fulla stöd, du har iaf mitt :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.