Det har tittats lite på detta från energimyndighetens sida. En glödlampa ger mer värme än en lågenergilampa eller LED. Men man vill inte alltid ha värme när man vill ha ljus, till exempel på sommaren. Eller man behöver extra värme under nattens kyla när lamporna är släckta. Sen beror det på lampornas placering. Utomhus behövs ingen extra värme runt lampan och inomhus sitter många lampor uppe i taket. Det är svårt att dra nytta av värme som alstras i taket eftersom varm luft stiger. Det hela ger att trots att glödlampan är en mycket effektiv värmealstrare är det inte en bra uppvärmare av hus.
mer info finns hos energimyndigheten

Så i exemplet med 60 st spottar så tror jag att du skulle räkna hem det hela med att sänka energiåtgången i anläggningen trots att det alstras något mindre värme.

Vill man nu ändå ha glödlampan finns den att få tag i trots tillverkningsförbudet. Men nu som en HeatBall. (hittas här)
 
Elinfo skrev:
Den du länkar till är inte dimbar, jag skriver att "Philips GU5,3/MR16 7-10W " är dimbara.

10W
[länk] LEDspotLV D 10-50W 2700K MR16 24D&ctn=929000174102_EU

7W
[länk] LEDspotLV D 7-35W 2700K MR16 24D&ctn=929000173802_EU

Har haft kontakt med elbutik.se för att se om dom kan plocka in dem i sitt sortiment och det skulle funka. d^_^b

Dessvärre blev det bara de icke dimbara som lades till, får se om dom åtgärdar det och lägger till de övriga i LEDspot LV serien snart.

Då slipper man ju beställa från utlandet, om man nu inte har någon bra lokal leverantör som kan plocka hem dem på beställning.
 
trendig skrev:
Som novis i ämnet om led kontra vanliga spotts fick jag berättat följande : Det du sparar i watt på ledbelysningen ( och därmed energi/miljö) får du lägga till i ökad värme i huset. Alltså ett nollsummespel, då all energi som sparas måste ersättas ,med motsvarande värme. Detta gäller ju då också lågenergilampor och klimateffektiva kylskåp mm. Visst blir man förvirrad i allt detta, när man bara försöker vara "energismart "..... :).
Det resonemanget bygger ju på att man behöver värme året om. På det varma halvåret jobbar alla "sekundära" värmekällor helt i onödan.
 
Paddy skrev:
Det resonemanget bygger ju på att man behöver värme året om. På det varma halvåret jobbar alla "sekundära" värmekällor helt i onödan.
Samt att man har direktverkande el som värmekälla.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.