Vi spekulerar i att köpa en skärgårdsfastighet och renovera och bygga ut till en permanentbostad.
Nuvarande stuga är på ca 50 kvm i till synes gott skick men ej vinterbonad. Vi vill göra en tillbyggnad på ca 100 kvm i billigast möjliga utförande. Vi är inte händiga själva och kan inte göra mycket mer än vad gemene man kanske skulle kunna, t.ex. måla och tapetsera.

Vi har kontaktat bygg- och miljönämden och bygglov/strandskyddsdispens ska inte vara något problem.

Vi har ringt tre byggfirmor för att få ett hum om ett ungefärligt pris för detta och vi har fått allt från "räkna med miljonen" till det klassiska 12-15000kr/kvm till 20.000kr/kvm.
Kan det verkligen vara så dyrt?
Ni där ute som gjort liknande byggen, hjälp oss är ni snälla! Vad kan vi räkna med för kostnad. Vi tänker rent standard, ingen lyx. Det blir minst ett våtrum och kök. Det finns inget befintligt avlopp men grävd brunn.

Tack på förhand!
 
Med "Kan det verkligen vara så dyrt" menar vi 15-20.000kr/kvm.
 
M
Vi har byggt ut vår sommarstuga med ett sovrum, badrum och rivit ut det gamla köket och in med nytt. Bytt en hel del gammal el. Lade ner trekammarbrunn, egen brunn fanns. Det mesta har gjorts av hantverkare även om vi har slitit en hel del också, med. tex. målning, golvläggning, tapetsering etc. Grovt räknat innan vi började trodde vi på 450 000. Vi är nu uppe i minst 650 000 och är inte helt klara. Det har också tagit dubbelt så lång tid mot vad vi trodde.

Det går säkert att göra det både billigare och snabbare, men såhär blev det för oss. Värdet på huset har inte ökat i samma storleksordning som våra investeringar, men det bryr vi oss inte om eftersom det inte är aktuellt att sälja. Det som betyder något för oss är det fina köket, en riktig toalett, kort sagt en mer användbar sommarstuga (som vi är mycket i året runt).

A och O är att välja hantverkare som man litar på och som man vet gör ett bra jobb, det har besparat oss mycket bekymmer. Vi vet att det har blivit bra gjort och vi har inte behövt stå över axeln för att bevaka deras jobb. Kolla med vänner och bekanta vilka hantverkare de rekommenderar, och sen i sin tur vilka hantverkare som brukar samarbeta med vilka. Var beredd på väntetid, bra hantverkare är alltid fullbokade och annonserar sällan. De får jobb ändå.
 
Tack så jättemycket för ditt svar, Mimmi_74! Hur många kvm var tillbyggnaden på totalt?

Fler med liknande erfarenheter?
 
M
Vår tillbyggnad var på cirka 35 m2, 20+15 (1½-plan).

Några saker som vi valt, som säkert fördyrat en del är: Specialtillverkade fönster och specialtillverkad trappa (av lokalt snickeri). Platsbyggt kök, också tillverkat av lokalt snickeri. Golvvärme i badrummet.

Å andra sidan har vi sparat pengar på att återanvända gamla dörrar och ett gammalt fönster vi hittat i uthusen, pressat priserna rejält på vitvaror och badrumsporslin, gjort all målning invändigt och utvändigt och tapetsering själva, haft kontakter så vi kunnat köpa golv jättebilligt etc.
 
Ja, det vi funderar över är ju hur det kan kosta 2 miljoner att bygga ut 100 m2. Om vi inte behöver det finaste kaklet, specialfönster, platsbyggt kök o.s.v. utan håller oss ganska standard vad gäller allt sådant. Är det då inte möjligt att genomföra detta för snarare 1 miljon?
 
Även om du tekniskt sett "bygger ut", så är en tillbyggnad på 100m² till ett hus som är 50m² i princip samma sak som att bygga ett nytt hus. Priset blir därefter, dvs runt 15000/m², som du redan fått.

Sedan ska ni väl isolera och modernisera den gamla delen? Där kan du säkert räkna med ett par hundra tusen till.
 
Att rusta upp befintligt hus till samma standard som utbygget blir ibland lika dyrt som att bygga samma yta ny. Oftast ännu dyrare.

"Skärgårdsfastighet" får mig att tänka på urusla småvägar och griniga gubbar och samfällda ångbåtsbryggor. Hur lätt är det att komma fram och vända med lastbilssläp och grävmaskinstrailer?

Grävd brunn låter inte heller särskilt pålitligt. Och räkna kallt med att ni inte får något bygglov alls innan ni fått hälsovårdsnämndens välsignelse för ny avloppslösning. Förhandsbeskedet baseras på premissen att ni verkligen kan ordna en sådan lösning.
 
Tack för era svar!
Vi har nu varit och tittat på fastigheten tillsammans med en byggfirma för att få ett kostnadsförslag. Framkomligheten ska det inte vara något problem med och det finns kommunalt vatten och avlopp alldeles utanför fastigheten för att kunna koppla upp sig mot. Vi har haft god kontakt med bygg- och miljökontoret så bygglov ska det inte vara några problem med förutsatt att man följer reglerna förstås.

Att bygga nytt 150kvm eller bygga ut 100kvm med renovering av gamla delen har vi väldigt svårt att få ihop till samma kostnad. Nu är vi helt nya i det här men om man bara tänker rent krasst på materialet som redan finns och arbetskostnaden för dessa 50 kvm som redan är gjorda. Jag får inte ihop det att det skulle vara lika dyrt eller kanske ännu dyrare. Det är väl möjligtvis ifall man totalrenoverar den befintliga delen. Men den ska ju enbart tilläggsisoleras och målas invändigt vad vi tänkt i dagsläget.
 
Jobb i trånga, röriga utrymmen tar tid. Och tid är pengar. Gamla byggnader stämmer inte med modernare byggstandard, så att nya komponenter blir bökigare att installera. Tro mig! Ombygge blir dyrare än nybygge.

Om ni bara "halvrustar" det gamla huset måste ni jämföra nybygge i samma standard. Vilket ger samma slutresultat!
 
Okej, det är bra att tänka på. Rätta mig om jag har fel men man får väl inget rotavdrag på nybyggnation?
Vi väntar med spänning på vad byggfirman återkommer med för svar :)
 
Rotavdraget finansierar inte särskilt många kvadratmetrar.
 
men Rotavdraget kan röra sig om 200kkr om man är två ägare och delar upp jobbet över två år. Om de väntar med renoveringen av den gamla delen till ett tredje år så kan de bli 100kkr till i avdrag. Så visst är det lite pengar det handlar om.
 
Nej precis. Det är lite så vi resonerat också. 200.000 kr är då ingen smålök för oss i alla fall.
 
Jag upprepar att ombyggnad istället för nyproduktion till motsvarande standard kostar mer. Mycket mer.

Men hittar ni något legalt kryphål, så varsågod. Kanske man kan först bygga ut (utan att röra befintligt hus), för att därefter riva befintligt hus. Det borde väl matcha ROT-eriet. :D
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.