Hallå! Söker tips från nån med erfarenhet!

Vi står i färd med att gjuta plattan till vårat framtida hus nu i sommar. Vi har även räknat med att bygga ett garage framöver, men av flera anledningar så avvaktar vi med detta.
1. Ekonomisk fråga, vi vill se vad huset verkligen blir att kosta i slutändan. "Dolda utgifter kan ju alltid dyka upp.
2. Tomten är stor, och nära naturen. Vill vill kanske "bo in oss" och känna exakt var garage+parkering bör placeras.

Men då till problemet. Vi vill ju självklart ha en kulvert för värme men även el och vatten till garaget. Hur löser man det i efterhand? Vill ju ha det komma ut och in på undersidan av plattorna.
Vi vet ju åt vilket håll sett från huset det kommer att hamna, men som sagt inte exakt var. Kan man förbereda detta på nåt sätt? Att gräva ner en värmekulvert på "måfå" känns ju lite galet, men det kanske är enda lösningen?
 
Det går att gjuta en "låda" med öppning "utåt" under plattan och ett hål upp genom plattan där ni har värmekällan.

Den dagen det blir aktuellt så gräver man fram öppningen och trär in kulverten. Om man gjuter lådan så riskerar man inte att få sämre bärighet när man gräver ur fyllningen under plattan. Ta till "höjden" på lådan, kulvertar ÄR bökiga att få in om det är trångt.

Nu är det ju inte hela världen att gräva ur i efterhand, jag har gjort det på 2 ställen och än har inte de husen tippat.

Protte
 
Gjut in kulvert och tomrör för el vatten och låt dom sluta utanför plattan, då blir det bara att gräva fram ändarna och skarva vidare den dag ni vet var ni vill ha garaget.
 
Kan/får man skarva en värmekulvert? Skarven blir ju utanför huset, så det gör ju ingen materiell skada om det blir läckage iallafall.
 
Ja det finns kulvertar man får skarva.
 
Jag skulle ta kanske 2st 160 rör och låta det vara tomt. Kolla måtten på vad en kulvert är så den går att få i röret. Ha det gå ut 1m ifrån grunden eller så. Enkelt att gräva fram i efterhand.
 
Du får aldrig en kulvert förbi böjarna i ett 160mm rör.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.