Vi har tittat på ett trähus från 20-talet med en rätt rejäl sättning som är särskilt tydlig i ett sovrum på övervåningen där det lutar så man blir yr i huvudet (säkert 1 dm höjdskilland). Ska man bo där måste golvet jämnas. Typ brytas upp och reglas / spacklas så lutningen försvinner. Finns det någon som har erfarenhet av ett liknande projekt? Svårighetsgrad och kostnad för ett 15-20 kvadratmeter stort rum? Tack på förhand!
 
Ingen erfarenhet av så stor avvikelse. Men vårt hus som är byggt på 30 talet har sättningar i bjälklaget i stroleksordningen 45mm i ett rum. Vid en ombyggnad kring 1960 rätades det upp. I ett rum har vi brutit upp golvet och gjort om det efterssom de kilar och mellanlägg som var ditsatta hade lossnat.

Vi monterade nya reglar på sidan av de gamla, skruvade och limmade. På det viset gick det lätt att bara justera den nya regeln så att den satt i våg mot övriga. Jag monterade typ 2 per kväll. Och sedan på med nytt golv på det. Jag skulle tro att om ni låter en snickare göra det så är det kanske totalt en veckas jobb, eller lite mindre. Beror ju lite på vad ni vill ha för golv sedan. Material kostnad blir nog ca 100 - 200 kr per kvm plus kostnad för ytskikt, parkett eller liknande (som ju kan kosta vad som helst från 50 - 5000 / kvm). Det är inte speciellt svårt att göra själv.

När felet är så stort som i ert fall så måste man ju också se hur det påverkar övergången till nästa rum osv. Inte så kul med ett trappsteg in i rummet.
 
Är det inte bättre att rikta hela huset? det har man ju igen i all framtid.
 
Tack för era inlägg! Fixa hela huset inte aktuellt. Sovrummet vi vill jämna golvet i lutar från tröskeln in / ner mot fönsterväggen av rummet, så något trappsteg blir det inte utan golvet hamnar nog i nivå med tröskeln. Låter ju ändå görbart att fixa, sedan är allt en kostnadsfråga förstås! Ska man anlita snickare eller golvläggare?
 
Snickare :)
 
Har en liknande erfarenhet. Lutande golv ca 15 cm från yttervägg in mot dörr in i rummet.
Kunde inte höja så mycket pga inåtgående dörr ( och risk för trappsteg...).

Fick ta bort gamla golvet. Gå lös med motorsåg!!! på gamla bjälkarna för att sänka ca 12 ca som mest (rejäla gamla bjälkar så det funkade). Reglade med nya reglar i de gamla.

Resultatet blev att det höjdes ca 3 cm vid dörren, och sänktes 12 i andra änden.
Mycket jobb, mycket våld... Men det funkade och blev bra.
 
Ska man ens köpa ett hus med en sådan defekt?! Nu har vi mätt lite och det faller ca 8 cm på 4 m i det rum där det är som värst. Det är så påtagligt i just hörnsovrummet på övervåningen. Kan det betyda att det finns skador i konstruktionen mellan våningsplanen? Fast man tycker ju att det borde ha visat sig på 50 år...
 
Hejsan, gamla hus saknar oftast räta vinklar, lod och våg är bara att glömma :x

Själva har vi ett hus från 1930 där riktning av väggar, tak och golv skett från rum till rum.
Värst var golvet i vardagsrummet, 70 mm var visst skillnaden på värsta stället.

Bröt upp det gamla golvet och salade på med nya golvreglar på sidan av de gamla, limmade och skruvade. Använde en korslaser för att få en rak nivå och sedan var det bara att mäta in golvreglarna.

Har snickrat en del och det tog mig en helg från att bryta upp golvet tills dess golv spånskivorna låg på nya golvreglarna.

Lycka till !!!

Mvh
Jante
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.