Nätagget på min server har dött sotdöden och ett nytt ska införskaffas. Servern har ett enkelt grafikkort för att få bild på en skärm, fyra hårddiskar och en enkel celeron processor. Dvs. inga strömslukare. Tidigare nätagget var på 450 watt, Corsair VX.

Tar gärna emot tips på bra nätagg ATX. Driftsäkert och långlivat är mycket viktigare än att det ska vara tyst. Servern ska stå i en källare. Gärna många SATA-ström-kontakter.

Då servern är på dygnet runt är det förstås också av intresse om strömförbrukningen är låg. Har dålig koll på detta. Spelar nätaggets watt-tal roll för förbrukningen, eller avgör detta bara vilken kapacitet agget har möjlighet att försörja? Dvs. drar ett 900 Watts Corsair VX alltid 900 Watt, eller är det antalet anslutna hårddiskar, minnen mm som styr?
 
Strömförbrukningen är datorns förbrukning delat med verkningsgraden.

Verkningsgraden varierar med lasten och är normalt högst (=bäst) när lasten är ca 50% av max. Om datorn drar 150W så välj alltså ett aggregat på 300W.
Jag tror att din dator drar mindre än 150W.

Här finns data om ditt gamla aggregat:

http://www.plugloadsolutions.com/psu_reports/CORSAIR_CMPSU-450VX_450W_Report.pdf

Du har troligen lastat det med ca 25%, och verkningsgraden har varit ca 82%.
Om datorn har förbrukat 100W så har alltså din förbrukning varit 100W / 0.82 = 122W.

Jag har tyvärr inte underlag för att rekommendera ett visst fabrikat.

/Hasse
 
Corsair gör bra saker . Satsa på dom

Det är väl mest om du ska stoppa in en massa xtra diskar osv som du behöver lite mera kräm .

Om du nu inte har nåt monstergrafikkort i den som är totalt onödigt att ha iomed den ska agera som server.
 
Till att börja med, en VX450 har väl 5 års tillverkargaranti?

När det gäller strömförbrukningen är det viktigt att hålla koll på det man kallar 80+ vilket är en certifiering av aggregaten. Det finns olika nivåer inom denna certifiering, och för saker som ska vara igång 24/7 är detta en viktig faktor att kolla på.
Personligen brukar jag rekomendera just Corsair. Det är de stabilaste agg jag använt inom vettig prisklass.
Ser ingen anledning till att du ska köpa starkare nätagg än vad du hade, 450 W ska räcka långt eftersom du inte kör grafik på det. Precis som b_hasse skriver är 50 % vid normalbelastning en rimlig riktlinje (så länge man har övre marginal för eventuella toppar vid t.ex. grafikkrävande tillfällen) och för dig som har en ganska konstant belastning så ser jag inga bekymmer här.
Den enda nackdelen jag märkt med de nätagg som har lägre än ~450 W är att dessa verkar ha sämre kvalitet. Därför kör jag själv ett VX450 i min server trots att min den peakar strax över 110 W.
 
Kommer inte ihåg om det var ett 420 eller 450 jag har i min men den driver 5-6 diskar och en core2duo utan minsta problem så det räcker långt :)
 
Ingen större skillnad på fabrikat enligt min erfarenhet. Servers är dessutom normalt sett inte så strömhungriga, jag kör en server med 15 diskar och 9 fläktar på ett 400W agg utan problem, och har kört en 20-disksserver på ett likadant tidigare (den dog av helt orelaterade anledningar).
 
Hm. Då servern lär vara strömsnål - och jag uppfattade att optimalt gissningsvis vore runt +300 Watt, så beställde jag ett Deltaco nätagg från Dustin för 250:- plus frakt.

Men snålheten har förstås bedragit visheten här. Kablaget var i kortaste laget och den lilla kontakten som ska in i moderkortet räckte inte fram. Och kontakterna för hårddiskarna var av det gamla slaget (Molex?!). Och jag har förstås bara SATA...
 
Jo, de där är gjorda för rätt små lådor; minitower eller desktops. Det går att förlänga kabeln och sätta adaptrar till SATA-diskarna, men jag skulle nog rekommendera ett annat nätagg i 500-kronorsklassen för att få aningen bättre driftsäkerhet och rätt kablage.
 
Just deltaco vill jag inte påstå är ett bra val. Min personliga åsikt är att det företaget specialiserat sig på att ta fram många specialsaker som andra leverantörer inte har (t.ex. alla tänkbara adapterkablar osv) men kvaliteten är inte densamma som på andra tillverkares produkter. Ett nätagg som är en såpass kritisk del ska man inte snåla på.
Det finns en hel del skillnader mellan aggregaten, och dessa bör man faktiskt ta ganska seriöst på. Dels kommer en server (och många andra datorer idag) att stå igång dygnet runt. Därför bör man ha en så bra effektivitet som möjligt. De sämre aggregaten spyr ut värme helt i onödan, och denna värme hamnar oavkortat på din elräkning.
Utöver detta måste man kika på hur störningarna ser ut. Många av dessa billigare nätagg har så oren signal att komponenterna tar skada av det. Många av dem dessutom så dåliga skydd att det dessutom går vidare ut på elnätet och kan skada mer elektronik i hushållet. Är det värt det?

Ett typexempel på hur snålheten verkligen kan vara oroväckande har ni här, här är det tillverkaren ACE som klantat sig rejält: http://www.sweclockers.com/nyhet/13643-elsakerhetsverket-stoppar-nataggregat-fran-ace-of-sweden
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.