Tacksamma?! Trodde du att de trevliga gubbarna i orange overaller jobbade med välgörenhet? Att soptipparna ägdes av filantroper som av ren godhet valde att ta hand om våra sopor?

Vi lever i ett land med ett av världens högsta skattetryck. Trots detta går många kommuner på knäna på grund av decennier av vanvetting politik. Detta gör att man nu allt mer lägger på avgifter på det ena och det andra. Ta bara kostnaden för att få ett bygglov.

Jag vägrar vara tacksam när jag varje månad ser mitt bolag pungslaget av helt vansinniga avgifter och skatter. Dessutom så kan jag som företagare aldrig räkna med att lämna gratis på sopstationerna utan får snällt betala.
 
Mikael_L
Jag ska väl förtydliga mig att jag inte är emot sopsortering och återvinning mm i diverse former.

Det jag framförallt reagerar på är det där sopspioneriet, som går ut på att gräva i soporna för att sätta dit folk. Som sagt min kompis, som berättade om böterna för fönsterkuvert i pappersåtervinningen.

Jag menar, det är ju jättelätt att det råkar slinka med ett felaktigt kuvert, även fast man gör sitt bästa.
Eller för att inte nämna när jag håller i tom creme-fraiche-burk och funderar på skyltarna hårda plastförpackningar vs mjuka plastförpackningar.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10795343.ab
http://sv.wikipedia.org/wiki/Soppolis (kolla även länken där!)
http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1312&blogg=6103

Sen vad det gäller greven av sopor på återvinningsstationen så vet jag bara inte om jag ska skratta, gråta eller tycka synd om killarna (och tjejerna) som jobbar där.
 
En sak jag tycker är lite märklig är att saker sorteras ihop olika på olika ställen. Efter en lägenhetsrenovering i Uppsala så lärde jag mig hur allt skulle sorteras och kunde göra det redan hemma och sedan lassa in det i bilen efter den ordning som containrarna stod. Sedan rev vi en stuga på vår tomt och skulle slänga saker på tippen i Täby. Då lassade jag en släpvagn full med saker som i Uppsala skulle hamnat i en container men här skulle det sorteras upp i två. Och andra saker som i Uppsala ligger i två olika containrar sorteras ihop här.
 
Vill dom att jag ska lämna papper till återvinningen så får dom allt ta mina kuvert också.
När dom ska göra nytt papper av det finns ju avskiljare som tar bort plastrester och även alla nitar från tidningsryggarna.
 
Här i Eskilstuna får vi som fastighetsbolag betala 880 kr per ton som slängs, jag är skitsur på detta då vi kommer upp i belopp om 50000:- 70000 kr per år, samtidigt ser vi massa småskuttbyggare som ALLLTID slänger gratis och ingen kollar dom, fast de kör skåpbil och de flesta som kör skåpbil är ju oftast näringsidkare. Har precis samma problem som Slacker...

Klippkort låter billigare vad kostar det?

Sedan säljer kommunen soporna till andra företag! Klart att det absolut inte är gratis att driva soptipp men detta är något som helt klart borde ligga inräknat i skatten för alla. För många idioter till företagare slänger sopor i naturen för att de bävar sig inför att behöva betala.
 
orparn skrev:
Vill dom att jag ska lämna papper till återvinningen så får dom allt ta mina kuvert också.
När dom ska göra nytt papper av det finns ju avskiljare som tar bort plastrester och även alla nitar från tidningsryggarna.
Problemet med kuverten har inte med återvinning att göra, det har med att göra att "Förpacknings och tidningsinsamlingen" står för att samla in just förpackningar och tidningar, och det betalas av dom som producerar just förpackningar och tidningar, och Bonnier, Aftonbladet etc. vill inte betala för dina kuvert, dom bryr sig inte om miljöbiten.

Lika dant är det med allt annat som "källsorteras".

Man kan ju tycka att ett dricksglas skulle källsorteras så det kan återvinnas, men det ska det inte, det ska slängas bland deponi, eftersom det som källsorteras endast är "glas-förpackningar", och det är producenterna av glas-förpackningar som betalar för insamlingen, och dom vill inte betala för ditt dricksglas du köpt på IKEA.

Hade det varit för miljöns skull, så hade det självklart varit så att ALLT papper skulle samlas in, oavsett om det var kuvert eller tidningar, och all metall, oavsett ifall det är en konservburk eller en gaffel, men källsortering har mest med pengar att göra, inte miljö.
 
  • Gilla
BiFuel
  • Laddar…
Fast just vad gäller kuvert lär det enligt trovärdig källa (Scientific American) vara så att klistret blir en kladdig boll i återvinningen och den är svår att separera bort.
 
Locke skrev:
När det exempelvis gällde plåtfälgar så kostade det en viss peng per fälg att lämna in. Vet inte om det stämmer men det låter ju helt vansinnigt.
Gör det? Det kostar ju en smärre förmögenhet i vägtullar för att få köra på köra på deras undermåligt underhållna vägar tex.. Har du dessutom "piggdekk" så blir det till att betala en slant till. :D
 
mexitegel skrev:
Gör det? Det kostar ju en smärre förmögenhet i vägtullar för att få köra på köra på deras undermåligt underhållna vägar tex.. Har du dessutom "piggdekk" så blir det till att betala en slant till. :D
Jo, det är sant. Men sen får man tänka på att deras vägnät måste vara fasligt dyrt att drifta. Bara krånglig terräng, serpentinvägar, tunnlar och fjäll. Tror att detta är främsta anledningen till att Norge för några decennier sedan var så efter Sverige på många sätt. Nu är dom dock ifatt - och med råge. Känns som om vi ligger efter.
 
Locke. Jag syftade inte alls på företagare. Som privatperson tycket jag det är fantastiskt att jag bara kan köra in på en av stationerna och slänga allt helt gratis. Dessutom tycker jag att jag får bra hjälp vid val av container. Det enda negativa är väl att det inte sorteras exakt lika i alla kommuner och att inte all uppdelning är helt logisk vilket beror på taxor och avgifter.
 
daniel78. jag förstår inte vad du menar med att allt borde samlas in? All metall kan du ju slänga gratis. Fönsterkuvert mm gör bättre nytta i brännbartfraktionen. Ett besök på en större avfallanläggning brukar räcka för att man skall förstå varför man gör som man gör. Studiebesök är vanliga så det gåt oftast att ordna.
 
storkarp skrev:
daniel78. jag förstår inte vad du menar med att allt borde samlas in? All metall kan du ju slänga gratis. Fönsterkuvert mm gör bättre nytta i brännbartfraktionen. Ett besök på en större avfallanläggning brukar räcka för att man skall förstå varför man gör som man gör. Studiebesök är vanliga så det gåt oftast att ordna.
Jag har besökt vår miljöstation ett par hundra gånger senaste 5 åren, så jag är väl medveten om hur dom fungerar, men det är knappast så att gemene man kör till miljöstationen när dom tappat ett glas i golvet, eller knäcker en gaffel, utan detta avfall ska då slängas i "restavfall", istället för att sorteras.
 
Jag skulle tippa på att dom flesta återvinningsstationerna tjänar mer pengar på soporna än vad det kostar att ta emot dom... Brännbart och hushållssopor säljs till värmevärk och blir fjärrvärme, likaså med träsopor... Det som går som ej återvinningsbart blir ju fyllnadsmassor (glas, keramik och porslin och sånt). Vitvaror tjänar dom rätt bra också skulle jag tro, finns firmor som köper upp dom och tar rätt på metaller och annat i dom.
Största vinsten gör dom nog på metallskrotet.
Lägger till en post... Glömde helt bort allt elavfall, där finns det mycket att tjäna också...

Tror dom flesta skulle bli förvånad hur mycket pengar det omsätts i "sopbranchen"...

Vad gäller däck som nån nämnde tidigare så kan man lämna dom till vilken däckhandlare som helst här i sverige. Dom är skyldig att ta emot dom, eftersom dom har ansvar för återvinningen av däcken. Varje gång man köper ett däck betalar man 20 kr i återvinningsavgift.
Gäller bara att ta av fälgen innan, annars brukar däckfirmorna ta ut en avgift för det. Men fälgen kan man ju antingen slänga på återvinningen eller sälja till nån skrothandlare direkt.

Har märkt i mitt jobb att många återvinningsstationer tar emot både däck med fälg och utan också...
 
Redigerat:
svartöra skrev:
Fast just vad gäller kuvert lär det enligt trovärdig källa (Scientific American) vara så att klistret blir en kladdig boll i återvinningen och den är svår att separera bort.
Fast här i Kommunen så ska kuvert utan "fönster" skickas som returpapper:S
 
Jag river också bort adresslappar, mest p.g.a. att om det är proppfullt i containern så dumpar jag det utanför. Jag kan ta min del av återvinningsansvaret, men då får den som är ansvarig för tömningen ta sin del också, jag tänker inte köra runt och leta efter en återvinningsstation där det inte är fullt. (Om det hände någon enstaka gång så kunde det ju vara acceptabelt, men när det händer var tredje gång så är det för ofta.)

Sen kan jag tycka att det här med sortering börjar gå till överdrift. Visst är det bra att grovsortera så gott det går, men frågan är om det verkligen är nationalekonomiskt lönsamt att klippa upp och diska kaviartuber, stå och sortera isär lösa spikar från spillvirke när man sopar garagegolvet efter att ha snickrat något o.s.v. Det kanske vore bättre att arbeta den tiden i stället och därmed betala lite mera skatt och på så sätt medverka till att stat/kommun får mera pengar i kassan som kan satsas på miljöåtgärder. Dessutom lär ju risken öka att folk dumpar skräpet någon annanstans i stället om kraven blir för höga.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.