6 524 läst · 44 svar
7k läst
44 svar
Vedpanna i rostfritt, för/nackdelar?
Varför bygga i rostfritt ? Pannorna håller ju länge har en baxi som jag efter 12 års eldning har bytt keramik i ser inga fel på den pannan kommer troligtvis hålla många år till framförallt efter som jag i stort sett slutat elda
Anledningen till att bygga med rostfritt skrev jag längre upp. Kunna gå ner i materialtjocklek utan att vara orolg att den ska rosta hål. Få ner massan för att få snabbare uppvärmningstid...
Varför har dagens pannor så tjockt gods. Anleding?
Varför jag ska utgå från den... Tycker konstruktionen verkar bra, den har bra verkningsgrad, keramiken är förhållandevis billig samt att jag har en kompis som har just denna panna, så man kan studera den ingående och ta mått etc.
Vilken panna håller du högre Matss?
Varför har dagens pannor så tjockt gods. Anleding?
Varför jag ska utgå från den... Tycker konstruktionen verkar bra, den har bra verkningsgrad, keramiken är förhållandevis billig samt att jag har en kompis som har just denna panna, så man kan studera den ingående och ta mått etc.
Vilken panna håller du högre Matss?
Plåtens värmemagasinerande förmåga är mycket liten i förhållande till vattnets. Däremot är rostfritt en bättre värmeisolator än stål så värmen får svårare att överföras till vattnet.A.Holm skrev:
Har du sökt på forumet på v33. Verkar vara nått vajsing med primärluften som gör att den övertänder och har sig.
Kanske är fixat på nyare modeller? Det kan ju inte vara meningen att man skall använda fuktig ved
Kanske är fixat på nyare modeller? Det kan ju inte vara meningen att man skall använda fuktig ved
Om du vill gå ner i godstjocklek tror jag det finns bättre material än rostfritt finns ju plåt som är gjord för den typen av miljön tex nån typ av corten det är väl egentligen bara eldstaden och tuberna som behöver vara kraftigt byggd yttermanteln kan vara tunn bara den håller för vattentrycket. Tror hur som helst att materialtjockleken har liten betydelse på vedförbrukningen för när jag tänder min panna brukar den ligga på drygt 60 grader när jag eldar varje dygn. Nu när jag kör med vp och eldar nån gång ibland så ligger tempen på 15 grader då tar det lite längre tid att komma upp i temp kanske ca 45 min om man inte är så noga med hur man gör eld.
Har inte sett nån panna med så tunt som 4mm.
Frölings FHG 3000 har genomgående 6mm och i eldstadsdelen en extra 3mm plåt just för korrosion...
Solo innova har 7mm plåt, 5mm i tuberna...¨
Mycket järnskrot är det...
45 min innan man är uppe i temp är åt skogen för lång tid. Det är ju 45min eldning i onödan, eftersom pannvattnet kommer att kallna av efter eldning till ingen nytta...
I min nuvarande är jag nog uppe i temp (20->80) på ca15 min när pannan är nysotad...
Frölings FHG 3000 har genomgående 6mm och i eldstadsdelen en extra 3mm plåt just för korrosion...
Solo innova har 7mm plåt, 5mm i tuberna...¨
Mycket järnskrot är det...
45 min innan man är uppe i temp är åt skogen för lång tid. Det är ju 45min eldning i onödan, eftersom pannvattnet kommer att kallna av efter eldning till ingen nytta...
I min nuvarande är jag nog uppe i temp (20->80) på ca15 min när pannan är nysotad...
Kan säkert elda upp tempen på 15 min om jag tände mera seriöst. men tycker inte det gör nått att pannan kallnar den värmer källaren fast den kallnar bara till ca 60 grader under värmesäsong. Bygg ingen panna med extremt lite vatten blir lätt problem med lokal kokning.A.Holm skrev:Har inte sett nån panna med så tunt som 4mm.
Frölings FHG 3000 har genomgående 6mm och i eldstadsdelen en extra 3mm plåt just för korrosion...
Solo innova har 7mm plåt, 5mm i tuberna...¨
Mycket järnskrot är det...
45 min innan man är uppe i temp är åt skogen för lång tid. Det är ju 45min eldning i onödan, eftersom pannvattnet kommer att kallna av efter eldning till ingen nytta...
I min nuvarande är jag nog uppe i temp (20->80) på ca15 min när pannan är nysotad...
Varöfr är panna fortfarande 60 grader när du börjar elda igen? Tycker det kallnar av fort som tusan så fort laddomaten slår ifrån...smurfen72 skrev:
Har googlat lite ang. värmekapacitet stål/vatten. Man lär sig nåt nytt varje dag om man säger som så...
Lutar åt att det blir vanligt svartstål, 5 mm kanske...
Sikta in sig på att få ner vattenvolymen istället.
Om det kallnar fort i pannan är nog laddomaten otät. skulle inte bygga med lite vatten lir svårt med lokal kokning vet att bla atmos hade några med lite vatten och dom pannerna kunde man höra att det kokade i tror det var dom som brukade spricka.