Hej,

Vi ska flytta vårt lilla företag till gården där vi har en 320 kvadrat stor lada med oisolerad platta. Det är nu plank med 2 mm mellanrum och bra takstolar och reglar. (ladan är ca 20 år bara) . Min tanke är att sätta lockpanel på utsidan och sätta vindpapp på insidan och därefter 20 cm isolering och avsluta med korrugerad plåt. Tackhöjden sänker vi till 5 meter och lägger 40 cm isolering uppepå.

Frågan är nu vad vi tappar i värmeförlust att plattan inte är isolerad?
Kan det räcka att isolera kanterna på plattan?
Vad för värmesystem kan vi behöva, vi behöver ha 20 grader i ladan och den står i Mälardalen?

Tacksam för alla tips och förslag.

Mvh

Claes
 
5 meter högt i 320 kvm är inte att leka med, 20 grader är ganska mycket, lite roligt är att jag själv har exakt samma projekt.
jag hade tänkt använda varmluftspanna och driva den med spillojlebrännare då jag meckar en del med bilar, men jag ska enbart ha värme där när jag använder lokalen. smilloljan måste förvärmas till 80grader annars ryker det som fasen. Jag är dock väldigt osäker på vad våra miljövänner har att säga. Kör du det som verksamhet eller företag så är det nog strängt förbjudet skulle jag tro.
sen beror det ju på vad du har tillgång till för bränsle, hade du kunnat tänka dig att göra en ny platta så kanske man kunde byggt vattenburen golvvärme och drivit det med jordvärmeslang+pump
vedeldad varmluftsblåsare om du har tillgång till billig eller egen ved? det är ju mycket jobb med ved, det beror på hur bekvämt du vill ha det. jag gillar att ha allt så underhållsfritt och enkelt som möjligt men till så bra pengar som möjligt, och det är väll gemensamt för oss alla skulle jag tro.
 
Vi har fri tillgång på ved men det är ett himla bök och med tanke på att de anställda har fullt upp med den normala produktionen vill jag ha det enkelt. Ny platta ovanför den gamla kostar ju en del och tar tid så det skulle jag vilja undvika....Skull det funka md 2 luftvärmepumpar även när det är runt -20 grader eller behöver det kompletteras med mer värme då?
 
nej, även om du har rejäla luftvärmepumpar, så är det alldeles för mycket volym om du ska kunna komma upp i hela 20grader.
jag har en bekant som har mindre än hälften så stort garage som dig, 50cm isolering på tak dock endast 2,5 takhöjd och oisolerade tjocka putsade leca-väggar, isolerad golv platta , har har ett villa luftvärmeaggregat, den klarar inte ge värme när det är riktigt kallt på vintern. hans lokal är ny byggd och volymen luft är väldigt mycket mindre än hos dig, han har nya isolerglasfönster, ny isolerad port osv.
 
Kansk pelletspanna med luftvärmepumpar kan vara ett alternativ?!
 
luftvärmepumpar räcker nog inte, varmluftspanna är nog bäst i så stor lokal, pellets kräver ju underhåll.
du tänkte på varmluftspanna med pelletsbrännare?
jag har pelletspanna till vattenburna element i boningshuset, det funkar bra där.
 
320m², produktion, anställda... Det här låter mer som en liten industri än ett bygga-hemma-projekt. Du borde troligen anlita någon konsult som är specialiserad på uppvärming av industrilokaler. Om du har anställda i din lokal förmodar jag att du också måste svara för att ventilationen fungerar. Väldigt mycket hänger också på vad du har för verksamhet i lokalerna.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.