Hej,

Vårt bygge har gått i stå:

Ena entreprenören, vi kan kalla honom nr 1, har gått i konkurs. Enligt kontrakt skulle han ha färdigställandeskydd, men det hade han inte - han ljög! Vi har emellertid byggfelsförsäkring på honom via Bostadsgaranti. Så vi söker via Bostadsgaranti för de delar han uträttat och som han har utfört fel enligt besikting. Vad bör vi tänka på? Finns det något annat vi kan göra?

Den andra entreprenören, nr 2, har enskild firma och honom har vi fortfarande kontrakt med... trots att han skulle ha avslutat arbetet för 11 månader sedan. Vi har både färdigställandeskydd och byggfelsförsäkring på honom. Han verkar dock inte komma tillbaka, trots att han så säger. Han ska åtgärda 7 trägolv som han lagt fel, samt slutföra ytfinish i flera rum, därtill ska han göra entretrappa, och slutföra fönsterinsättning, mm. Vi har bett honom slutföra detta innan 1 april, annars så tar vi in en egen hantverkare på nr 1s bekostnad, men inget har hänt. Han avvaktar sitt eget försäkringsbolag för att få ut pengar för golven som han hävdar att underlaget är fel (trots att han inte utfört arbetet på det sätt som han lovat och som står i instruktionerna!),

Vad kan vi göra? Ska vi bryta kontraktet med nr 1? Kan vi stämma honom? Kan vi ta in hantverkare på hans bekostnad? Hur bör vi gå tillväga för att ev få ut något på försäkringar...

Vi är tacksamma för allehanda kloka tips och råd!
 
Vad har hänt?
Vem skulle ha gjort vad?
 
Har det blivit lite skrivfel?

Vi har bett honom slutföra detta innan 1 april, annars så tar vi in en egen hantverkare på nr 1s bekostnad, men inget har hänt.

Det är ju utmärkt för nr 2 om någon annan (nr 1) måste betala för det jobb han, nr 2, borde gjort. Förstår att nr 2 inte kommer.

Ska vi bryta kontraktet med nr 1? Kan vi stämma honom? Kan vi ta in hantverkare på hans bekostnad?

Nr 1 har gått i konkurs. Är inte kontraktet per automatik brutet? Drivs företaget vidare av konkursförvaltare? Har kontraktet gått över till ett annat företag? Hur skulle ni kunna ta in hantverkare på ett kursat företags bekostnad?

För att få bra svar kanske du skulle förklara det oklara. :)

Tillägg: Mina varmaste sympatier i en krånglig situation. Hoppas det reder sig till det bästa.
 
Redigerat:
Ja, detta är inte enkelt minsann:
Det är olika delar i kontraktet. Nr 1 hade endast entreprenad på yttre delar av huset, och nr 2 på inre delar. Det finns inget samband mellan deras entreprenad.

Kontraktet med nr 1 är inte brutet: Konkursförvaltaren tar över kontraktet enligt praxis. Dock har vi inte hört något från konkursförvaltaren.

Tanken var inte att ta in någon på konkursförvaltarens bekostnad - utan på nr 2s bekostnad. Felskrivet av mig! Sorry!

Jo, som sagt det är en aaaaningen krångligt.
 
Konkursförvaltare har ofta inget annat intresse än att snabbt avsluta företaget.
En enkel ackordsuppgörelse med leverantörer, snabb fördelning av eventuella tillgångar.

Räkna inte med att h*n hör av sig till er, ni måste själva bevaka era krav. Nu.
 
O
Och det viktigaste räkna inte med att Era byggförsäkringar och färdigställande försäkringar kommer att hjälpa. Dessa är väldigt kända för att inte betala ut några pengar.
Har ni betalat alla pengar till hantverkare nr 2? I så fall blir det lättare! Annars blir det svårt.
 
Byggfelsförsäkringen är inte till för om byggaren gör fel eller slarvar utan om dagens gense vedertagna metoder och konstruktionsberäkningar visar sig felaktiga i framtiden.
 
Var står det?
 
ppalm skrev:
Byggfelsförsäkringen är inte till för om byggaren gör fel eller slarvar utan om dagens gense vedertagna metoder och konstruktionsberäkningar visar sig felaktiga i framtiden.
Va? Är du helt säker på det?

Vår besiktningsman påstod att inga pengar betalats för "enstegsmetoden" på putsade hus just för att det för tillfället var en godkänd konstruktion.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.