Hej,
Vi har ett totalentreprenadsavtal basrad på ABS09 med vårt byggare. Enligt ABS09 har vi 10års reklamationsrätt, men vid slutbesiktning skrev besiktningsmannen att byggare lämnar 5års garanti (vissa delar av bygget är det 10års garanti såsom plåtarbete). Vad är det som gäller det? 10år (enligt ABS09) eller 5år som gäller för vår del?
 
Garanti är en sak och reklamationsrätt är en sak. Om det är enligt ABS09 så har ni 10 års reklamationsrätt och under dessa 10 år så har ni under de 5 första även en garanti.
Garanti är något som garanterar en funktion eller en egenskap under en viss tid. ex har man 10 års garanti mot färgsläpp på plåten är det en egenskap som garanteras. Sker detta inom denna tid så skall du enligt garantivillkoren få den hjälp detta säger.
Har du reklamationsrätt på 10 år och ex en takstol börjar svikta så skall du bevisa att det beror på ett ursprungsfel (kanske felaktig konstruktion, fel dim på virket etc) Det förutsätter ju också att den beräknade livslängden är över 10 år annars faller det ju på orimligheten.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.