Duom skrev:
Det är väl för att ha ryggen fri mot partiskhet, samt för att leverantören inte skall kunna skylla det misslyckade testet på SP:s montering. Inte för att den inte skulle vara korrekt gjord, utan för att ha något att skylla på.
SP partiska? De gör ju massor av oberoende tester och förstår inte varför denna skulle vara annorlunda.
Nåväl även så så borde inte leverantörerna få styra på detta sett och förlänga torktider och liknande.
 
Tror testemetoden de använde heter ETAG 022 ANNEX A och jag har förm att bl.a. Höganäs foliesystem är provat och godkänt enligt den metoden.
Då borde man kunna använda de tätskikt som är godkända enligt den testmetoden?
Ett ruggigt extremt test tycker jag dock och vet väl inte vad det har för betydelse i ett vanligt badrum.
 
Mikael_L
Ska man testa funktion under 10, 20 eller 50 års tid (eller 100.000 år - SKB?) så måste man ju uppfinna någon form av accelererat test, där man förkortar testtiden genom att öka påkänningarna.
 
undrar hur tätskiktsmattorna skulle fixa ett sånt här test? alltså Armstrong Tarkett osv
tror inte en plastmatta mår så bra av att få 90gradigt vatten på sig
 
Hmmm... funderar lite på det här. Det var ju länsförsäkringar som begärde testet från första start och det dömde ut de flesta på marknaden förekommande foliesystem som faktiskt länsförsäkring var med att driva fram för några år sedan. Om de nu skulle köra samma test på vanliga plastmattor för badrum så skulle nog de också få problem. Det skulle förmodligen leda till att länsförsäkringar inte försäkrar badrum överhuvudtaget. Kan det finnas en sådan strategi?
 
paesan skrev:
Hmmm... funderar lite på det här. Det var ju länsförsäkringar som begärde testet från första start och det dömde ut de flesta på marknaden förekommande foliesystem som faktiskt länsförsäkring var med att driva fram för några år sedan. Om de nu skulle köra samma test på vanliga plastmattor för badrum så skulle nog de också få problem. Det skulle förmodligen leda till att länsförsäkringar inte försäkrar badrum överhuvudtaget. Kan det finnas en sådan strategi?
Nej det finns inte en sådan strategi....
Detta test är faktiskt beställt genom ett våtrumssamarbete där de flesta stora försäkringsbolag ingår men då LF är de som varit mest ledande på tester av våtrum och vi också har de flesta experterna och högsta forskningsbudgeten inom detta område (såsom Folksam har färg, krock, andra har annat etc) så blev det LF som hamnade som beställare.

Tanken är precis samma som det var när det upplevdes mycket skador med rollade skikt, helt enkelt att skaffa vetenskapliga underlag för förhandling med branschorganisationer för att tvinga fram ändrade utbildningsförhållanden och ändrade materialval för att säkerställa hög kvalitet och hållbarhet i våtrum
 
Tack för info. Konspirationsteorierna gick om intet... Jag tror dock att man letar efter svar i fel ände. De flesta skador jag stött på i badrum har ju inte varit beroende av en bristfällig konstruktionslösning från leverantörer av tätskikt utan snarare varit handhavandefel. När skadorna blivit omfattande har brunnen varit felmonterad eller brunnsmanschetten suttit fel. Ett annat fel har varit bakfall vilket onekligen ställer till det för vilket tätskikt som helst, oavsett om det är foliesystem eller en plastmatta.
Annat som ställt till det är att någon skruvat rätt in i vattenrör i vägg eller golv.
Tätskikt direkt på spånskiva är också kul att se.
Idiotfel med andra ord.
Hur noga man än är med regler inom branschen så tycker jag att det är just utbildning och krav på adekvat utbildning som saknas. Många firmor som kan ha behörighet skickar hantverkare utan behörighet och förstår inte att det är varje plattsättare som ska ha egen behörighet.
 
Håller med, tyvärr så är detta vår erfarenhet också. Sedan försöker man på alla sätt att hitta system som fungerar bättre. Man letar möjligheter att minska/förhindra slarv eller fusk.

Ett bra exempel på relativt väl fungerande ändringar är Säkert Vatten som "tvingades" fram efter mycket problem med läckage vilket faktiskt har minskats.

Har dock problem att lyckas med detsamma inom våtrum trots mycket ansträngningar och resurser nedlagda
 
"Jag badar/dushar en begränsad tid, varefter badrummet får vila och luften får föra bort allt vatten."

som någon riktigt påpekade det blir fukt i fogarna då kakelfogar inte är ett tillräckligt bra tätskikt - utan det enda som duger väl är plastmatta på väggar och golv enligt åtminstone länsförsäkringar och kombinerar man med duschkabin har man hängslen som livrem på samtidigt

skulle vilja se om det inte finns något annat sätt - men artikeln påvisade ju problem just för trähus och som något eko-område i stockholm valde att lösa det hela var att bygga badrumsdelen på fasaden med tegel i stället som lösning som ju inte har lika stora rörelser mellan vinter och sommer som ett trähus
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.