Hej,


Är det någon som förstår sig på Byggfelsförsäkring och Färdigställandeskydd, för jag tycker det är otroligt rörigt :S !



Vi ska anlita en och samma näringsidkare för stomresning. Resten (mellanbjälklag, yttertak) ska vi snickra på själva jag och min man samt ta in några hantverkare som vi kommer vara byggledare över.



Vi har förstått att det är obligatoriskt att ta en byggfelsförsäkring på näringsidkaren men att den kommer att tas bort from maj 2011 för det arbete man utför själv?

Att en byggfelsföräkring inte alls täcker fel I det arbete vi själva har gjort? :S



Dessutom tycker vi det är rörigt att förstå VEM som ska teckna de båda försäkringarna, vi eller näringsidkaren? Vad kommer vi behöva få se från näringsidkaren i form av försäkringar och garantier?



Är även Färdigställandeskyddet obligatoriskt? Är det inte okej att endast hålla inne med 10 procent av betalningen tills att arbetet utfört av näringsidkaren är kvalitetssäkrat (alltså en sorts säkerhet I sig). Behöver man då denna försäkring? Och var tar man denna försäkring? Väldigt förvirrande.



Mycket tacksam för svar. :)
 
amandalar skrev:
1. Vi har förstått att det är obligatoriskt att ta en byggfelsförsäkring på näringsidkaren men att den kommer att tas bort from maj 2011 för det arbete man utför själv?
2.Att en byggfelsföräkring inte alls täcker fel I det arbete vi själva har gjort? :S
3. Dessutom tycker vi det är rörigt att förstå VEM som ska teckna de båda försäkringarna, vi eller näringsidkaren? Vad kommer vi behöva få se från näringsidkaren i form av försäkringar och garantier?
4. Är även Färdigställandeskyddet obligatoriskt? Är det inte okej att endast hålla inne med 10 procent av betalningen tills att arbetet utfört av näringsidkaren är kvalitetssäkrat (alltså en sorts säkerhet I sig). Behöver man då denna försäkring? Och var tar man denna försäkring? Väldigt förvirrande.
1. Stämmer om du söker bygglov efter 2/5-11. Har du redan sökt bygglov måste du ha byggfelsförsäkringen också på eget arbete.
2. Stämmer. (Åtminstone i praktiken.)
3. Ni ska teckna den. (Byggfirman kan också göra det, men då kommer de debitera dig.)
4. Fädigställandeskydd är obligatoriskt på byggfirmans del av arbetet, inte på eget arbete. Tecknas från samma bolag som har byggfelsförsäkringen. Kan ersättas med en bankgaranti.
 
Tack sååå mycket Haavard! Mycket väl förklarat.
Men jag har fortfarande en liten följdfråga kring “kan ersättas med en bankgaranti”: Från vem ska den vara? Skall byggfirman deponera 10%? Varför inte hålla 10% enl kontraktet?
 
Bankgarantin skall byggfirman så ställa ut, men det är nog betydligt mer pengar än 10% i så fall. De 10% som du skall hålla inne med är tänkta som en marginal som skall täcka de fel som ev. upptäcks vid slutbesitkningen, det gäller alltså ett helt annat "case" än färdigställandeskydd. det skall motivera byggfirman att göra klart även de sista detaljerna på bygget.
 
Bankgarantin ÄR 10% av entreprenadsumman. Byggfirman "köper" den från banken (och skickar räkning vidare till byggherren). Banken måste så betala för att få ordning på bygget om firman gått i konkurs.
 
vi får då hoppas att minsta premien för byggfelsförsäkringen den 2 maj är i rimlig proportion med den risk som byggherren utsätter sig för..vilket ju inte är fallet om du tar in en konsult för 10 000 kr precis som inte kan påverka utfallet vid en skada i nämnvärd omfattning
 
Ja men nu är det glasklart :D! Tack så mycket allesammans:)!
Vi kommer att teckna Byggfelsförsäkringen och Entreprenören tecknar Färdigställandeskyddet.

Kanske har ni även hum om Garantibesiktning? Läser att “Beställaren” kan hålla inne med 5 procent av den totala kontraktssumman upp till 2 år, tills garantibesiktningen är gjord. Men är detta vanligt?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.