Sitter och synar underlaget vi fått från våran byggnadsingenjör som ritat upp vårat "drömhus". Hur en yttervägg ska byggas upp finns det ju delade meningar om, och antar att jag lär få olika åsikter även här.
Detta är vad våran arkitekt skrivit i den tekniska specifikationen för vårat hus.


Ytterväggar:
22 x 145 fasspontpanel, 28 x 70 spikläkt, Windy, 45 x 45 liggande regel c/c 600, 45 min.ull, 9 utegips, 45 x 195 stående reglar c/c 600, 195 mineralull, åldersbeständig plastfolie 0,11 mm, 45x45 liggande regel c/c 600 + 45 mineralull, 11mm OSB-skiva och 13 gips. Oorganisk skiva i våtrum


Ska man verkligen ha en utegipsskiva "mitt i väggen"? Eller sättare sagt innanför yttersta lagret av isolering?
Att man har det innersta lagret av isolering innanför diffusionsspärren förstår jag då det antagligen är tänkt att dra elinstallationerna där.

/Förvirrad av alla åsikter om energibesparande hus.
 
Ola78
Om du ska ha en vägg som är uppbyggd som du fått förslag på ska den yttersta vara en så kallad fasadskiva, en specialisoleringsskiva som sitter längst ut innan utegipsen. Är det en sådan er arkitekt har tänkt sig är väggen rätt uppbyggd. Surfa in på t ex http://www.isover.se och kolla på olika väggkonstruktioner som finns, du kommer säkert hitta något liknande som väggen du fått på förslag.
 
Jag tycker också det låter fel, med både Windy och utegips. F.ö. var det tydligen något problem med utegips, som gjorde att man inte skulle använda det. Kanske någon annan känner till mer om det?
 
finns så många sätt som du säger, men jag skulle inte ha utegipsen (GU) alls då du ändå har vindpappen ytterst, men i min värld så skulle det se ut såhär (bygger just nu lågenergi hus enligt denna modell med ändring för din panel)


22 x 145 fasspontpanel, 34 x 70 spikläkt, Fasadskiva (typ västkustskivan),Windy, 45 x 195 stående reglar c/c 600, 195 mineralull, åldersbeständig plastfolie 0,11 mm, 45x45 Stående regel c/c 450 + 45 mineralull, (valfritt, 11mm OSB-skiva) och 13 gips. Oorganisk skiva i våtrum


nu gör vi 6lgh i varje hus och kan säga en 9kw värmare klarar hålla ganska bra temp i det huset, fördelen med en heltäckande fasadskiva är att du får inte en enda köldbrygga, runt fönster är det svårt med går också


tommywedell skrev:
Att man har det innersta lagret av isolering innanför diffusionsspärren förstår jag då det antagligen är tänkt att dra elinstallationerna där.
Vi har höga täthetskrav på oss, vi har ett krav på 0,5 L/s per kvm i en 50pascal under/övertryck (tror det blev rätt) men vi lyckas ha 0,03 per lgh och 0,06 för hela huset så vi har byggt ganska tätt (hur är lite av våran hemlighet tyvärr)
men vår "installationsskikt" består av en 45mm stålregelverk som är helt fristående från 195an (är en betongstomme så svårt att utföra på trähus) så all el ligger i den 45an utan att punktera plasten vilket minimerar kalldrag, även foga runt fönster är en viktig punkt

Lycka till /Thomas
 
Gipset är väl till för att stabilisera väggen i sidled, och kan lika gärna sitta ytterst istället för vindskyddsväven eller vad man ska kalla den...skulle jag vilja påstå.
Så hellre att du tar bort windy och sätter gipset där istället. Gips är dyrare än vindpapp/väv, men stabiliserar.... Både och känns lite onödigt.

Är det tänkt att ha tomrum eller bara förskjuten vägg invändigt, då det bärande är cc60 och innerväggen är stående cc45?
 
Ja det är sant att gipsen gör så att det blir styvare så i en renodlar trävägg så kan det av den anledningen vara bättre med gips istället för vindduk, men bägge som sagt är bara onödigt

man förskjuter reglarna så att dom inte hamnar i linje med varandra för att undvika köldbryggan, inget tomrum, sen ang 60cc och 45cc så inv gips är tusen gånger bättre att ha 45cc, både för ergonomin/hälsan och stabiliteten, utv gips spelar ju mindre roll dom få gångerna man använder det...
 
När man använder OSB + gips förstår jag inte varför man ska regla cc45; gipsen drar man ju i OSB-skivorna.
 
injonil skrev:
När man använder OSB + gips förstår jag inte varför man ska regla cc45; gipsen drar man ju i OSB-skivorna.
Han kanske kör med 90cm OSB?
Varför inte ha innersta 45an liggande? Blir ju bara marginell köldbrygga men mycket enklare och stabilare än en 45a förskjuten.
 
jag har inte förstått den där hysterin kring OSB, än om jag själv skulle bygga nytt hus skulle jag inte lägga in OSB därav 45cc, sen så med stående så räknar jag med stående stålreglar. skulle man vilja ha trä håller jag med om att liggande passar bättre
 
andersmc skrev:
Jag tycker också det låter fel, med både Windy och utegips. F.ö. var det tydligen något problem med utegips, som gjorde att man inte skulle använda det. Kanske någon annan känner till mer om det?
Det är bakom enstegstätade putsfasader man inte ska använda utegips. Gipsen är en stomstabilsering som man påpekat i tidigare inlägg, angående vindduken så måste man ha en som yttersta skikt annars får man ej tillgodo räkna sig 45mm isoleringen i u-värdet.
Väggtypen ser bra ut förutom det som andra redan påpekat och det är att byta ut den liggande 45mm isoleringen på utsidan till en västkustskiva.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.