Jag har sett att detta ämne har tagits upp tidigare men känner inte att vi har kunnat få ut något matnyttigt av det: Det gäller att vi vill "förvandla" våra fula takstolar (industri-takstolar med synligt bläck) så att de ser ut som stockar.
Vi har hört att vissa har klätt dem med virke som man "misshandlat" med diverse verktyg, det blir säkert fint. Jag är dock nyfiken på hur det ser ut undertill i skarven mellan takstolen och viket man lagt på? Har någon en bild att visa på detta?
Ngn annan har tagit riktiga stockar och fräst ur skåran till takstolen men jag misstänker att det kan bli ganska dyrt då det rör sig om 6 st 5-meters takstolar som ska kläs in. Eller har jag fel?
Det finns flera sajter som i lösa ordalag nämner att "det finns produkter" för detta ändamål, men jag har själv inte lyckats hitta ngt. Finns det?
Om ngn har lyckats med detta konststycke att förvandla sina takstolar så att de ser ut som riktiga stockar, berätta gärna hur ni gjorde och visa gärna ngn bild på det.
Alla tips är välkomna!
 
Har sett såna fuskstockar på Bauhaus iallafall...de ser ganska naturtrogna ut även om de är av målad frigolit....
Men generellt tror jag de allra flesta skulle hålla med om att det är riktigt ap-fult med sådana fuskhistorier...speciellt som jag antar att resten av huset antagligen inte ger bilden av att skulle finnas timmerstockar i huset...?
Funderade själv på att klä in våra synliga takbjälkar med gips eller fasadbrädor...men det slutade med att vi målade dem med en spärrgrund och sen en vit snickerilack...blev snyggt och ger ett "äkta" intryck... Spärrgrunden isolerar både bläck och kvistar. Spikplåtarna i skarvarna spacklade jag över hålen med ett snickerispackel och sen var det bara att måla, syns i princip inte.

Du bör tänka på att takstolsdelarna du vill klä in antagligen rör sig ganska mycket och allt du klär in dem med kan tendera att spricka...
 
Tack för ditt svar Forbo,

Visst du har en poäng med detta med stockar, att huset i övrigt inte har det...synligt i alla fall. men det är ett gammalt hus med mycket furu och trä synligt samt massiva trägolv, så det skulle nog inte skämma huset med en sån lösning. Sen är det eg inte just "rundstock" vi menar men vill ha en mer kvadratisk form på takstolarna än de är nu. (den del av huset som har dessa takstolar synliga är nybyggt, övriga huset från 20-talet).
Men jag håller med dig om att fuskträ inte är vad vi vill ha, är det sånna man avser då, i ngn slags frigolit? Nej tack!
 
Ok, då är jag med, om det passar med övriga huset finns det ju lite alternativ...kikade själv på olika lösningar förut så här kommer ett par länkar:
Först de, i mitt tycke fula..men naturtrogna frigolit-historierna:
http://www.bygghemma.se/inomhus/inredning/hemdekor/takbjalkar/takbalk-mork/p-148847

Här är en variant som någon har gjort på ett snickrat "skal": http://boost.no-ip.org/huset/bilder/album/overvaning/20100322044.jpg

Här är balkarna bara brunbetsade: http://taklyft.blogspot.com/2009/06/tidplan-vi-gor-framsteg.html

Och här kan du hitta en likadan lösning från början till slut, scrolla runt på sidan så hittar du det:
http://inredamedmera.blogg.se/category/sovrum.html
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.