Hej!

Tråkigt att börja min karriär här på byggahus med detta, men jag behöver hjälp och råd kring hur jag ska agera med följande problem.

Har köpt en ny lägenhet, i ett hus från 1943, som vi delvis valde tack vare att fyra rum hade fiskbensmönstrad stavparkett. Aldrig slipad innan. Två rum med bok och två rum med ek. Den största arean är ek och är i vardagsrum samt sovrum 16+26kvm.

Vi lejde en hantverkare för att slipa dessa golv då vi själva har mer än fullt upp med övriga rum som ska helrenoveras.

Resultatet av golvslipningen var inte på långa vägar vad jag förväntade mig. Hantverkare valde jag efter att ha ringt de jag hittade i närheten och pratade med dem alla. Jag valde den dyraste och allt är givetvis gjort vitt med kvitto samt rot-avdrag.

Golvet har långa längsgående ränder efter ytterkant på slipvalsen. Kantslipen har inte fått jobba speciellt hårt då det bara är den gamla lacken som slipats bort under tex fönster. Mycket damm finns i lacken i alla rum, även hår. Golvet är slipat korsvis i förhållande till rummet, inte träets fiberriktning. Dessutom finns spår av gammal lack i flera rum. Golven upplevs därför även lite flammiga....

Jag har själv slipat 2 rum med fiskbensparkett, varav ett med perfekt resultat så jag vet vad det går ut på och hur man gör.

Hantverkaren i fråga hävdar att han inte kan få golvet plant pga att det är vågigt och har sjunkit för mycket. Men när jag lägger stålskalan på golvet kanske det skiljer 1mm mellan topp och dal. Det går ju att slipa ner?

Idag försökte han åtgärda golvet genom att för hand jämna ner strecken och sedan bygga upp lacken genom flera tunna lager (säger han, kanske bara ett lager?) samt lacka hela golvet igen. Jag tycker inte det ser ut att bli bra, men golvet är inte torrt än.

Fråga:
Kan man inte begära mer av en seriös golvslipare? Om golvet är vågigt ska ju hantverkaren ev avråda från slipning alternativt berätta om riskerna före han börjar. Kan ju inte vara första vågiga golvet han stöter på om han jobbar i över 20 år?
Hur går jag vidare. Har inte betalt fakturan.
571201183221P316d.jpg



921201183302P8c91.jpg
Under elementet och i fokus nästan en gulare fläck som är den gamla lacken.


eb1201183337P8e8b.jpg
Här satt jordens dammtuss. Observera även slipreporna efter slipen.


6b1201183555P6d81.jpg
Långa längsgående ränder. Enligt hantverkaren efter ytterkant på slipvals pga vågigt golv.



Tack på förhand!
 
Redigerat:
Du kan absolut begära mer av en seriös golvslipare. Du får be honom att åtgärda till dess att du är nöjd. Reklamera dessutom fakturan skriftligt, detta är väsentligt vid en eventuell tvist.

Framförallt ser man på de två sista bilderna hur undermånligt slipat det är. Valsstrecken är ju bedrövliga. Det verkar som att han dessutom har avslutat med ett alldeles för grovt papper. Man kan ju dessutom fråga sig om en bandslip är det optimala slutverktyget för detta jobb. Stå på dig.
 
Tack för snabbt svar!

Jag och min sambo tycker detta är otroligt enerverande och tidsödande. Flytten är idag försenad 1,5 veckor. Han har försökt åtgärda två rum, men som det ser ut så får jag stora matta partier där efter hans åtgärd.

Vi vill skippa denna kille eftersom han inte ens lyckas få till det på andra försöket. Uppenbarligen KAN han inte.

Som jag förstått det krävs det en oberoende besiktningsman samt en tvist i allmänna reklamationsnämnden ifall han inte självmant går med på att inte få betalt. Vi kan sträcka oss till att betala 70% på tre av rummen. Men vardagsrummet vill vi låta något riktigt proffs slipa istället. Ska få dit en annan som ska ge ett utlåtande samt pris.

//Christian
 
Frågan är vad man ska acceptera med avseende på att golvet är vågigt? Ska man behöva acceptera att det inte blir helt hundra? Eller borde han slipat tills det blev plant? Eller borde han rentav avrått från att slipa?
 
Är golvet aldrig slipat tidigare finns det ju mycket att "ta av". Gammal fiskbensparkett brukar ju vara mycket tjock (titta under listerna/trösklarna så ser du).

Att få detta golv jämnt och fint torde inte vara några problem. När vi slipade våra golv såg de bedrövliga ut, djupa revor etc. Jag trodde ärligt talat att de var bortom all räddning, men nu ser de faktiskt ut som nya.

Självklart skall du reklamera jobbet. Finns det ingen arbetsledare på firman som du kan resonera med? De kanske kan skicka en annan kille på jobbet?

(Edit: slipreporna hade försvunnit om han hade slipat med ett finare papper på slutet. Detta ser ut som ett rent slarvjobb)
 
Redigerat:
Det är en mindre firma, och bara en kille som slipar golv. Det var riktigt bra länk där till riktlinjer för golvslipning! Där framgår att hantverkaren måste kontrollera att golvet är slipbart. Således borde han sagt till om det är för vågigt för att slipa, och inte hävda det i efterhand för att få mig att acceptera ett sämre resultat
 
Jag tycker att det där arbetet är förkastligt - Fick vår fiskbensparkett slipad av en Stockholmsfirma under februari och resultatet är mångfaldigt bättre än vad man kan se på din bilder - Och då kan jag tänka mig att dessa bilder inte kan tydligt framhäva hur dåligt det verkligen är.
 
Det stämmer. Det är ju svårt att fånga alla defekter på bild. Men man ser små antydningar efter ALLA drag han gjort med maskinen. Men de ränder jag fångade på bild är sjukt uppenbara. Jag har ju själv slipat golv och de blev perfekta, ingen antydan till ränder någonstans. Däremot var det underlaget troligen jämnare än detta. Men det ska inte spela någon roll tycker jag. Det ligger ju lite i hantverkarens kunnande att få till även sådana golv.
 
Idag fick jag följande sms från hantverkaren:
..... avslutar jobbet ta någon annan. hoppas allt ordnar sig.

Då tolkar jag det som att han ger upp. Jag har bett om bekräftelse på att jag kan riva fakturan, men det har inte lett någonstans ännu.

//Christian
 
Det låter förhoppningsfullt. Spara alla sms eller annan kommuninkation med honom, just in case...
 
Ja och som sagt tidigare, detta skall du inte betala en enda krona för.
 
jag bör be om en annulationsbekräftelse för fakturan antar jag?
 
Uppdaterar med hur det gick:

Fick som sagt ett SMS där hantverkaren skriver att han avslutar jobbet. Därefter fick jag tjata i två veckor för att få någon sorts skriftlig bekräftelse på att det. Fick en faktura på ett av rummen som är 10 kvm av de 65 kvm totalt han skulle slipa. Jag betalade den eftersom jag blev så jäkla nöjd över att slippa fanskapet.

Vardagsrummet har jag själv åtgärdat lite grann genom att matta ner och lägga ytterligare ett lager lack. Det stora sovrummet kommer det ett riktigt proffs (förhoppningsvis) imorgon och slipar. De två andra rummen ska jag åtgärda själv genom att slipa/matta ner och lägga ny lack. På de golven funkar det att bättra punktvis eftersom de är i bok och inte ek och då syns inte nyansskillnaden på samma sätt som på ek.


//Christian
 
kul att höra hur det gick, förstår att du tog den fakturan. Ibland är det värt några kronor att slippa problem
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.