Sleipner skrev:
Harry 73: Gällande Hjältevadshus så har du har fel både angående grunden och innerväggarna.
Sleipner: Harry 73 har INTE fel angående grunden. Det är en fylld "torpargrund" men innerväggar har jag ingen aning om.
Jag vet inte om denna grund bidrar till att Hjältevadshus & Modulenthus slogs samman i Finndomohem och Finndomohem som nu har lämnat in en företagsrekonstruktion.
 
harry73
IFK-mannen skrev:
Sleipner: Harry 73 har INTE fel angående grunden. Det är en fylld "torpargrund" men innerväggar har jag ingen aning om.
Jag vet inte om denna grund bidrar till att Hjältevadshus & Modulenthus slogs samman i Finndomohem och Finndomohem som nu har lämnat in en företagsrekonstruktion.
Jag fattar inte heller var jag har fel.
Hjältevad hade en en kryputrymme (var man kunde krypa i). Numera fyller de krypytrummet med isolering, så att huset uppfyller de nya energinorm (55 kWh/m2 per år)
Och hjältevadshus har (eller hade) spånskivor i innerväggarna. Möjligtvis har de bytt till gips nyligen.

Jag tror att Modulent och Hjältevad slog samman som kostnadsbesparing efter finanskrisen.
 
Redigerat:
harry73
Vi valde Hjältevad eftersom vi tror på hus som byggs under tak i en fabrikshall. Förutom att det är en bra arbetsmiljö för byggarbetarna och huset stannar torrt, kan man specialisera bygget på ett helt annat sätt. Det ser man också i den korta byggtiden.

Krypytrummet har aldrig varit ett problem för oss och jag håller koll på temperatur och fukthalt som ser bra ut året runt.
Taket är fabriksisolerad och huset är tät enligt provtryckningen. Vinden är lite kallare än ovanvåningen men alltid plusgrader (mellan 10 och 15 när det är som kallast?)

Utformning av takbalkar som I-profil tycker jag är smart och borde ge en isoleringsfördel eftersom skarven mellan isolering och balk hamnar en bit in i profilen.
Energiförbrukning är faktiskt vad de lovade från början eller mindre.

Flexibiliteten hos Hjältevad var suveränt, och det gick lika bra att välja bort standard saker som att göra tillval. Vårt hus förlängdes med 1,5 m och vi gjorde om hela planlösningen.

Finansieringen gick smidigt eftersom man betalade först i slutet av hela bygget.

Och last but not least, Hjältevads säljare här i Skåne var fantastiskt och gjorde allt man kan förvänta sig och lite till. Mycket möjligt att det var han som såg till att vi fick alla våra vall och tillval igenom och att de fixade de sista besiktningspunkter (även om det tog sin tid)

När jag pratade med vår besiktningsman, pl och byggare, hörde jag att de har bytt konstruktion och arbetssätt ett antal gånger på grund av negativa erfarenheter. Jag misstänker därför att några negativa erfarenheter berör äldre hus med en konstruktion som inte byggs längre.
 
Tjacko:

Vi flyttar in i vårt hjältevadshus om två veckor och när det gäller innerväggarna har man i alla fall i vårt hus (borde därmed gälla alla de som byggs numera) 13 mm GN-gips och innanför det en 11-mm spån-skiva vilket borde göra det möjligt att både skruva upp hyllor etc direkt i väggen, samt slippa det mesta av tapetsprickor mm.

Grunden är mycket riktigt en krypgrund som man fyllt med isolering ända upp till de bärande betongelementen. Och längst upp på det lägger man en fukt och radon-tät gummiduk. Det ska tydligen ge rätt varma golv och därmed slippa ha golvvärme, som visserligen är varmt och skönt, men faktiskt ändå inte riktigt lika energieffektiva som vanliga radiatorer (element). De rapporter jag fått från HV-kunder är också att dessa golv mycket riktigt är varma. Vi har ett 123 kvm stort hus och i energideklarationen ska det huset förbruka ca 12300 kwh/år inklusive hushållsel och varmvatten beräknat på en familj med 2 vuxna och 2 barn. Det ger en förbrukning på 52 kw/ kvm och år.

Vad gäller takkonstruktionen har jag inte så mycket på fötterna, men jag förutsätter att duken som ligger under takpannorna är tät? Eller vad är det som gör att de tak du har erfarenhet ifrån (4 av 6) läcker in vatten? Vore kul att veta eftersom vi har vår besiktning nu på fredag och gärna samtalar med dem om det.
 
harry73
Alvaspappa:

Vad har ni för värmepanna?
 
Harry73:

Nibe F750
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.