Vi har just blivit tilldelade en tomt via kommunens tomtkö, vilket vi funderar att tacka ja till. Vi är väldigt dåliga på detta och skulle behöva er hjälp. Vad kostar det ungefär att röja skog på tomten och iordningställa den? Avtyckningen ingår, sen har jag fått en prislista på ungefärliga priser över att dra in el och vatten. Men vi undrar vad det kostar att ta bort skogen och göra marken plan...
 
Det beror ju på hur tät skogen är, om det är mest sly eller grova stammar...
Räkna med drygt 300:-/h exkl moms.


/Severus, gift med certifierad skogsvårdare ;)
 
För säkerhets skull vill jag påpeka att Severus uppenbarligen menar 300 spänn per HOUR och inte per HEKTAR ...  

;)

Allvarligt talat:  Grovplaneringen kräver maskin, som betingar kanske dubbelt så högt timpris som avverkningen.  Om "skogen" består av uteslutande sly rensar ni ganska lätt på egen hand mha röjsåg.  Träd av gallringsstorlek eller grövre kräver minst motorsåg och folk som vet hur man gör.  I gengäld har isåfall veden saluvärde.  Snacka med "Farmartjänst" eller andra lokala förmågor!
 
Glömde säga, att OM ni går fram med röjsåg MÅSTE ni i efterhand få väck rötterna från den del av tomten som ni inte åter framgent vill ha bevuxen med sly...

 
Självklart per timme.
Hektar skrivs väl oftast "ha"

Och det är ju bara röjningsjobbet jag snackar om.
Rötter och annat skit finns ju kvar och det krävs lite mer än en röjsåg/motorsåg att bli kvitt dem ;)
 
I Norrköping finns det en firma som specialiserat sig på att röja tomter och sälja virket till sågverk och sly till värmevärk. Man betalar bara mellanskillnaden mellan deras timpenning och vad de får för virket och slyet. Har man tur med virkespriser och har en stor tomt med bra träd på kan man t o m tjäna pengar på det!

Angående stubbar och rötter så drar mark/grundfirman upp det åt dig för ett par tusenlappar. Är du smart så prutar du med en ytavtäckning i priset direkt när ni skriver kontraktet så slipper du den kostnaden! För en grävare/schaktmaskin så tar det inte lång tid men du sparar en jä..la massa jobb!

LYCKA TILL!

 
Hade det varit i gävle hade jag gärna huggit ner träden åt er och tagit veden.. sen är det jobbiga kvar att få bort all ris och stubbar m.m :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.